Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (odpre se čez 09:49).
v Kinobalonu od 15. oktobra 2022

Kraljica smeha Comedy Queen

Sanna Lenken / Švedska / 2021 / 94 min / podnapisi, švedščina / 12+

»Dober stand-up mora govoriti tudi o bednem v tvojem življenju. Nihče ne želi poslušati zgodb o uspešnih ljudeh.« Film o izražanju mladostniških čustev in upanju je hkrati komedija in drama, ki optimistično portretira Sashine najtežje trenutke odraščanja.

režija Sanna Lenken, scenarij Linn Gottfridsson, po romanu Jenny Jägerfeld, fotografija Simon Pramsten, montaža Andreas Nilsson, igrajo Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Ellen Taure, Adam Daho, producentki Anna Anthony, Rebecka Lafrenz, distribucija FIVIA – Vojnik

festivali, nagrade Kristalni medved za najboljši film, Berlinale – Generation 2022, nagrada za najboljšo igralko BUFF nordic star – Malmö 2022

IMDb

zgodba
Trinajstletna Sasha želi postati stand-up komedijantka. Rada bi nasmejala vse, zlasti očeta, ki pod tušem joka, ker misli, da ga nihče ne posluša. Sasha noče jokati za nedavno preminulo mamo, temveč si raje naredi listo za preživetje: obriti si mora lase, nehati mora brati knjige (in učbenike!), nikoli ne sme skrbeti za živa bitja, kar pomeni, da se želi odreči najprikupnejšemu pasjemu mladičku na svetu. In četrto na seznamu: postati mora kraljica smeha! Pri tem ima veliko podporo strica, ki vodi stand-up klub, ter spodbudo dolgoletne prijateljice Marte in novega prijatelja Johna.
Film je posnet po uspešnem istoimenskem romanu Jenny Jägerfeld, lani ga je v slovenščini izdala založba Zala.

iz knjige Kraljica smeha
»Vendar HOČEM imeti smisel za humor. IMELA ga bom. Mislim, da bi mi moralo uspeti, čeprav se nisem rodila z njim. Moj načrt je, da svoj na pol dolgočasni smisel za humor zamenjam za zabavnega, košček za koščkom! In če že kaj, potem sem odločna. Oči celo pravi, da sem odločna v popolnoma napačno smer. Da imam torej napačne cilje, da bi se morala bolj osredotočiti na šolo. V tem hipu recimo hodi po kuhinji in godrnja, da se nisem naučila dovolj o zemeljski skorji in njenem najglobljem jedru. Oprostite, ampak meni se to ne zdi pomembno. Ne znam si ravno predstavljati situacij, ko bo moje življenje odvisno od znanja o različnih plasteh v zemeljski skorji. Če pa že: Hej?! Google!«
– odlomek iz romana Kraljica smeha (Jenny Jägerfeld, prevod Danni Stražar, založba Zala)

iz prve roke
»S filmom sem se vrnila k temi mladega dekleta, kot pri Moji sestri suhici. Tu je absolutna sorodnost. Skupaj s filmoma Nattbarn (Night Child) in Kraljica smeha imamo tri med seboj povezane zgodbe, z glavnimi liki iste starosti in spola. Pritegnejo me teme, kjer lahko vpeljem tako temačnost kot humor, toplino in melanholijo, po možnosti ujeto v istem trenutku. Kajti tako resnično doživljam življenje. Dekleta v teh mojih filmih gredo svojo pot. Ni jim pretirano mar, kako jih doživljajo drugi, skušajo se osvoboditi, v njih se na zapleten način srečujeta žilavost in občutljivost. /…/ Kraljica smeha je zame družinski film s sporočilom o verjetju in upanju. Upam, da ni sentimentalen.«
– Sanna Lenken

portret avtorice
Sanna Lenken (1978) je švedska režiserka in scenaristka. Filmsko režijo je študirala na nacionalni šoli za film v Stockholmu. Po delu v gledališču je že v času študija posnela več kratkih filmov, z dvema (Valborg in Travemünde Trelleborg) se je predstavila na filmskem festivalu v Stockholmu in prejela več nagrad na drugih mednarodnih festivalih. Po diplomi je za švedsko televizijo režirala mladinsko serijo Dubbelliv, ki je bila nominirana za najboljšo dramsko serijo na nordijskem otroškem festivalu in mednarodnem otroškem filmskem festivalu v Chicagu. Njen kratki film Äta lunch (2013) je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu na mednarodnem filmskem festivalu v Göteborgu, sledili sta še projekciji na festivalih v Berlinu in Tribeci. Njen celovečerni prvenec Moja sestra suhica (Min lilla syster) je doživel mednarodno premiero na Berlinalu in prejel kristalnega medveda za najboljši film v mladinski sekciji Generation, zatem pa še vrsto svetovnih nagrad. Režiserka in glavna igralka sta nas obiskali tudi na premieri v Kinodvoru. Njen drugi celovečerec, Kraljica smeha (Comedy Queen), je po svetovni premieri na Berlinalu tam prav tako prejel kristalnega medveda za najboljši film. Ob celovečercih je v zadnjih letih posnela še dve televizijski seriji in srednjemetražni film Nattbarn (Nightchild).

Dodatna gradiva

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

Boštjan Gorenc Pižama: Kako postati komik?

Se komik rodiš ali to šele postaneš? Kaj potrebuješ, če želiš ljudi nasmejati? Štiri točke in ena bonus ob filmu Kraljica smeha.

Na odru smeha

Gledališko-igralska delavnica s Saro Šabec ob filmu Kraljica smeha

torek, 18. 10. 2022

Pogovor z glavno igralko Sigrid Johnson

Na premieri filma Kraljica smeha je bila z nami tudi glavna igralka filma. Vabljeni k ogledu pogovora in fotografij.

torek, 04. 10. 2022

Glavna igralka na premieri Kraljice smeha

Na premieri 15. oktobra ob 16. uri bo z nami tudi glavna igralka Sigrid Johnson.

Pogovor z igralko filma Kraljica smeha

Na šolski projekciji filma Kraljica smeha, 14. oktobra ob 9:30, nas bo obiskala glavna igralka v filmu, Sigrid Johnson. Vabljeni k prijavam, število mest je omejeno.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 21. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

petek, 21. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

petek, 21. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.