Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 05:31).
V mesto prihaja Kinotrip, prvi mednarodni filmski festival za mlade v Kinodvoru!

V mesto prihaja Kinotrip, prvi mednarodni filmski festival za mlade v Kinodvoru!

Na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru so mladi člani filmskega kluba skupaj z direktorico Nino Peče Grilc in vodjo festivala Živo Jurančič razkrili raznolik program prvega mednarodnega filmskega festivala Kinotrip, ki ga ustvarjajo mladi za mlade. Festival se bo v Kinodvoru odvil med 24. in 27. marcem 2016.

Kinotrip konec marca na platno Kinodvora prinaša filmske zgodbe mladih po njihovem izboru. Posebnost festivala je namreč, da je ves program, pa tudi ime in vizualno podobo festivala, ob podpori ekipe Kinodvora ustvarila skupina dvaindvajsetih mladih v starosti med 13 in 19 let. In ker se mladi med seboj zelo razlikujejo, je takšen tudi njihov filmski izbor. Ta vključuje osem filmskih destinacij na različnih koncih sveta, raznovrstnih tem, filmskih zvrsti in žanrov. Vsem pa je skupno, da so njihovi protagonisti mladi.

Kot pravijo sami: »Zbirali smo filme, ki nas mlade prikažejo takšne, kot smo, brez pokroviteljstva in moraliziranja. Pri tem so nas pritegnili predvsem filmi s samosvojim vizualnim slogom in iskreno pripovedjo, nekateri med njimi so nizkoproračunski, neodvisni, nekateri imajo opazen avtorski pečat.«

Uradno se bo filmsko potovanje začelo v četrtek, 24. marca ob 19:30, s filmom Pretesna koža (Short Skin – I dolori del giovane Edo, Duccio Chiarini, Italija, 2014), ki bo mlade potnike odpeljal v simpatično nerodni svet odraščanja sedemnajstletnega Edoarda. Še pred uradnim odprtjem bo na sporedu dokumentarni film Profil Amina (The Amina Profile, Sophie Deraspe, Kanada, 2015), ki razkriva nenavadno, skorajda detektivsko zgodbo mlade blogerke Amine, ujete v pasti interneta in medijev. O filmu se bo z nami pogovarjal Domen Savič, novinar, raziskovalec spletnega komuniciranja in spletni aktivist.

petek, 25. marca, se bo filmski program pričel z nizozemskim filmom Princ (Prins, Sam de Jong, 2015), otvoritvenim filmom sekcije Generation 14+ Berlinskega filmskega festivala 2015. Sledila mu bo humorna in iskrena zgodba o najstniških prijateljstvih in prvih ljubeznih Beautiful Girl (Dominik Hartl, Avstrija, 2015). V petek zvečer bodo na svoj račun prišli ljubitelji grozljivk in se s filmom Deathgasm (Jason Lei Howden, Nova Zelandija, 2015) odpeljali v krvavi svet demonske groze.

Sobota, 26. marca, bo obarvana z nominiranci za oskarje 2016. K nam ekskluzivno prihaja zadnji animirani film Studia Ghibli Ko je Marnie bila tam (Omoide no Mânî, Hiromasa Yonebayashi, Japonska, 2014), ki se je potegoval za oskarja za najboljši animirani film. Zvečer pa si bomo ogledali prejemnika številnih filmskih nagrad in francoskega kandidata za oskarja za najboljši tujejezični film Mustang (Deniz Gamze Ergüven, Francija / Nemčija / Turčija / Katar, 2015). Po projekciji se bomo pogovarjali in družili z mladima igralkama Ilaydo Akdogan in Tugbo Sunguroglu.

Na sporedu festivala Kinotrip pa ne bodo le poslastice sodobne evropske in svetovne kinematografije. Mladi so na program umestili tudi film Ostani z menoj (Stand By Me, Rob Reiner, ZDA, 1986), ki je bil natanko pred tridesetimi leti posnet po knjigi Stephena Kinga The Body. Ta bo za nostalgične filmske popotnike na sporedu v nedeljo, 27. marca.

 

Bogat spremljevalni program

Filmski program bo vse festivalske dni spremljal tudi bogat spremljevalni program. Poleg pogovora in druženja z gostjama, ki vam bosta na dan omenjene projekcije na voljo za vaša novinarska vprašanja, bo v petek festivalsko dogajanje zavzelo Kolodvorsko ulico. Pred vrati Kinodvora bodo mladi iz centra Urban Roof postavili urbano stezo in poskrbeli za potovanje od filma do športa in nazaj.

Na petkov večer groze bodo za demonski videz v kozmetično-frizerskem salonu poskrbele spretne roke dijakinj Srednje frizerske šole Ljubljana in Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo.

V soboto dopoldan bo za ljubitelje animejev in mang na voljo prav posebna knjižnica stripov, čas pa bo tudi za risanje obrazov animiranih junakov Studia Ghibli. Odpotovali bomo tudi na prizorišče snemanja animiranih filmov v Filmski studio Viba film, kjer režiser in producent Kolja Saksida ustvarja nova nadaljevanja kratkih filmov Koyaa.

Že pred festivalom bodo za lažje premagovanje popotniške mrzlice poskrbele tri večdnevne delavniceDelavnica videa in kratkega filmaPosnemi svoj filmski podkast in VJ-anje z DIY mikroskopom. Prva delavnica se začne že 12. marca – za nekatere med njimi je še nekaj prostih mest.

Kinotrip festival se bo zaključil v nedeljo, 27. marca ob 19. uri, s projekcijo filma Princ (Prins, Sam de Jong, 2015) inzabavo, ki bo sledila v Kavarni Kinodvora. Na zaključnem dogodku se bodo s svojimi izdelki predstavili tudi udeleženci delavnic videa in kratkega filma ter VJ-anja.

 

Kinotrip tudi po festivalu

Program Kinotrip pa se s festivalom ne konča. S posameznimi dogodki se bo nadaljeval tudi kot del rednega programa Kinodvora. Poslanstvo mestnega kina namreč je, da ohranja in razvija urbane kino navade mladih, ki so bodisi že navajeni in željni kakovostnih in zahtevnejših filmskih vsebin ali pa jim je do njih treba odpreti poti. Pomembno je predvsem to, da v kinu slišimo in razumemo njihov jezik. Prav zato jim bomo v Kinodvoru še naprej omogočali, da dejavno soustvarjajo program, namenjen njim.

 

Vozovnice za festivalska Kinotrip potovanja

Vozovnice za filmska potovanja je od 7. marca dalje mogoče rezervirati in kupiti pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org).

  • Vozovnica za posamezno projekcijo: 4,5 €
  • Vozovnica za člane kluba Kinobalon in Kinodvor: 3 €
  • ŠTIRICIKEL vozovnica za skupine s štirimi in več potniki: 3 €
  • Paket TRANSVERZALA: štiri vozovnice za različne filmske destinacije: 12 €

 

Akreditacije

Novinarjem sta na voljo dve vrsti akreditacij:

  • Šolski PRESS: za novinarje šolskih časopisov in radijskih postaj
  • PRESS: za profesionalne novinarje

Za obe akreditaciji pišite na kinotrip@kinodvor.org do 18. marca 2016.

 

Več informacij in program festivala Kinotrip

Programsko knjižico – vodnik po Kinotrip potovanjih je dostopen tukaj. Festivalsko dogajanje lahko spremljate tudi na Kinotripovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu.

Fotografije, poročilo z novinarske konference in programsko knjižico festivala z opisi filmov najdete na našem press FTP-ju, v mapi Kinotrip: ftp://213.157.249.110/ up. ime: ftppress geslo: pressftp557

Za dodatna vprašanja sem vam z veseljem na voljo na spodnjih kontaktih.

Veselim se vaših objav in obiska na festivalu.

Naj vas film odpelje!

 

Živa Jurančič
Filmski program za mlade
Young Audience
T: +386 1 239 22 23
M: +386 30 614 243
W: www.kinodvor.org/kinotrip
FB: www.facebook.com/KinotripKinodvor
Instagram: www.instagram.com/kinotrip

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.