Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Obraz Twarz

Małgorzata Szumowska / Poljska / 2018 / 91 min / poljščina

Zgodba o mladeniču, ki po nesreči ostane iznakažen in se mora soočiti z neprijetnimi odzivi okolja, sočutno, a pronicljivo razgalja dvoličnost katoliškega poljskega podeželja.

režija Małgorzata Szumowska, scenarij Małgorzata Szumowska, Michał Englert, fotografija Michał Englert, glasba Adam Walicki, montaža Jacek Drosio, igrajo Mateusz Kościukiewicz (Jacek), Agnieszka Podsiadlik (Jackova sestra), Małgorzata Gorol (Dagmara), Roman Gancarczyk (duhovnik), Dariusz Chojnacki (Jackov brat), Robert Talarczyk (Jackov svak), Anna Tomaszewska (Jackova mama), Martyna Krzysztofik (Jackova svakinja)

festivali, nagrade Berlinale 2018 (velika nagrada žirije), Edinburg 2018

Gradbeni delavec Jack s svojim uporniškim videzom, navijanjem težkometalne glasbe in divjo vožnjo vedno pritegne pozornost. Še posebej če se njegovo dekle razživi na plesišču. Kot da bi se hotel s takšnim vedenjem osvoboditi dušečih spon strogo katoliškega in monotono zaspanega delavskega mesteca na poljsko-nemški meji. A ko se nekega dne ob postavljanju orjaškega betonskega kipa Jezusa ponesreči in ostane njegov obraz povsem iznakažen, se vse spremeni. Kljub začetnemu optimizmu in statusu lokalnega junaka kaj kmalu ugotovi, kako pomembna je zunanja podoba in kako dvolično kruti (oziroma sebični) lahko postanejo ljudje.

»Film je nedvomno izjava o stanju na Poljskem. Družba je popolnoma zaprta. To je paradoksno; da se ljudje dobro počutijo, ker imajo denar itd., in nimamo beguncev. Srečni so, ker živijo v beli državi za bele katoličane. Ustvarjajo izjemno zaprto, hermetično okolje, ki se zapira tudi pred neznanim, pred drugimi itd. Film je odziv na vse to. Položaj na Poljskem je zelo žalosten, zelo kompleksen, razmere so zelo zapletene. Bojim pa se, da to ni omejeno samo na Poljsko.« (Małgorzata Szumowska)

Małgorzata Szumowska
Rojena v Krakovu na Poljskem leta 1973. Po končanem šolanju na Nacionalni filmski šoli v Lodžu je režirala številne kratke, dokumentarne in igrane filme. Je ena najvidnejših in najbolj cenjenih poljskih režiserk ter rada posega po družbenokritičnih temah. Za svoje filme je prejela številne nagrade na poljskih in mednarodnih festivalih; za film Telo na Berlinalu leta 2015 tudi srebrnega medveda za najboljšo režijo.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Igram, sem Igram, sem

Miroslav Mandić

sreda, 23. 01. 2019 / 21:00 / Dvorana

Triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. 

Maria Callas Maria by Callas

Tom Volf

četrtek, 24. 01. 2019 / 14:45 / Dvorana

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

Zadnji teden

Starec in pištola The Old Man & the Gun

David Lowery

četrtek, 24. 01. 2019 / 17:00 / Dvorana

Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Starec in pištola je »bolj ali manj resnična zgodba« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih … in se pri tem zabavati.