Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odprto še 09:17, tel: 01 239 22 17).
Z umetnostjo o športu, naravi, gibanju in zdravju

Z umetnostjo o športu, naravi, gibanju in zdravju

Kaj imajo skupnega umetnost in šport, film in narava, knjige in gibanje?
Seznam filmov in literature z navedenih področij. Povzetek posveta.

S takšnimi in podobnimi vprašanji smo se ukvarjali na nacionalnem strokovnem posvetu Z umetnostjo o športu, naravi, gibanju in zdravju, ki je v okviru Evropskega tedna športa potekal v ponedeljek, 24. 9. 2018, v Kinodvoru in na drugih lokacijah.

Pripravili smo seznam filmov in literature s področja športa, gibanja, narave, zdravja. Seznam filmov smo v letu 2019 osvežili. Najdete ga tu:
seznam filmov 2019
seznam literature

Skozi izkušnjo filma nas je ob filmskih odlomkih v svet športa, narave in zdravja v filmski umetnosti popeljala Barbara Kelbl, ki v Kinodvoru vodi filmsko-vzgojni program za vrtce, osnovne in srednje šole. Na okrogli mizi so se o teh temah pod vodstvom Irene Cerar, urednice otroške revije National Geographic in avtorice priljubljenih družinskih izletniških priročnikov, pogovarjali pisatelj in aplinist Tadej Golob, pisatelj in tekač Žiga X. Gombač, urednica otroškega in mladinskega programa na Televiziji Slovenija mag. Martina Peštaj, ter pedagoška svetovalka za predmet šport na Zavodu RS za šolstvo Nives Markun Puhar. O boksu, pri katerem nekaj daš, a veliko prejmeš, o sončnih vzhodih v hribih, rezanju jabolk na snemanju mladinskih oddaj, učiteljih, ki naj si upajo odpeljati otroke na bližnji travnik namesto v razred, in o pomembnosti načrtovanja pri vpeljevanju aktivnosti, ki bi združevale umetnost z obravnavanimi področji, v šolsko delo.

V popoldanskem delu posveta so se udeleženci udeležili delavnic in pogovorov še na drugih lokacijah, poleg Kinodvora so se s premljevalnim programom pridružile še Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska kinoteka, Knjižnica pod krošnjami, Televizija Slovenija in Mala ulica. Na njih so bolj usmerjeno govorili o športu, gibanju, naravi in zdravju s perspektive filma in literature ter o branju, igri in učenju na prostem, pod krošnjami. V pogovorih so se jim pridružili tudi ustvarjalci in športniki, med drugimi pisatelj Primož Suhodolčan, režiser Igor Šterk in legendarni skakalec Primož Peterka.

V Kinodvoru je gostovala tudi Knjižnica pod krošnjami, kjer smo skupaj brali in se tako pridružili prvemu Nacionalnemu mesecu skupnega branja 2018.

Posvet je potekal v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za kulturo, Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Javnega zavoda Kinodvor ter številnih partnerskih organizacij v popoldanskem delu posveta.

Krajši kolaž utrinkov s posveta

Fotografije

ponedeljek, 24. 09. 2018

Nacionalni strokovni posvet Z umetnostjo o športu, gibanju, naravi in zdravju

Za strokovne delavce v vrtcih, OŠ in SŠ, 24. septembra 2018 v Kinodvoru

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.