Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 05:07, tel: 01 239 22 17).
Premiera dokumentarnega filma Pavla Jesih režiserja Igorja Šterka

Premiera dokumentarnega filma Pavla Jesih režiserja Igorja Šterka

V ponedeljek, 1. junija ob 20. uri, bo v Slovenski filharmoniji premiera dokumentarnega filma Pavla Jesih režiserja Igorja Šterka.

Pavla Jesih (1901–1976) je najprej zaslovela kot vrhunska alpinistka. Med letoma 1926 in 1934 je v Julijcih začrtala vrsto smeri, ki so še z današnjo, mnogo naprednejšo opremo, resen preizkus tudi za vrhunske plezalce. A usodni padec v steni Mojstrovke leta 1934 ji je pustil posledice, zaradi katerih je za vrsto let opustila najzahtevnejše plezanje. Preusmerila se je v poslovno kariero in v nekaj letih postala lastnica največje verige kinematografov v Sloveniji. Čeprav je med vojno izdatno podpirala OF, se je po osvoboditvi znašla v primežu nacionalizacije. Ker se ni hotela ločiti od svojih ljubljenih kinov, jo je frustrirano Državno filmsko podjetje obtožilo kolaboracije z okupatorjem. Le mesec dni po koncu vojne, prav v času, ko se je začela njena kalvarija, pa je 44-letni Pavli uspelo opraviti še zadnji in največji podvig v plezalski karieri: prvenstveno osvojitev Čopovega stebra v Severni triglavski steni. Po sodnem procesu leta 1946 pa je bila obsojena na molk in pozabo.

Zgodba o Pavli Jesih je povezala tri institucije: RTV Slovenija, ki je v okviru Dokumentarnega programa o tej izjemni ženski posnela film, Slovensko filharmonijo, kjer je od leta 1923 do leta 1948 domoval elitni kino Matica, katerega lastnica je bila Pavla, in Kinodvor, ki je v Letu kina raziskoval bogato kinematografsko zgodovino Ljubljane.

S projektom Leto kina sta Kinodvor in Slovenska kinoteka s številnimi partnerji obeležila 90. obletnico odprtja kina na Kolodvorski ulici (današnjega Kinodvora), praznovanje kina in filma pa Kinodvor nadaljuje s projektom Leto kina + in posebnimi dogodki, ki bodo tesno povezani z zgodovino kina v Ljubljani. Premiera filma Pavla Jesih na edinstvenem prizorišču Slovenske filharmonije je prvi izmed teh dogodkov.

Vstop na projekcijo je prost. Omejeno število brezplačnih vstopnic bo na voljo za prevzem pri blagajni Slovenske filharmonije od 25. do 29. maja med 8. in 20. uro ter na dan projekcije.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.