Danes je blagajna odprta od 16:15 do 20:00 (za danes zaprto).
7. filmski festival Kinotrip za šole

7. filmski festival Kinotrip za šole

Srednje šole vabljene na 7. filmski festival Kinotrip, ki omogoča ogled kakovostnih filmov po izboru mladih. Letos festival poteka med 20. in 22. oktobrom v Kinodvoru.

Vse Kinotripove projekcije bodo pospremljene z uvodom, ki ga bodo izvedli mladi programski sodelavci festivala. Številni filmi so pri nas na ogled samo v času festivala.

Šole se lahko odločijo za šolske projekcije, ki so 20. in 21. oktobra v dopoldanskem času (ura po dogovoru), ali pa obisk redne popoldanske festivalske projekcije v teh dveh dneh (točen spored bo objavljen 20. septembra). Cena vstopnice na šolskih projekcijah je 2,7 € na dijaka, na rednih projekcijah pa po rednem ceniku vstopnic (3 €).


Izpostavljamo:

Olga (Olga, Elie Grappe, Švica/Francija, 2021) 14+
Redna projekcija:
četrtek, 20. 10. ob 19:30
Šolska projekcija: četrtek, 20. 10. ob 8:30, dodatne projekcije po dogovoru
Po obeh projekcijah sledi pogovor z glavno igralko v filmu Anastasiio Budiashkino!

Olga je 15-letna ukrajinska gimnastičarka, ki se pripravlja na evropsko prvenstvo. Sanje ji prekriža napeto politično dogajanje: ko se z mamo, novinarko, znajdeta v nevarnosti, je Olga primorana oditi v Švico. Tam nadaljuje športno kariero in poskuša (p)ostati najboljša. Medtem zavre v njeni domovini – v Kijevu izbruhne majdanska revolucija, ki v nevaren vrtinec posrka tudi Olgino mamo in najboljšo prijateljico. Ko zvoki revolucije predrejo v oddaljeno švicarsko telovadnico, se Olga znajde pred dilemo.

Naj te film odpelje z nevarnimi obrati!

Teme za pogovor: vrhunski šport, prijateljstvo in tekmovalnost, vprašanje identitete, odnos do mame, vloga politike v osebnem življenju, politika in šport, politična situacija v Ukrajini, pobegniti pred vojno ali ostati, vprašanje nacionalnosti, telo in njegove meje, vloga zvoka v filmu


Sonce (Sonne, Kurdwin Ayub, Avstrija, 2022) 15+
Redna projekcija: petek, 21. 10. ob 18:30
Šolska projekcija: po dogovoru

Yesmin je srednješolka kurdskih korenin, ki z družino živi na Dunaju. Nekega popoldneva s prijateljicama Bello in Nati v šali posnamejo video, v katerem oblečene v hidžab plešejo in pojejo na komad »Losing My Religion«. Video na socialnih omrežjih čez noč postane senzacija – nekateri so odločno proti, druge navdihuje. Bella in Nati sta nad pozornostjo navdušeni in vsak dan bolj prevzeti od kurdske kulture in skupnosti. Yesmin pa načenjajo dvomi, kaj je v tej fascinaciji sploh še njenega. Neločljiva trojica se tako začne počasi oddaljevati.

Naj te film odpelje v slepečo bleščečost!

Teme za pogovor: medkulturnost, religija in njeni simboli, fascinacija nad drugačnostjo, stereotipi in predsodki, popularna kultura in družbeni mediji, občutek (ne)pripadnosti in (ne)sprejetosti, prijateljstvo


V mojem imenu (Nel mio nome, Nicolò Bassetti, Italija, 2022) 15+
Redna projekcija: petek, 21. 10. ob 15:45
Šolska projekcija: po dogovoru

Nico, Leo, Andrea in Raff so v različnih obdobjih, opravljajo različne poklice, imajo raznolike hobije, ljubijo ženske, ljubijo moške. Njihove zgodbe pa imajo eno stičišče: so v obdobju raziskovanja svoje identitete kot transmoški. Dokumentarni film nas popelje na čustveno potovanje skozi spomine, lepoto, izzive, smeh in solze, ki spremljajo iskanje svojega imena, identitete v družbi, ki drugačnosti ne razume vedno. Čas je, da porušimo meje in se (pre)pustimo raznolikosti sveta!

Naj te film odpelje v moje ime!

Teme za pogovor: transpolnost, družbeni stereotipi, podobe ženskosti in moškosti, posameznikova identiteta, razumevanje in sprejemanje raznolikosti, podpora družine in bližnje okolice, pravica govoriti v svojem imenu, družbena pričakovanja

 

Ajde mulci (Allons enfants, Thierry Demaizière, Alban Teurlai, Francija, 2022) 15+
Redna projekcija: sobota, 22. 10. ob 20:00
Šolska projekcija: po dogovoru

Elitna pariška gimnazija Turgot svoja vrata odpira dijakom iz različnih družbenih razredov in jim ponuja možnost najboljše izobrazbe ob istočasnem razvijanju plesnih ambicij, vse pa povezuje ljubezen do hip-hopa. Dokumentarni film spremlja zgodbe osmih mladostnikov, ki za ples in zaradi njega živijo; skozenj izražajo svoje življenjske zgodbe in odnos do sveta, ki jih obdaja. Navdihujoča zgodba o prijateljstvu, tekmovalnosti in uporništvu, ob kateri bi najraje tudi sami zaplesali.

Naj te film odpelje na plesišče razlik in enakosti!

Teme za pogovor: ples kot izraz identitete, pomen umetnost in ustvarjalnost pri premagovanju težkih trenutkov, odnos učitelj–učenec, šola in enake možnosti, odpiranje vrat mladim z družbenega roba, tekmovanje in profesionalni umetnik oziroma športnik, glasba


Atlantida (Atlantide, Yuri Ancarani, Italija/Katar/ZDA/Francija, 2021) 17+
Redna projekcija: četrtek, 20. 10. ob 16:00
Šolska projekcija: po dogovoru

Na otoku Sant’Erasmo v beneški laguni se zdi, da življenje poteka bolj na vodi kot na kopnem. Tamkajšnja mladina se predaja dirkanju s čolni, trap glasbi, drogam in kriminalu. Tudi zadržani Daniele stremi k temu, da bo nekoč s svojim čolnom podrl dirkalni rekord. Priznani italijanski režiser in ustvarjalec videospotov Yuri Ancarani nas s hipnotično vožnjo zapelje v vizualno razkošen film in razkriva plat Benetk, kakršne ne vidimo na idiličnih razglednicah.

Naj te film odpelje in obrne na glavo!

Teme za pogovor: raznolika odraščanja, mladina na družbenem robu, apatičnost in brezciljnost, adrenalin, beg pred resničnostjo, iluzija, vzporedni svetovi, Benetke kot kulisa, hipnotičnost, filmski jezik in fotografija

Olga Olga

Elie Grappe

2013. Petnajstletna ukrajinska gimnastičarka je razpeta med Švico, kjer se pripravlja na evropsko prvenstvo, in Kijevom, kjer njena mati, novinarka, poroča o majdanski revoluciji. Film Olga je svetovno premiero doživel v sekciji Teden kritike festivala v Cannesu in se kot švicarski kandidat potegoval za nominacijo za oskarja.

ponedeljek, 19. 09. 2022

7. mednarodni filmski festival Kinotrip

Med 20. in 22. oktobrom: trije dnevi, šest celovečernih filmov s filmsko klasiko in program kratkih – vse po izboru mlade programske ekipe. Prodaja festivalskih vstopnic od ponedeljka, 3. oktobra!

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.