Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:30 (odpre se čez 06:44).
Za mestni kino preteklo leto v številnih pogledih izjemno

Za mestni kino preteklo leto v številnih pogledih izjemno

Prvič v enajstih letih delovanja smo presegli mejo 130.000 obiskovalcev! Veselili smo se tudi prestižnega priznanja mednarodne mreže Europa Cinemas, ki nam je v Lizboni podelila nagrado za najboljši program 2019. Mestna občina Ljubljana pa je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavila natečaj za ureditev minipleksa v podhodu Ajdovščina.

134.052 obiskovalcev si je na 2254 projekcijah ogledalo več kot 360 filmskih programov, vključno z rekordnim obiskom na Filmu pod zvezdami, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, kjer smo našteli 16.700 gledalcev. Pomembno je izpostaviti tudi brezplačne projekcije štirih filmskih klasik v Letnem Kinodvoru na Kongresnem trgu, ki si jih je ogledalo dodatnih 5600 gledalcev. Program za mlada občinstva s filmsko vzgojo, ki ga sestavljajo Kinobalon za otroke in mlade, Kinotrip – mladi za mlade in Kinodvorov šolski program, je v lanskem letu obiskalo 40.698 gledalcev, od tega 14.966 Kinobalonov redni program, 1963 Kinotripov redni program s festivalom, 23.769 učencev in dijakov pa projekcije v okviru šolskega programa.

Najbolj gledan film leta je s 4142 gledalci postal Bolečina in slava (Dolor y gloria), avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti v režiji Pedra Almodóvarja. S premiero filma v septembru smo odprli novo kinematografsko sezono, ob tem pa v prostorsko osveženi Galeriji postavili razstavo plakatov in fotografij Almodóvar: podoba in barva ter izdali nov zvezek iz serije Zapisan filmu, kakopak posvečen španskemu filmskemu mojstru.

Lanskega izjemnega obiska pa ni zaznamoval en sam izrazit gledalski favorit, ampak je rekordnemu številu gledalcev botrovalo več dobro obiskanih filmskih naslovov. Tako med deseterico najbolj gledanih najdemo izjemno raznolike filme, npr. slovenskega Ne bom več luzerka s prek 3300 gledalcev, dokumentarec Maria Callas s skoraj 2500 gledalci, ki smo ga večinoma predvajali v Mali dvorani, in otroški film Neverjetna zgodba o velikanski hruški s prek 2700 gledalci.

Tudi preteklo leto je zaznamovala močna prisotnost slovenskega filma. Izvedli smo osem premier slovenskih filmov, vključno s filmsko-glasbenim dogodkom s filmom Zgodovina ljubezni v Slovenski filharmoniji, in dve ediciji Naših kratkih, vse v prisotnosti filmskih ustvarjalcev.

Od 13. do 15. junija je v Kinodvoru potekala poskusna izvedba novega festivala Naj se rola. Na festivalu glasbenega filma, ki smo ga organizirali v koprodukciji s pobudnikom festivala Iniciativo, smo predstavili enajst zelo različnih filmov za različne glasbene in filmske okuse. V sodelovanju z Jazz festivalom Ljubljana smo 18. junija dodali še »bonus track«: obiskal nas je igralec in režiser Mathieu Amalric in predstavil svojevrsten filmski eksperiment, ki ga od leta 2010 soustvarja z Johnom Zornom.

Ob 25. obletnici Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk smo v Kinodvoru organizirali mednarodno konferenco Ženske v kinu, ki je potekala v okviru kandidature Mestne občine Ljubljana za naslov Evropske prestolnice kulture leta 2025. Ugledni mednarodni filmski strokovnjaki so v svojih predavanjih posvetili pozornost običajno zanemarjeni temi žensk v občinstvu, zlasti v kakovostnih art-house kinematografih, kjer so ženske prevzele pomembno vlogo v ohranjanju in promoviranju gledalske izkušnje. Eden izmed ciljev konference je bil s proučevanjem filmskih gledalk v številnih različnih obdobjih in kontekstih spodbuditi diskusije o razvoju občinstva.

Poleg že omenjenih je bil Kinodvor lansko leto prizorišče še desetih filmskih festivalov, med njimi Kinodvorovega mednarodnega festivala Kinotrip, mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe in festivala žanrskega filma Kurja polt. 

V preteklem letu je prišlo do zamenjave vodstva Kinodvora: za Nino Peče Grilc, ki je mestni javni zavod Kinodvor vodila od leta 2008, je mesto direktorice prevzela Metka Dariš.

Za Kinodvor je – ob nadaljevanju izpolnjevanja poslanstva mestnega kina – zagotovo največji izziv uresničitev skupnih načrtov z Mestno občino Ljubljana: izgradnja minipleksa v podhodu Ajdovščina. Tik pred koncem leta je tako MOL z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavila arhitekturni natečaj za ureditev minipleksa, ki se zaključi na začetku marca.

10 najbolj gledanih filmov (v obdobju od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2019)

  1. Bolečina in slava (Dolor y gloria), Pedro Almodóvar (Cinemania group) – 4142 obiskovalcev
  2. Zelena knjiga (Green Book), Peter Farrelly (Cinemania group) – 4087 obiskovalcev
  3. Bojevnica (Kona fer í stríð), Benedikt Erlingsson (Demiurg) – 3856 obiskovalcev
  4. Ne bom več luzerka, Urša Menart (Cinemania group) – 3304 obiskovalcev
  5. Pavarotti, Ron Howard (Cinemania group) – 2812 obiskovalcev
  6. Neverjetna zgodba o velikanski hruški (Den utrolige historie om den kæmpestore pære), Philip Einstein Lipski, Jørgen Lerdam, Amalie Næsby Fick (Demiurg) – 2715 obiskovalcev
  7. Maria Callas (Maria by Callas), Tom Volf (FIVIA – Vojnik) – 2493 obiskovalcev
  8. Starec in pištola (The Old Man & the Gun), David Lowery (Cinemania group) – 2456 obiskovalcev
  9. Bilo je nekoč … v Hollywoodu (Once Upon a Time … in Hollywood), Quentin Tarantino (Con film) – 2220 obiskovalcev
  10. Beli vran (The White Crow), Ralph Fiennes (Cinemania group) – 2024 obiskovalcev

Sporočilo za javnost v pdf-obliki

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.