Danes je blagajna odprta od 13:20 do 22:15 (odprto še 05:10, tel: 01 239 22 17).
Prvi teden Filma pod zvezdami in spored Letnega kina na Kongresnem trgu

Prvi teden Filma pod zvezdami in spored Letnega kina na Kongresnem trgu

Z današnjo večerno projekcijo filma Damjana Kozoleta Nočno življenje se končuje prvi teden Filma pod zvezdami, ki ga Kinodvor pripravlja v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom.

Na Grajskem dvorišču smo si tako že ogledali predpremiero igranega biografskega filma Odiseja o slovitem raziskovalcu in filmarju podvodnih svetov Jacquesu Cousteauju, ki v Kinodvor prihaja 10. avgusta. Včerajšnjo predpremiero Lady Macbeth smo morali zaradi slabega vremena odpovedati. Film si je mogoče danes predpremierno ogledati v Kinodvoru na dveh nadomestnih projekcijah, sodoben film noir, preoblečen v viktorijansko kostumsko dramo, pa prihaja na redni spored mestnega kina že jutri, 13. julija.

Do zadnje julijske sobote se bo zvrstilo še obilo filmskih užitkov, med njimi tri (pred)premiere20. julija si boste lahko na Filmu pod zvezdami premierno ogledali enega najtežje pričakovanih studijskih filmov leta, vojno dramo Dunkirk25. julija zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem v filmu Druga stran upanja velemojstra absurdnega humorja Akija Kaurismäkija, za tradicionalni zaključek 29. julija pa Vikendovo predpremiero z najnovejšim filmom Emirja Kusturice Na mlečni poti.Tudi avgusta bomo s filmi vztrajali pod zvezdami, saj se s tremi brezčasnimi filmskimi klasikami med 22. in 24. avgustom odpravljamo v Letni kino na Kongresnem trgu.

V torek, 22. avgusta, bomo na osrednjem mestnem trgu ob 30. obletnici filma in nagrade za najboljšo režijo v Cannesupredvajali film Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin, 1987). Hipnotična simfonija velemesta in melanholična elegija za Berlinom na predvečer padca zidu, navdihnjena z Rilkejevo poezijo ter posvečena Ozuju, Truffautu in »drugim padlim angelom«, je predstavljala vrnitev režiserja Wima Wendersa v domovino, saj je šlo za njegov prvi nemški film po osmih letih v Ameriki.

V sredo, 23. avgusta, bo na sporedu brezčasna klasika Rašomon (Rashômon, 1950) Akire Kurosawe, ki je z inventivno, pionirsko rabo flashbackov temeljito prevetrila filmski jezik. Ena največjih filmskih mojstrovin, leta 1951 nagrajena z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, je zahodnemu svetu odprla oči za japonsko kinematografijo in impozantno vzhajajočo zvezdo, Toshira Mifuneja. Projekcija restavrirane različice v 4K resoluciji je del projekta Japonska med nami – JAPOM / Duh samurajev in poklon slovitemu japonskemu igralcu Toshiru Mifuneju (1920–1997).

Ob priložnosti Plečnikovega leta bomo 23. avgusta prevajali tudi predfilmNa sončni strani ceste (1959). Zgodba o umetniku, ki za majhno nadomestilo izrezuje silhuete iz kartona na ljubljanskem Tromostovju, je kratki avtorski prvenec Matjaža Klopčiča, posnet v srcu Plečnikove Ljubljane.

Na zadnji dan Letnega kina na Kongresnem trgu, v četrtek, 24. avgusta, pa si boste ob spremljavi ikoničnega soundtracka dueta Simon & Garfunkel ogledali čudovito predrzno družbeno satiro ter enega najbolj duhovitih in sofisticiranih filmov o medgeneracijskem prepadu. Diplomiranec (The Graduate, 1967) je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Miku Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo. Ob 50-letnici filma bomo predvajali novo restavrirano različico v 4K resoluciji.

Filmi so na Kongresnem trgu predvajani vsak dan ob 21. uri v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Filmi, katerih jezik ni angleški, so podnaslovljeni tudi v angleščini. Vse projekcije Letnega kina na Kongresnem trgu so brezplačne – filmsko darilo mesta Ljubljane njenim prebivalcem in obiskovalcem!

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani so filmi distributerjev 2i Film, Blitz Film & Video Distribution, Cinemania, Con film, Demiurg, Fivia in Karantanija Cinemas.

Medijski partnerji projekta Film pod zvezdami so Planet TV, Vikend, Hitradio Center, Media bus, Europlakat, The Slovenia Times, partnerji pa Peugeot, Slovenske železnice, Grem z vlakom, Europa Cinemas, Tiskarna Collegium ter Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Pri projektu Letni kino na Kongresnem trgu Kinodvor sodeluje s številnimi partnerji; med njimi so Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana, Zavarovalnica Triglav, Slovenski filmski center, Val 202, distribucija Fivia in drugi.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.