Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:45 (odpre se čez 02:24).
Utrinki z letošnjega Kongresnega trga

Utrinki z letošnjega Kongresnega trga

Na svoji zemlji, 2001: Odiseja v vesolju, Poletje z Moniko in Monterey Pop.

Letošnji Letni kino na Kongresnem trgu je odprla slavnostna projekcija filma Na svoji zemlji, posvečena Štefki Drolc, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Nadaljevali smo s projekcijo nove kopije filma 2001: Odiseja v vesolju in se tako poklonili enemu najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov, osupljivi mojstrovini znanstvene fantastike na filmu v režiji Stanleyja Kubricka. Projekcijo smo izpeljali s podporo veleposlaništva Združenih držav Amerike.

Pridružili smo se tudi praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Poletje z Moniko, nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, s Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog, velja za zgodnjo mojstrovino in enega najvplivnejših filmov velikega švedskega cineasta.

S filmom Monterey Pop, v katerem je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala v samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«, pa smo obujali duh leta ‘68 (tudi to projekcijo smo izpeljali s podporo veleposlaništva Združenih držav Amerike).

 

Fotografije

Na svoji zemlji Na svoji zemlji

France Štiglic

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

2001: Odiseja v vesolju 2001: A Space Odyssey

Stanley Kubrick

Kubrickova prelomna in preroška vesoljska epopeja velja za enega najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov. Osupljiva mojstrovina znanstvene fantastike na filmu ter pionirskih, z oskarjem nagrajenih posebnih učinkov, ki jo morate videti na velikem platnu.

Poletje z Moniko Sommaren med Monika

Ingmar Bergman

Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu. S Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog in polna omamnih, atmosferičnih podob direktorja fotografije Gunnarja Fischerja velja za zgodnjo mojstrovino in enega najvplivnejših filmov velikega švedskega cineasta.

Monterey Pop Monterey Pop

D. A. Pennebaker

Pionir direktnega filma D. A. Pennebaker je v značilni véritéjski maniri – in s snemalno ekipo, ki je vključevala velikana dokumentarnega filma Alberta Mayslesa in Richarda Leacocka – ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine. Od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.

Aktualno

Milost Roubaix, une lumière

Arnaud Desplechin

torek, 15. 10. 2019 / 17:00 / Dvorana

Božična noč v Roubaixu. Policijski načelnik Daoud raziskuje primer umorjene starke. Aretirani sta njeni sosedi, mladi ljubimki Claude in Marie …

Pritisk Push

Fredrik Gertten

torek, 15. 10. 2019 / 18:30 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

Alice in župan Alice et le maire

Nicolas Pariser

torek, 15. 10. 2019 / 19:30 / Dvorana

Pronicljiv, duhovit in nadvse aktualen film, ki zastavlja vprašanje: ali politiki manjka filozofije?