Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:30 (odpre se čez 06:34).
Delavnica risane animacije

Delavnica risane animacije

Delavnica risane animacije Slon

Kdo ne pozna risank? Ampak kako risanka nastane? Tradicionalna risana tehnika je bila dolgo najpogostejša oblika animacije. Največkrat jo rišemo na papir ali folijo, vsak najmanjši premik pa narišemo na novo.

Potek delavnice

V kratkem uvodnem delu učence najprej seznanimo z osnovami: kaj je animirani film, koliko sličic potrebujemo za eno sekundo filma, kako se lotimo dela. Skozi igro in primere spoznamo različne vrste animacij (lutkovna, silhuetna, predmetna, kolaž, animacija plastelina ali gline, piksilacija, računalniška 2D ali 3D animacija …).

Nato se lotimo ustvarjanja. Učenci si pripravijo material: 12 listov v formatu A5 (A4 liste razrežemo na polovico). Liste pred začetkom risanja oštevilčijo od 1 do 12. Na prvi list na sredino narišejo preprosto obliko (npr. krog), na zadnji list pa narišejo lik, v katerega se bo krog transformiral. Nato narišejo vmesne faze. Če želijo, lahko narišejo več transformacij. Mentorica v sodelovanju z učiteljico spremlja ustvarjanje in pomaga z nasveti pri risanju.

Oštevilčene liste nato združimo v kratek animirani film, ki poveže risane animacije vseh učencev. Povezavo do filmčka pošljemo učiteljem, ki ga lahko delijo učencem, staršem ali na spletni strani šole. Objavili pa ga bomo tudi na YouTube kanalu Društva Slon in na spletni strani Kinodvora. Za lažjo predstavo izdelkov, ki nastajajo, si lahko ogledate primer spodaj. 

Prednost delavnice risane animacije je, da je to tehnika, pri kateri potrebujemo le papir in svinčnik, vsak učenec pa lahko ustvarja samostojno (ali se poveže v ustvarjalni par). Učenci v dialogu z mentorico Društva Slon poglabljajo poznavanje animiranega filma, spoznajo pa tudi obilo zanimivosti in trikov pri nastajanju risanih animacij.

Material in potrebščine

Učenci za delavnico potrebujejo le:

  • navadne liste (A5, 12 listov za vsakega oz. 6 listov A4, prerezanih na pol),
  • svinčnik (lahko tudi barvice ali flomastre).
Izvedba

V času, ko so zaradi epidemije dejavnosti v šolah in kinematografih omejene, delavnico risane animacije izvajamo tudi prek spleta. Zasnovana je za izvajanje v sklopu brezplačnega programa Kinobalon MOL generacije za učence 3. razreda in učence izbirnega predmeta Filmska vzgoja. Potrebna je prijava v program – več informacij na strani Za šole oz. na solski@kinodvor.org.

Lahko pa jo izvedemo tudi za druge razrede in v drugih šolah po vsej Sloveniji. Za več podatkov za te primere, ceno delavnic in pogoje izvedbe se obrnite na Društvo Slon.

Primer preproste risane animacije

Naslovna slika je iz risanega filma slovenskega avtorja Zvonka Čoha Poljubi mehka me radirka (1984).
Animacijo Metamorfoze je narisala animatorka in ustvarjalka Lene Lekše.

Pogrešamo kinoooo!

Vstopnice in plakat za vašo filmsko predstavo v vrtcu ali šoli

Delavnice animiranega filma Slon

Ustvarimo preproste animacije ali izdelajmo animirani film. Za šole tudi prek spleta.

Animirana kuhinja

Poskočne skodelice in navihani paradižniki? Kaj če bi predmeti okoli nas kar na lepem oživeli? Ustvarite animacijo s predmeti, ki jih najdete okoli sebe.

Kinobalon - MOL generacije

Sistematični program filmske vzgoje za predšolske otroke in učence osnovnih šol v Mestni občini Ljubljana

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.