Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).
Leto kina +

Pavla Jesih Pavla Jesih

Igor Šterk / Slovenija / 2015 / 52 min / slovenščina

režija Igor Šterk, scenarij Andrej Skubic, fotografija Aleš Živec, montaža Dejan Koban, zvok Marjan Drobnič, producent projekta Luka Dragovič, redaktorica Majda Širca, produkcija Dokumentarni program RTV Slovenija: producent Jaka Hemler; urednik Peter Povh, Kulturni in umetniški program TV Slovenija: producent Tanja Prinčič; odgovorni urednik Andraž Pöschl , nastopajo dr. Peter Mikša, Dušica Kunaver, Anton Sazonov, Marta Krejan, Sergej Pavlin, Lilijana Nedič, Jakica Jesih

»Pavla Jesih (1901–1976) je najprej zaslovela kot vrhunska alpinistka, poleg Mire Marko Debelak ena prvih žensk na svetu, ki so se enakopravno moškim kot prve v navezi lotevale najzahtevnejših prvenstvenih smeri. Med letoma 1926 in 1934 je v Julijcih začrtala vrsto smeri, ki so še z današnjo, mnogo naprednejšo opremo, resen preizkus tudi za vrhunske plezalce. A usodni padec v steni Mojstrovke leta 1934 ji je pustil posledice, zaradi katerih je za vrsto let opustila najzahtevnejše plezanje.

Preusmerila se je v poslovno kariero in v nekaj letih postala lastnica največje verige kinematografov v Sloveniji: najprej kina Metropol (1936, deluje še danes) in kina Union (1937, v današnjem Celjskem domu) v Celju, potem na Ptuju kina Royal (1939, danes mestni kino Ptuj) in končno kina Matica (1940, v stavbi današnje Filharmonije) v Ljubljani. Med drugim je bila tudi inovatorka v tehniki podnaslavljanja.

Čeprav je med vojno logistično, finančno in z lastnim delom izdatno podpirala OF, se je po osvoboditvi znašla v primežu nacionalizacije. V zameno za njena podjetja so ji ponujali prestižne funkcije v novoustanovljeni državni filmski industriji, a je vse ponudbe zavračala in se oklepala svojih ljubih kinov. Frustrirano Državno filmsko podjetje ni videlo druge poti, kot da jo obtoži kolaboracije z okupatorjem …

Zdi se neverjetno, da je le mesec dni po koncu vojne, prav v času, ko se je začela njena kalvarija, 44-letni Pavli uspelo opraviti še zadnji in največji podvig v plezalski karieri: prvenstveno osvojitev Čopovega stebra v Severni triglavski steni. Po sodnem procesu leta 1946 pa je bila obsojena na molk in pozabo.«
– Andrej Skubic, scenarist

ponedeljek, 29. 04. 2019

Kino v Slovenski filharmoniji

Skoraj sto let po ustanovitvi kina Matica bomo v Slovenski filharmoniji znova razpeli veliko filmsko platno: 13. maja bomo predstavili film Zgodovina ljubezni slovenske režiserke Sonje Prosenc, dogajanje ob premieri pa bo popestril tudi glasbeni nastop dua Silence.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Okus lakote Smagen af sult

g. Boe

nedelja, 26. 09. 2021 / 11:00 / Dvorana

Sladko. Kislo. Mastno. Slano. Pekoče. Zgodba v petih poglavjih o ljubezni in strasti, družini in vrhunski kulinariki. Scenarij za film, v katerem nastopa Nikolaj Coster-Waldau, je skupaj z režiserjem napisal Tobias Lindholm, soscenarist Nažganih.

Potepanje papirnatega zmaja Potepanje papirnatega zmaja

razno

nedelja, 26. 09. 2021 / 11:30 / Mala dvorana

Sporočilno in likovno raznolik program kratkih animiranih filmov s festivala animiranega filma Animateka.

Kinobalon / Bobri

Prinčevo potovanje Le voyage du prince

Jean-François Laguionie, Xavier Picard

nedelja, 26. 09. 2021 / 13:45 / Dvorana

Fantastična pripoved o prijateljstvu med dvanajstletnim Tomom in princem iz oddaljene dežele, ki ob njunem odkrivanju raznolikih čudes izriše, kako pomembno je sobivanje s pisanim svetom, ki nas obdaja.