Danes je blagajna odprta od 13:30 do 21:00 (za danes zaprto).
Delavnice animiranega filma Slon: kolaž/izrezljanka ter predmetna animacija

Delavnice animiranega filma Slon: kolaž/izrezljanka ter predmetna animacija

Ustvarimo preproste animacije ali v razredu sami izdelajmo animirani film. Preizkusimo tehniki kolaža/izrezljanke ali predmetne animacije.

Po ogledu filma v kinu učence v šolskem razredu obiščeta mentorja Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon. Ko podelijo uvodne vtise o filmu, ki so si ga ogledali, se otroci z mentorjema osredotočijo na filmsko tehniko: je bil film igrani ali animirani? Kakšna je razlika? Kaj je mogoče v igranem filmu in kaj v animiranem? In kaj animacija, ta čudna beseda, sploh pomeni? Je risanka isto kot animirani film? Katere vrste animacije poznamo in katere se bomo lotili mi?

Otroci se poleg zakonitosti animacije med delavnico učijo tudi skupinskega dela, usklajevanja idej in sodelovanja. Z mentorjevo pomočjo zasnujejo preprosto dogajalno linijo, v kateri se lahko znajdejo tudi liki, teme in okolja iz ogledanega filma. Še preden se začne animacija, si razdelimo delo: nekdo bo oblikoval naslov animacije in si izmislil najavno špico, drugi bo lično izpisal imena vseh sodelujočih, dva tandema bosta prevzela filmska ozadja, druga dva izdelavo likov. Ko je vse nared in je delovna postaja pripravljena, se začne animiranje: otroci se izmenjujejo v vlogah režiserja in animatorja, s sosednjo skupino tekmujejo v številu posnetih fotografij, znova in znova ponosno vrtijo svoj nekajsekundni film in se čudijo, koliko dela zahteva animacija.

V sklopu programa Kinobalon – MOL generacije delavnico izvajamo v dveh različicah:

Kolaž ali izrezljanka

V krajšem teoretičnem delu otroci spoznajo animirani film, kaj sploh je, kakšne tehnike poznamo, koliko sličic potrebujemo za eno sekundo in kako ga sploh posnamemo. Pobliže spoznamo stop animacijo v kolaž tehniki ali izrezljanko. Naučimo se, kako moramo izdelati lutko, da lahko oživi pred našim fotoaparatom.

Učence razdelimo v manjše skupine. Vsaka skupina izdela lutko po mentorjevih navodilih in jo personalizira, da nastane njim poljuben lik, ki bo nato oživel. Vsaka skupina posname kratko animacijo, se nauči osnov animiranja ter uporabo brezplačne animacije Stop Motion Studio in tako pridobi znanje za nadaljnje ustvarjanje tako doma kot v šoli.

Predmetna animacija

V krajšem teoretičnem delu otroci spoznajo animirani film, kaj sploh je, kakšne tehnike poznamo, koliko sličic potrebujemo za eno sekundo in kako ga sploh posnamemo. Učence razdelimo v skupine. Vsaki skupini razdelimo različne predmete, iz katerih bo nastala animacija. Iz predmetov lahko sestavijo poljubne like, ki pod kamero oživijo ali se transformirajo, lahko pa ustvarijo tudi čisto abstraktna fluidna gibanja in se prepustijo animaciji.

Vsaka skupina posname kratko animacijo, se nauči osnov animiranja ter uporabo brezplačne animacije Stop Motion Studio in tako pridobi znanje za nadaljnje ustvarjanje tako doma kot v šoli.

 

Delavnice animiranega filma so namenjena učencem od 1. do 9. razreda, pa tudi dijakom in študentom, ki želijo ustvarjati z animiranim filmom. Delavnice vodijo mentorji Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon.

Fotografije

Delavnica risane animacije Slon

Spoznajmo, kako nastajajo risanke v klasični risani tehniki in preizkusimo ustvarjanje tudi sami.

Animirana kuhinja

Poskočne skodelice in navihani paradižniki? Kaj če bi predmeti okoli nas kar na lepem oživeli? Ustvarite animacijo s predmeti, ki jih najdete okoli sebe.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.