Danes je blagajna odprta od 13:00 do 20:15 (odpre se čez 08:33).

Monterey Pop Monterey Pop

D. A. Pennebaker / ZDA / 1968 / 79 min / angleščina

Pionir direktnega filma D. A. Pennebaker je v značilni véritéjski maniri – in s snemalno ekipo, ki je vključevala velikana dokumentarnega filma Alberta Mayslesa in Richarda Leacocka – ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine. Od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.

režija D. A. Pennebaker, fotografija James Desmond, Barry Feinstein, Richard Leacock, Albert Maysles, Roger Murphy, D. A. Pennebaker, Nick Proferes, montaža Nina Schulman, produkcija John Phillips, Lou Adler, nastopajo Janis Joplin, Paul Simon, Art Garfunkel, “Mama” Cass Elliot. John Phillips, Michelle Phillips, Denny Doherty, Jimi Hendrix, Hugh Masekela, Grace Slick, Eric Burdon, Roger Daltrey, Keith Moon, John Entwistle, Pete Townshend, Otis Redding, Ravi Shankar

IMDb

Fotografije

zgodba
Med 16. in 18. junijem leta 1967, na samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«, se je v kalifornijskem Montereyju odvil zgodovinski Monterey International Pop Festival. Na tridnevnem glasbenem festivalu so svoje kariere z velikim pokom začeli Jimi Hendrix, Janis Joplin in Otis Redding. A to je bila le peščica na vrtoglavem seznamu nastopajočih, ki je vključeval imena kot Simon in Garfunkel, The Mamas & the Papas, The Who in The Byrds, očeta južnoafriškega jazza Hugha Masekelo in nepozabnega Ravija Shankarja.

Pionir direktnega filma D. A. Pennebaker je v značilni véritéjski maniri – in s snemalno ekipo, ki je vključevala velikana dokumentarnega filma Alberta Mayslesa in Richarda Leacocka – ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine. Od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.

iz prve roke
»Zgodilo se je nekaj, česar na koncertih navadno ne srečate. Glasbeniki so igrali, nato pa sedli med občinstvo in gledali nastope drugih. Tu ni šlo za posel in profit, bilo je, kot bi se zbrala skupaj cela vaška skupnost. Ko sem stal na odru in gledal v množico, sem bil priča zlivanju San Francisca in Los Angelesa, ki opazujeta glasbo drug drugega, z zanimanjem, v želji, da bi jima bila všeč. Bilo je neverjetno. Bili smo na pragu nečesa novega. Nenadoma smo lahko začutili, da se pravkar rojeva povsem nova glasba.«
– D. A. Pennebaker

kritike
»Gre za bržkone prvi rokovski dogodek, ki je bil posnet sistematično in v simpatizerskem duhu, z razumevanjem glasbe in njenega kulturnega pomena, in potemtakem lahko rečemo, da gre za rojstvo rokumentarca. /…/ Čeprav za vrhunca festivala in filma navadno veljata Hendrixovo zažiganje in razbijanje kitare ter ekstatični nastop Janis Joplin v elegantni, prav nič hipijevski obleki, danes morda še bolj izstopata vrhunski predstavi Shankarja in Allaja Rakhe v 17-minutni sekvenci filma, kjer med prvo polovico ne vidimo glasbenikov, temveč je kamera povsem osredotočena na publiko, ki je v stanju kemične ali čustvene vznesenosti povsem očarana nad magijo indijskih mojstrov.«
– Ehsan Khoshbakht, katalog festivala Il Cinema Ritrovato

»V filmu Monterey Pop so glasba in njenih 50 ali 90 tisoč privržencev kot nekakšna čudovita skrivnost – čudovita zato, ker kljub temu, da jo vsi poznajo, še vedno vzbuja razburljiv občutek odkritja. Pennebakerjeva vizija dogodka iz leta 1967, premierno prikazana leto kasneje, je bistveno prispevala k prepričanju potencialnih organizatorjev, nastopajočih in publike, da je glasba najboljši način za kanaliziranje energije kontrakulture, ki se je tedaj pokazala za k sreči neizogibno, a je bila hkrati že pod udarom.«
– Robert Christgau, The Village Voice

sreda, 29. 08. 2018

Utrinki z letošnjega Kongresnega trga

Na svoji zemlji, 2001: Odiseja v vesolju, Poletje z Moniko in Monterey Pop.

petek, 24. 08. 2018

2001: Odiseja v vesolju na Kongresnem trgu

Med 27. in 30. avgustom se selimo na Kongresca! Tam v torek, 28. avgusta, gledamo kultno Kubrickovo vesoljsko epopejo. Vstop prost.

ponedeljek, 20. 08. 2018

Kinodvor 10: filmske klasike brezplačno na Kongresnem trgu

V Letnem kinu na Kongresnem trgu bodo filmsko platno od 27. do 30. avgusta znova razsvetljevali vrhunci filmske umetnosti. Brezplačno prireditev v Kinodvoru pripravljamo v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina pa bo letos bogatejša za dodaten, četrti večer.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

torek, 06. 12. 2022 / 14:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zločini prihodnosti Crimes of the Future

David Cronenberg

torek, 06. 12. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.

Razprodano

Dogodek L'événement

Audrey Diwan

torek, 06. 12. 2022 / 19:30 / Dvorana

Francija, 1963. Obetavna študentka Anne odkrije, da je noseča. Čeprav je splav zakonsko prepovedan, sklene ukrepati, saj hoče sama odločati o svojem telesu in svoji prihodnosti. A izpiti se bližajo, njen trebuh pa povečuje … Film, posnet po romanu Annie Ernaux, je osvojil zlatega leva v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na Liffu.