Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (za danes zaprto).
Utrinki z letošnjega Kongresnega trga

Utrinki z letošnjega Kongresnega trga

Na svoji zemlji, 2001: Odiseja v vesolju, Poletje z Moniko in Monterey Pop.

Letošnji Letni kino na Kongresnem trgu je odprla slavnostna projekcija filma Na svoji zemlji, posvečena Štefki Drolc, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Nadaljevali smo s projekcijo nove kopije filma 2001: Odiseja v vesolju in se tako poklonili enemu najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov, osupljivi mojstrovini znanstvene fantastike na filmu v režiji Stanleyja Kubricka. Projekcijo smo izpeljali s podporo veleposlaništva Združenih držav Amerike.

Pridružili smo se tudi praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Poletje z Moniko, nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, s Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog, velja za zgodnjo mojstrovino in enega najvplivnejših filmov velikega švedskega cineasta.

S filmom Monterey Pop, v katerem je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala v samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«, pa smo obujali duh leta ‘68 (tudi to projekcijo smo izpeljali s podporo veleposlaništva Združenih držav Amerike).

 

Fotografije

Na svoji zemlji Na svoji zemlji

France Štiglic

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

2001: Odiseja v vesolju 2001: A Space Odyssey

Stanley Kubrick

Kubrickova prelomna in preroška vesoljska epopeja velja za enega najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov. Osupljiva mojstrovina znanstvene fantastike na filmu ter pionirskih, z oskarjem nagrajenih posebnih učinkov, ki jo morate videti na velikem platnu.

Poletje z Moniko Sommaren med Monika

Ingmar Bergman

Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu. S Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog in polna omamnih, atmosferičnih podob direktorja fotografije Gunnarja Fischerja velja za zgodnjo mojstrovino in enega najvplivnejših filmov velikega švedskega cineasta.

Monterey Pop Monterey Pop

D. A. Pennebaker

Pionir direktnega filma D. A. Pennebaker je v značilni véritéjski maniri – in s snemalno ekipo, ki je vključevala velikana dokumentarnega filma Alberta Mayslesa in Richarda Leacocka – ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine. Od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.

Aktualno

FeKK MIX + Kratki rezi FeKK MIX + Kratki rezi

razno

ponedeljek, 19. 08. 2019 / 20:30 / Dvorana

Festivalsko otvoritev bo zaznamoval program izbranih filmov iz različnih festivalskih sekcij, ki ga bo zaokrožila premiera omnibusa Kratki rezi.

Slon kolesari po svetu Slon kolesari po svetu

razno

torek, 20. 08. 2019 / 10:00 / Dvorana

Sedem likovno raznolikih animiranih filmov z nežno pripovedjo. Tudi za najmlajše, ki gredo prvič v kino.

FeKK VR kino: Točka pobega

torek, 20. 08. 2019

Nocoj si bomo pred otvoritvijo ogledali razstavo obetavne umetnice Carlotte Carlsen. Medtem ko se dve punci norčujeta iz njenega dela, pomemben kupec Karl-Heinz Sutheheim nepotrpežljivo čaka – le zakaj umetnica zamuja? Zataknila se je doma, ker se je nenapovedano pojavil njen bivši fant Raul. Njun prepir doseže vrhunec, ko v zakotni ulici dva roparja, ki bežita pred policijo, v Carlottinem oknu vidita vstopnico za svobodo.