Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:00 (za danes zaprto).
Svoja jadra razpira 5. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

Svoja jadra razpira 5. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

Kinotripov filmski festival se odvija že peto leto, tokrat prvič v jesenskem času med 15. in 17. oktobrom 2020. Trije filmski dnevi bodo ponudili raznolik program, ki ga je izbrala skupina mladih 5. Kinotripovega filmskega kluba.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. V sredino filmske jeseni Kinotrip prinaša pet celovečercev, program kratkih filmov in nekaj utrinkov festivalskega spremljevalnega dogajanja. Festival od začetka julija pripravlja ekipa sedmih srednješolcev, članov 5. Kinotripovega filmskega kluba. Svojo izkušnjo je opisala članica kluba: »Kinotrip se mi zdi čudovita priložnost za tiste, ki smo si želeli sodelovati v svetu kina, in tudi za tiste, ki bi v kino radi prišli kot gledalci pogledat kakšen dober film. Vsi filmi, ki bodo oktobra predvajani na filmskem festivalu, vključujejo mlade glavne junake, ki pa mladost doživljajo na zelo različne načine, zato sem prepričana, da bi se vsak lahko poistovetil z vsaj enim od njih.«

Prostranim filmskim obzorjem naproti bomo odjadrali v četrtek, 15. oktobra, s kanadskim filmom Boginja kresnic (La déesse des mouches à feu, Anaïs Barbeau-Lavalette, 2019), ki v duhu devetdesetih slikovito ujame vihravo odraščanje dekleta med družinskimi težavami, mladostniškim prestopanjem meja in globokimi prepadi onkraj njih.

Otvoritveni film festivala bo nemški Kokon (Kokon, Leonie Kirippendorff, 2020). Film prinaša iskrivo in sončno zgodbo dekleta, ki sredi vročega berlinskega poletja odkriva prve ljubezni, raziskuje svoje telo in spoznava svoje mesto v svetu.

V petek, 16. oktobra, bomo v udarnem ritmu britanskega glasbenega dokumentarca White Riot (White Riot, Rubika Shah, 2020) spoznavali aktivistično glasbeno gibanje Rock Against Racism, ki je sredi sedemdesetih pomembno zaznamovalo britansko družbo v boju proti takrat nevarno naraščajočemu nacionalizmu. Film tudi za današnji čas ponuja mnogo aktualnih vzporednic in razmislekov. Večer bomo zaključili s programom kratkih filmov Kinotripčič, ki bo ponudil pester filmski nabor, vse od izredno »tripi« poljske animacije Acid Rain (Acid Rain, Tomek Popakul, 2019) do belgijsko-kongovskega plesnega spektakla Zombiji (Zombies, Baloji, 2019).

Soboto, 17. oktobra, bo uvedla projekcija filma belgijskega mojstra žanra Fabricea du Welza Oboževanje (Adoration, 2019). Film je vizualno osupljiva, temačno-fantastična pravljica o nori in absolutni ljubezni med mladostnikoma.

Festival se bo v soboto zaključil s podelitvijo Kinotripove nagrade občinstva in projekcijo legendarne črnohumorne klasike Harold in Maude (Harold and Maude, Hal Ashby, 1971). Ta v svobodnem duhu sedemdesetih upodablja nenavadno zgodbo o prijateljstvu in ljubezni med mladim Haroldom in simpatično Maude, ki svojo srečo iščeta zunaj togih družbenih okvirov.

Spremljevalno dogajanje

V soboto, 17. oktobra, se bo popoldan odvil dogodek Izmenjevanje pogledov, ki je posvečen mladim filmarjem. Projekciji filma Leča ljubezni, ki je nastal v okviru mladinske filmske izmenjave kot del pripravljalnih dejavnosti v sklopu kandidature Ljubljane in Nürnberga za Evropsko prestolnico kulture leta 2025, bo sledila predstavitev mladih ustvarjalcev. Zatem bosta na vrsti projekcija in predstavitev videospotov, ki jih bodo ustvarili udeleženke in udeleženci predfestivalske delavnice snemanja videospotov.
Festivalsko dogajanje bodo tudi letos beležili dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana.
Nekaterim filmskim projekcijam bodo sledili Skype pogovori z ustvarjalci, ki jih bodo vodili mladi selektorji.

Festivalske vstopnice

Vstopnice za filmska potovanja so od danes naprej v prodaji pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org).

Vstopnica:

  • za posamezno projekcijo: 4,5 €
  • za skupine s štirimi in več gledalci: 3 €
  • za člane Kluba Kinobalon in Kinodvor: 3 €

Partnerji in podporniki 5. mednarodnega festivala Kinotrip

Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica Javnega zavoda Kinodvor
Slovenski filmski center
British Council v Sloveniji, Dijaški dom Ivana Cankarja, Društvo Kraken in festival Fekk, Festival žanrskega filma Kurja Polt, KUD Pozitiv, Medienzentrum Parabol, Mittelfränkisches Jugendfilmfestival (Nürnberg) – EPK 2025, Postaja DIVA, SCCA Ljubljana, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana.

Več informacij in festivalski program

Celoten program festivala je objavljen na naši spletni strani – tukaj. Vso dogajanje pa lahko sproti spremljate tudi na profilih na Facebooku in Instagramu.

Fotografije in zapise o filmih najdete na našem press FTP-ju, v mapi 5. festival Kinotrip:
ftp://213.157.249.110/
up. ime: ftppress
geslo: pressftp557

Veselimo se vaših objav in obiska na festivalu, za dodatna vprašanja in izjave pa smo vam z mladimi Kinotripovci z veseljem na voljo.

Naj vas film odpelje!

Anja Banko
Filmski program za mlade
Young Audience
—————————————–
Javni zavod Kinodvor
Kolodvorska 13
1000 Ljubljana
T: +386 1 239 22 25
M: + 386 30 324 063
W: www.kinodvor.org/kinotrip
FB: www.facebook.com/KinotripKinodvor
Instagram: www.instagram.com/kinotrip

5. mednarodni filmski festival Kinotrip

Pet celovečercev, program kratkih filmov in utrinki spremljevalnega dogajanja. 5. festival Kinotrip se je odvil med 15. in 17. oktobrom 2020.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.