Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 06:16).
Delavnica Zvočni kino

Delavnica Zvočni kino

Kaj če zvoki, šumi in hrup ne bi bili nadležni spremljevalci pouka, ampak ustvarjalna podlaga za filmsko zvočno delavnico?

Ogledamo si nekaj kratkih filmov in pri vsakem izvedemo vsebinsko in zvočno vajo. Nemi film opremimo s sinhronimi šumi, pri naslednjem raziskujemo, kaj vse tvori zvok, nato se osredotočimo na čustva, ki so prisotna v filmu in jih tudi skupaj izrazimo z glasom in telesno mimiko. Za konec se osredotočimo na dinamiko v glasbi in z gibalno vajo izrazimo razlike v glasnosti ter poskusimo določiti povezavo med glasnostjo glasbe in vsebino predvajanega filma.

Pri mlajših otrocih je poudarek delavnice na raziskovalnem poslušanju in ustvarjanju različnih zvočnih spremljav (z glasom, telesom, zvočili, ob sledenju dinamiki ter povezovanju zvoka in čustev). S starejšimi učenci pa se pogovarjamo o pomenu zvoka in glasbe v filmih ter določimo in raziskujemo glavne kategorije zvoka za film (zvok okolja, zvočni efekti, sinhroni šumi, glasba in dialog).

Delavnico izvajamo v kinu. Ogledamo si nekaj kratkih filmov iz programa Hrupne zgodbe in pri vsakem izvedemo vsebinsko in zvočno vajo. Lahko pa je delavnica izvedena tudi kot priprava in ogrevanje ušes (ter oči) za ogled poljubnega filma iz kataloga.

Delavnico izvaja glasbenik, opremljevalec zvoka v filmih in filmski pedagog Miha Šajina, ki sodeluje tudi v zvočnih delavnicah zavoda Dagiba.

Trajanje delavnice: 45 min
Cena delavnice v kinu: 130 €
Cena delavnice na šoli in drugih kinematografih: po dogovoru

Utrinke in izdelke z delavnice si lahko pogledate na povezavi.


Delavnica je namenjena prvim spoznavanjem z zvočno podobo filmov in igrivemu raziskovanju zvoka. Če bi se želeli podrobneje posvetiti opremljanju filmskih odlomkov z zvoki in šumi, pa lahko izberete tudi Delavnico zvočnega opremljanja Da se giba: zvok in slika. Ta delavnica poteka na šoli, z vsakim razredom posebej. Na njej zvočno opremimo izbrani odlomek iz filma in zvoke tudi posnamemo. 

*********************************************************

Nekaj odzivov na filme in delavnico:

V ponedeljek smo bili pri vas na Hrupnih zgodbah. Vabila smo bili zelo veseli, sploh ko smo ugotovili, da smo imamo celo dvorano zase. Zanimivo si je bilo ogledati risanke in se ob tem posvetiti zvokom, saj na zvok ponavadi nismo najbolj pozorni. Najbolj pa nam je bilo všeč, ko smo sami posneti zvoke za nemi film. Voditelj je bil zelo simpatičen in je krasno pritegnil učence k sodelovanju. S to delavnico smo dobili tudi nekaj idej, ki jih bomo lahko vpeljali v delo v šoli.” – učiteljica CJL-OE Jarše, Ana

Najbolj mi je bil všeč vlak. Posneli smo ropotanje vlaka. Škatla je bila vlak.” – učenec Filip

Animirani kratki filmčki so bili časovno primerno dolgi in tudi vsebinsko razumljivi. Pohvalili bi mentorja, ki je po vsakem ogledanem filmčku pripravil prostor za pogovor z učenci, ki so lepo sodelovali. Naštevali so, katere instrumente so slišali in ali je bil zvok primerno glasen. Naši skupini je bil všeč gibalni prikaz zvoka, ples ob filmu ter igranje na ritmične instrumente.
Zelo sproščujoče in ustvarjalno je bilo tudi, ko smo snemali zvoke za film Vlak. V prihodnje si še želimo takih delavnic, v drugem učnem prostoru in z mentorjem, ki je kvalitetno strukturiran čas, ter ustvaril sproščen odnos, ki je učence motiviral in izvabil iz njih ustvarjalnost.” – učiteljici CJL-OE Jarše, Irena in Anuška

Fotografije

Delavnica Zvočni kino
Delavnica Zvočni kino

Hrupne zgodbe Hrupne zgodbe

razno

Program kratkih filmov za zvočno raziskovanje in ustvarjanje

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.