Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 08:33).
Zgodovina na filmu: vabilo za pedagoge

Zgodovina na filmu: vabilo za pedagoge

Za pedagoge, ki bi želeli teme druge svetovne vojne, rasnih ideologij idr. vključiti v pouk zgodovine ali drugih predmetov, omogočamo brezplačen ogled filma v Kinodvoru. Potrebna prijava, število mest je omejeno.

Dokumentarni film Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Maje Weiss (Slovenija, 2023, distribucija Bela film) prinaša zgodbo o otrocih, ki so bili med vojno ukradeni lastnim družinam in vključeni v nacistični program Lebensborn. Večino teh otrok so oddali v posvojitev nemškim parom, ki so bili vsaj na videz zvesti nacističnemu režimu. Med njimi so bili tudi mnogi slovenski otroci.

Skozi perspektivo ukradenih otrok spoznavamo teme druge svetovne vojne, priključitve slovenskih ozemelj, usode otrok, zajetih v vojni, rasnih ideologij in odpora. Skozi osebne zgodbe spoznavamo družbena in zgodovinska dogajanja, hkrati pa film ponuja razmislek o tem, kako zagotoviti, da bo tedanji »nikoli več« veljal tudi v sedanjosti.

Film lahko povežemo z učnimi vsebinami v 9. razredu in v srednji šoli. V pomoč pri priripravi vam je pedagoško gradivo. V sodelovanju s producentom omogočamo vnaprejšen ogled filma omejenemu številu pedagoških delavcev na izbranih terminih v Kinodvoru – potrebna je prijava na solski@kinodvor.org.

*V sklopu Festivala dokumentarnega filma v Cankarjevem domu ali v Kinodvoru možnosti brezplačnega ogleda ni.

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.