Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (odpre se čez 29 minut).
V Kinodvoru tudi v letu 2016 na prvem mestu kakovost, raznolikost in skrb za občinstva

V Kinodvoru tudi v letu 2016 na prvem mestu kakovost, raznolikost in skrb za občinstva

Kinodvor je tudi peto leto zapored zabeležil več kot 120.000 obiskovalcev: 2177 javnih projekcij je obiskalo 121.213 gledalcev, vključujoč Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu, temu pa je treba prišteti še približno 6500 obiskovalcev brezplačnih projekcij Letnega kina na Kongresnem trgu in v Parku Tivoli.

Javni zavod Kinodvor je v letu 2016 pridobil 51 % lastnih sredstev, 49 % pa je prispevala ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana. Bruto prihodek z naslova prodaje vstopnic v letu 2016 predstavlja 60 % lastnih sredstev, v okviru lastnega deleža pa je zavod pridobil tudi 22 % tržnih sredstev. Temelj programa mestnega kina ostajata kakovost in raznolikost, največja ovira pa omejenost z enim velikim platnom. Strategija razvoja občinstev je utrla pot novemu programu mladih za mlade z mednarodnim filmskim festivalom Kinotrip, ki skozi vse leto omogoča dostop do kakovostne mladinske filmske produkcije. Obiskovalci so največ zanimanja pokazali za slovenski film Houston imamo problem! režiserja Žige Virca, medtem ko je drugo mesto najbolj gledanih filmov v Kinodvoru zasedel film Kapitan Fantastični režiserja Matta Rossa.V letu 2016 je mestni kino prikazal 315 filmov iz 48 držav, od 282 celovečercev je bilo 19 slovenskih, in več kot 200 kratkih filmov. V okviru programa za mlada občinstva je Kinobalon obiskalo 34.395 obiskovalcev, od tega 12.479 Kinobalonov družinski program, 21.916 učencev in dijakov pa projekcije v okviru Šolskega Kinobalona. Kinodvor je v marcu 2016 organiziral in uspešno izvedel pilotno edicijo Mednarodnega filmskega festivala Kinotrip, ki ga je v štirih dneh na 16 filmskih projekcijah obiskalo več kot 1400 mladih gledalcev. Mladi sodelavci Kinotripa pa so sestavljali tudi prvo Kinotripovo mladinsko žirijo na 27. ediciji festivala LIFFe, katerega producent je Cankarjev dom.

Na vrh lestvice najbolj gledanih filmov leta 2016 v Kinodvoru se je tokrat s 3985 gledalci povzpel celovečerni prvenec slovenskega avtorja Žige Virca, mednarodna koprodukcija Houston imamo problem! (2016). S 3712 gledalci mu sledi film Matta Rossa Kapitan Fantastični (2016), na tretje mesto pa se je z 2863 gledalci uvrstil Jastog (2015) Yorgosa Lanthimosa. Najbolje obiskan dokumentarec v letu 2016 je bil Janis Joplin: Otožno dekle z 2450 obiskovalci. S 119 projekcijami v več kot šestih mesecih je postal najdlje predvajani film, odkar je leta 2008 mestni kino odprl svoja vrata.

Tudi v letu 2016 si je Kinodvor prizadeval v Ljubljano pripeljati čim večje število filmskih ustvarjalcev in drugih gostov. Premier svojih filmov so se tako med drugimi udeležili Olmo Omerzu (Družinski film), Grímur Hákonarson (Ovna), Friedrich Moser in Bill Binney (Dobri državljan), Jerome Josserand (Prečkanje Islandije), Ines Tanović (Naše vsakdanje življenje), Rajko Grlić(Ustava Republike Hrvaške), Claire Atherton (No Home Movie), Yoon Ga-eun (Najin svet) ter številni gostje festivalov, ki tradicionalno potekajo tudi v Kinodvoru (27. LIFFe13. Animateka).

Z ustvarjalci, ki v Slovenijo niso mogli pripotovati, smo izvedli žive prenose pogovorov. Na ta način smo se denimo pogovarjali s Patriciem Guzmánom (Biserni gumb), Mukundo Angulom (Volčja druščina) in Michaelom Moorom (Koga napasti zdaj).

Zaradi omejitev z eno kinodvorano si Kinodvor pri zagotavljanju dostopa do slovenske filmske produkcije prizadeva za komplementarno vlogo med prikazovalci. V tej luči mestni kino na svoj spored prioritetno umešča filme, ki prek običajnih distribucijskih in prikazovalskih poti le stežka dosežejo primerno javno izpostavljenost. Na rednem sporedu smo v letu 2016 tako prikazali 8 novih slovenskih celovečercev. Vsem premieram v Kinodvoru so prisostvovale filmske ekipe. Nadaljevali smo s serijo programov slovenskih kratkih filmov Naši kratki, ki smo jo v lanskem letu izvedli dvakrat.

Vsako leto k programski raznolikosti mestnega kina znatno prispeva sodelovanje z mednarodnimi (filmskimi) festivali: LIFFe, Animateka, žanrski festival Kurja polt, Kino Otok, Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, Festival migrantskega filma, Festival frankofonskega filma, Festival dokumentarnega filma in Festival LGBT filma.

Pri raziskovanju strategij za razvoj novih občinstev smo se v letu 2016 še tesneje povezali z Animateko in nekatere od Kinodvorovih siceršnjih programskih znamk učinkovito integrirali v festivalski program: Filmska srečanja ob kavi (Rdeča želva) in Za zamudnike (Anomalisa); najstnikom smo ponudili možnost abonmaja, za najmlajše ljubitelje animiranega filma pa smo čez vikend organizirali Slonov maraton, na katerem so si lahko ogledali več kot 40 kratkih animiranih filmov. Pri raziskovanju inovativnih in kreativnih pristopov promocije in nagovarjanja ciljnih občinstev smo v sklopu novoletne promocijske kampanje izpeljali odmevnejši spremljevalni dogodek Vozovnica za avtobus št. 23 PATERSON. Obiskovalce dogodka smo razveselili tudi z avdio posnetkom recitala Padgettove pesmi, ki ga je posebej za to priložnost posnel Jim Jarmusch.

Pri premagovanju prostorskih ovir dostopnosti in raznolikosti programov Kinodvor svoje programe širi tudi zunaj matične kinodvorane. Dogodki mobilnega kina – kina na prostem ali gostujočega kina v drugih dvoranah prispevajo k popularizaciji filmske kulture, obenem pa bogatijo kulturno-turistično ponudbo mesta in povezujejo ter promovirajo skupne mestne zgodbe.

Leto Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope je tako Kinodvor obeležil z brezplačno projekcijo dokumentarca Sol zemlje v Parku Tivoli, ob Čolnarni, ki je pospremila odprtje fotografske razstave Sebastião Salgado: Geneza v MGML. Film pod zvezdami, ki ga Kinodvor pripravlja v soorganizaciji z zavodom Ljubljanski grad, je v letu 2016 gostil 14.131 obiskovalcev, prikazanih je bilo 24 različnih filmov, od tega kar 8 predpremierno. Letni kino na Kongresnem trgu pa je Kinodvor odprl s slavnostno premiero restavriranega in digitaliziranega filma Franceta Štiglica Dolina miru pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom ob 60-letnici filma. Premiere sta se udeležila častna gosta, igralca Eveline Wohlfeiler in Tugo Štiglic, za katera je bilo to prvo srečanje v Sloveniji po šestdesetih letih od snemanja filma. Poleg tega smo se s filmom Čudoviti lisjak poklonili stoletnici rojstva znamenitega britanskega pisatelja norveškega rodu Roalda Dahla, predstava brezčasne klasike ob klavirski spremljavi Neila Branda Rešitev v zadnjem trenutku pa je bila posvečena 20. obletnici Slovenske kinoteke.

Tudi v letu 2016 je Kinodvor sodeloval pri načrtu Mestne občine Ljubljana za izgradnjo novega mestnega minipleksa v Podhodu Ajdovščina. Ker velja Kinodvor danes na področju kulturno-umetniške in avdiovizualne dejavnosti za primer dobre prakse, so vse večja tudi pričakovanja javnosti in vse številnejši predlogi za partnerska sodelovanja. Čeprav Kinodvor nadaljuje s politiko odprtih vrat in s tem utrjuje svojo vlogo filmsko-kulturnega središča, pa je prostora v kinu z eno samo veliko dvorano za tovrstno ponudbo premalo.

Ideja razširitve mestnega kina odzvanja tudi širše. Tako je v letu 2016 Kinodvor v strokovno-svetovalni vlogi sodeloval tudi pri študijskem procesu, v katerem so študentje ljubljanske Fakultete za arhitekturo pod mentorstvom prof. dr. Aleša Vodopivca razvijali inovativne arhitekturne vizije in rešitve za novogradnje manjših mestnih kinematografov z več dvoranami na treh lokacijah v Ljubljani. Študentske izdelke smo konec leta postavili na ogled v Kinodvorovi Galeriji, razstavo pa smo poimenovali Novi kino za Ljubljano.

Sodelovanje in izmenjava idej sta nas še utrdila v prepričanju, da glavno mesto Ljubljana potrebuje mestni minipleks, ki bi s tremi manjšimi in eno večjo kinodvorano zagotavljal ustrezne prostorske pogoje, v katerih lahko resnično zaživi koncept mestnega kina kot ustvarjalnega kulturnega središča za vse generacije, s poudarkom na pridobivanju novega, zlasti mladega občinstva.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.