Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 08:44, tel: 01 239 22 17 ).
Utrinki z letošnjega Kongresnega trga

Utrinki z letošnjega Kongresnega trga

Na svoji zemlji, 2001: Odiseja v vesolju, Poletje z Moniko in Monterey Pop.

Letošnji Letni kino na Kongresnem trgu je odprla slavnostna projekcija filma Na svoji zemlji, posvečena Štefki Drolc, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Nadaljevali smo s projekcijo nove kopije filma 2001: Odiseja v vesolju in se tako poklonili enemu najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov, osupljivi mojstrovini znanstvene fantastike na filmu v režiji Stanleyja Kubricka. Projekcijo smo izpeljali s podporo veleposlaništva Združenih držav Amerike.

Pridružili smo se tudi praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Poletje z Moniko, nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, s Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog, velja za zgodnjo mojstrovino in enega najvplivnejših filmov velikega švedskega cineasta.

S filmom Monterey Pop, v katerem je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala v samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«, pa smo obujali duh leta ‘68 (tudi to projekcijo smo izpeljali s podporo veleposlaništva Združenih držav Amerike).

 

Fotografije

Na svoji zemlji Na svoji zemlji

France Štiglic

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu.

2001: Odiseja v vesolju 2001: A Space Odyssey

Stanley Kubrick

Kubrickova prelomna in preroška vesoljska epopeja velja za enega najvplivnejših in večno provokativnih filmov vseh časov. Osupljiva mojstrovina znanstvene fantastike na filmu ter pionirskih, z oskarjem nagrajenih posebnih učinkov, ki jo morate videti na velikem platnu.

Poletje z Moniko Sommaren med Monika

Ingmar Bergman

Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu. S Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog in polna omamnih, atmosferičnih podob direktorja fotografije Gunnarja Fischerja velja za zgodnjo mojstrovino in enega najvplivnejših filmov velikega švedskega cineasta.

Monterey Pop Monterey Pop

D. A. Pennebaker

Pionir direktnega filma D. A. Pennebaker je v značilni véritéjski maniri – in s snemalno ekipo, ki je vključevala velikana dokumentarnega filma Alberta Mayslesa in Richarda Leacocka – ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine. Od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.

Aktualno

Šivi Šavovi

Miroslav Terzić

torek, 14. 07. 2020 / 18:15 / Dvorana

Ana je prepričana, da je bil njen novorojenček, ki so ga pred osemnajstimi leti razglasili za mrtvega, v resnici ukraden in prodan za posvojitev. Nova sled ji vzbudi upanje, da ga bo končno našla, in poda se v neusmiljen boj s policijo, bolnišnično birokracijo in celo lastno družino, odločena, da bo naposled izvedela resnico.

Ema Ema

Pablo Larraín

torek, 14. 07. 2020 / 21:00 / Dvorana

Pablo Larraín prvič obrne pogled v mlado generacijo današnjega Čila in ustvari nepozaben portret plesalke reggaetona, ki se hoče svobodno gibati skozi svet. Film, poln fluorescentnih barv in energičnih urbanih ritmov, je zgodba o umetnosti, poželenju in sodobni družini.

Bacek Jon film: Farmagedon A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon

Will Becher, Richard Phelan

sreda, 15. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Smešna medgalaktična pustolovščina, v kateri bo moral Bacek Jon uporabiti očarljivost, predrznost in veliko srce, da bo sebe in ostale rešil iz zagate.