Delavnice animiranega filma Slon

Delavnice animiranega filma Slon

Ustvarimo preproste animacije ali izdelajmo animirani film

Po ogledu filma v kinu učence v šolskem razredu obiščeta mentorja Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon. Ko podelijo uvodne vtise o filmu, ki so si ga ogledali, se otroci z mentorjema osredotočijo na filmsko tehniko: je bil film igrani ali animirani? Kakšna je razlika? Kaj je mogoče v igranem filmu in kaj v animiranem? In kaj animacija, ta čudna beseda, sploh pomeni? Je risanka isto kot animirani film? Katere vrste animacije poznamo in katere se bomo lotili mi?

Otroci se poleg zakonitosti animacije med delavnico učijo tudi skupinskega dela, usklajevanja idej in sodelovanja. Z mentorjevo pomočjo zasnujejo preprosto dogajalno linijo, v kateri se lahko znajdejo tudi liki, teme in okolja iz ogledanega filma. Odločitvi za vsebino filma sledi načrt, storyboard ali zgodboris, ki otrokom olajša predstavo, kakšen bo njihov končni izdelek, in jim hkrati služi kot skica pri ustvarjanju. Še preden pa otroci v roke primejo kolažni papir, škarje, barvice in flomastre ter se lotijo dela, si razdelijo vloge: nekdo bo oblikoval naslov animacije in si izmislil najavno špico, drugi bo lično izpisal imena vseh sodelujočih, dva tandema bosta prevzela filmska ozadja, druga dva izdelavo likov.

Ko je vse nared in je delovna postaja pripravljena, se začne animiranje: otroci se izmenjujejo v vlogah režiserja in animatorja, s sosednjo skupino tekmujejo v številu posnetih fotografij, znova in znova ponosno vrtijo svoj nekajsekundni film in se čudijo, koliko dela zahteva animacija.

Delavnica animiranega filma je namenjena dijakom in učencem od 1. do 9. razreda.Vodijo jo mentorji Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon.
Cena na udeleženca znaša 8 € (2 šolski uri, 2 mentorja na razred).

Oglejte si izdelke z delavnic.

Fotografije

sreda, 18. 12. 2019

Animiramo v razredu!

Kratke animacije, ki so jih učenci ustvarjali na delavnicah Slon v sklopu šolskega programa Kinobalon – MOL generacije 2019

torek, 21. 08. 2018

Animiramo v razredu!

Izdelki z delavnic animiranega filma Slon v sklopu programa Kinobalon – MOL generacije 2018

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.