Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 13:40).
Film pod zvezdami se zaključuje, prihaja Letni kino na Kongresnem trgu

Film pod zvezdami se zaključuje, prihaja Letni kino na Kongresnem trgu

Iz Kinodvora se bomo do konca poletja s projekti kina na prostem pod zvezde podali še dvakrat: Letni kino na Kongresnem trgu bo s tremi brezplačnimi projekcijami potekal med 23. in 25. avgustom, Film na ulici pa bo 26. in 27. avgusta zavzel šolsko igrišče v Zalogu.

Letni kino na Kongresnem trgu po vzoru dveh imenitnih mestnih trgov v Bologni in Locarnu letos pripravljamo že tretjič. V Kinodvoru smo ga prvič organizirali leta 2014, v Letu kina, ob naši 90. obletnici. Od takrat dalje Ljubljana v duhu leta praznovanja kina in filma svoje prebivalce in obiskovalce vsako poletje obdari z brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti, ki potekajo v počastitev pomembnih obletnic in dogodkov v mestu in filmu.

V torek, 23. avgusta, bomo Letni kino na Kongresnem trgu odprli s slavnostno slovensko premiero restavrirane in digitalizirane slovenske klasike Franceta Štiglica Dolina miru pod pokroviteljstvom predsednika države ob petindvajsetletnici Republike Slovenije in šestdesetletnici filma. Tudi danes, ko so milijoni ljudi zaradi vojne in spopadov primorani zapustiti domove v iskanju »doline miru«, ta poetična vojna drama ni izgubila svoje aktualnosti in relevantnosti. Veseli bomo, če se nam boste ob tej priložnosti, ki je hkrati dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, uspeli pridružiti!  Na projekciji nas bosta obiskala tudi gosta, filmska Lotti in Marko, igralca Eveline Wohlfeiler in Tugo Štiglic.

V sredo, 24. avgusta, se bomo s filmom Čudoviti lisjak (Fantastic Mr. Fox, Wes Anderson) poklonili stoletnici rojstva britanskega pisatelja norveškega rodu Roalda Dahla. Edinstveno animirano priredbo pisateljeve brezčasne literarne klasike v režiji Wesa Andersona, enega najvplivnejših in najizvirnejših ameriških filmskih ustvarjalcev svoje generacije, bo prvič mogoče videti na velikem platnu v Sloveniji!

V četrtek, 25. avgusta, se bomo s projekcijo Rešitve v zadnjem trenutku (Safety Last!, Fred Newmeyer, Sam Taylor), brezčasne klasike iz zlate dobe nemih filmskih komedij, ki je med filmske zvezde izstrelila Harolda Lloyda, posvetili 20. obletnici Slovenske kinoteke. Film bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

Vsi filmi bodo na sporedu ob 21. uri, predvajani bodo v izvirnem jeziku s slovenskimi oziroma angleškimi podnapisi. Vstop je prost!

Film pod zvezdami, letni kino na Grajskem dvorišču, ki ga pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad, pa se počasi izteka. Do zaključka na zadnjo julijsko soboto se bodo pod zvezdami odvrtele še tri predpremierne poslastice. Že danes, v torek, 26. julija, je predpremierno na ogled Komuna (Kollektivet, 2016), v kateri sta znova združila moči Thomas Vinterberg in scenarist Tobias Lindholm (Lov). V petek, 29. julija, sledi predpremiera filma Kapitan Fantastični (Captain Fantastic, Matt Ross, 2016), ki je na letošnjem canskem festivalu prejel tudi nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled. Za leto dni se bomo od Filma pod zvezdami poslovili s tradicionalno Vikendovo predpremiero: Jason Bourne (Paul Greengrass, 2016), enigmatični in postavni supervohun, bo v soboto, 30. julija, komaj 24 ur po severnoameriški premieri že na ogled na Ljubljanskem gradu!

Pri projektu Letni kino na Kongresnem trgu Kinodvor sodeluje s številnimi partnerji; med njimi so Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana, Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Slovenska filharmonija, Val 202, Zavarovalnica Triglav in drugi.

Fotografije

Film pod zvezdami se zaključuje, prihaja Letni kino na Kongresnem trgu
Film pod zvezdami se zaključuje, prihaja Letni kino na Kongresnem trgu

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.