Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 04:30, tel: 01 239 22 17).
Povzetek z novinarske konference o poletni shemi Kinodvora

Povzetek z novinarske konference o poletni shemi Kinodvora

V prihajajočih poletnih mesecih bo Kinodvor nepretrgoma odprt, poleg rednega sporeda pa pripravljamo še naslednje projekte: letni kino Kinodvorišče v atriju Slovenskih železnic (od 30. junija do 21. julija), že tradicionalni Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu (od 29. julija do 21. avgusta) in Poletne počitnice s Kinobalonom (od 29. junija do 31. avgusta).

Lansko poletje smo Kinodvor morali zapreti, da bi lahko zaključili drugo fazo prenovitvenih del, med katere je sodila tudi inštalacija prepotrebnega sistema za prezračevanje. To poletje pa ponujamo neprekinjen program, ki se bo med drugim odvijal tudi v nadvse primernem okolju za ta topli letni čas: na prostem, v atriju Slovenskih železnic oziroma na dvorišču, dostopnem skozi dvorano kina.

S tem novim projektom, ki smo ga poimenovali letni kino Kinodvorišče, bomo začeli že naslednjo sredo. V atriju Slovenskih železnic bomo tri tedne, od 30. junija dalje, vsak večer predvajali film.

Natančneje: v obdobju med 30. junijem in 21. julijem bodo v Kinodvoru potekale redne projekcije filmov: vsak dan ob 19:00 bo na sporedu film v Dvorani, ob 21:30 pa film v Kinodvorišču. V primeru dežja pa bo tudi druga projekcija v Dvorani.

Partner projekta Kinodvorišče so Slovenske železnice, medijski pokrovitelj pa Val 202.

Kinodvorišče bomo odprli z enim najodmevnejših filmov zadnjega LIFFA, z lanskoletnim cannskim zmagovalcem, filmom Beli trak avstrijskega avtorja Michaela Hanekeja. Beli trak je poleg zlate palme za najboljši film in nagrade kritikov v Cannesu prejel tudi številne druge nagrade, med njimi zlati globus ter nagrade za najboljši film, režijo in scenarij Evropske filmske akademije, bil pa je tudi nominiran za oskarja.

S slovenskim distributerjem filma, podjetjem Continental film, smo se dogovorili za začasen uvoz 35 mm filmske kopije neposredno od avstrijskega distributerja, podjetja Film Laden. Film bo predvajan s slovenskimi elektronskimi podnapisi in bo na ogled samo do 7. julija ter z enkratno projekcijo še v programu Filma pod zvezdami.

Poleg Belega traku bodo v okviru Kinodvorišča predvajani še štirje filmi:

Naslednji film, Akvarij, bo na sporedu Kinodvorišča le enkrat, 7. julija, in sicer ob posebni priložnosti, imenovani Motovun v Kinodvoru. Film je dobitnik velike nagrade žirije v Cannesu in glavne nagrade, motovunskega propelerja. K nam prihaja ekipa motovunskega festivala, ki bo pred projekcijo filma Akvarij predstavila dvanajsto edicijo festivala, ki bo letos potekal med 26. in 30 julijem. 7. julija si bo tako v Kinodvoru mogoče ogledati dva filma, ki ju je lani gostil motovunski filmski festival: Beli trak (ob 19:00 v Dvorani), in Akvarij (ob 22:00 v Kinodvorišču). Ob ogledu filmskega dvojčka ta dan ponujamo znižano ceno vstopnic.

Tretji film Kinodvorišča bo krivično prezrti Lunapark ameriškega avtorja Grega Mottole. Lunapark je idealen poletni film in še bolj idealen film za predvajanje na prostem. Gre za duhovit, iskriv, bister generacijski film, v katerem se režiser skozi zgodbo mladeniča, ki se spopada z lekcijami življenja in ljubezni, nostalgično spominja osemdesetih let 20. stoletja. V filmu igra tudi Kirsten Stewart, aktualna zvezdnica sage Somrak. Lunapark je bil premierno predvajan na lanskoletnem LIFFu in je v Sloveniji že doživel izdajo na DVD-ju, vendar smo prepričani, da si ta biser, ki v marsičem spominja na klasiko Georgea Lucasa Ameriški grafiti, zasluži tudi predvajanje na velikem platnu, kjer bo ostal do 14. julija.

Tudi četrti film Kinodvorišča, Naelektrena meglica, je premiero doživel na lanskoletnem LIFFu. Gre za impresiven sodoben film noir francoskega cineasta Bertranda Tavernierja, priredbo literarne uspešnice In the Electric Mist With Confederate Dead Jamesa Leeja Burkea, napolnjeno z znanimi hollywoodskimi obrazi – od Tommyja Leeja Jonesa do Johna Goodmana.

Zadnji naslov Kinodvorišča bo nemška ljubezenska drama Vsi drugi, ki bo predpremiero doživela že ta ponedeljek, 28. junija, kjer si jo lahko že prej ogledate tudi novinarji. Film režiserke Maren Ade je intimen portret mladega para, ki razgrinja nasprotujoče si želje zaljubljencev v iskanju lastne identitete. Vsi drugi je dobitnik srebrnega medveda za najboljšo igralko in velike nagrade žirije za režijo v Berlinu.

Od 22. julija do 22. avgusta bo v Kinodvoru potekal drugi del poletne sheme. V tem obdobju bomo imeli dve projekciji dnevno, spet v Dvorani. Od 30. julija dalje bo druga projekcija v Dvorani, ob 21:30, tudi rezervni termin za program Filma pod zvezdami v primeru slabega vremena.

Kar nas pripelje do programa že tako rekoč našega tradicionalnega projekta, letnega kina na Ljubljanskem gradu, Filma pod zvezdami.

Ta bo letos potekal od 29. julija do 21. avgusta. Programski profil ostaja podoben tistemu, ki je zaznamoval že pretekle sezone. Prikazanih bo 22 filmov, ki smo jih izbrali po naslednjih ključih:

Kinodvorove uspešnice: komedija Fatiha Akina Kuhinja z dušo (ki bo tudi otvoritveni film Filma pod zvezdami), Coco Chanel in Igor Stravinski, ljubezenska drama Sama Mendesa Greva, ki jo imamo prav zdaj na rednem sporedu Kinodvora, norveški ‘film ceste brez ceste’ Sever in Alica v Čudežni deželi ‘dežurnega čudaka med filmskimi ustvarjalci’ Tima Burtona;

nekaj najodmevnejših filmov zadnjega Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala: prej omenjeni Beli trak; kontroverzni Antikrist Larsa von Trierja; Zlomljeni objemi Pedra Almodóvarja;

izbor nekaterih najodmevnejših filmov zadnje kinematografske sezone: oskarjevska Bombna misija Kathryna Bigelow, Scorsesejev Zlovešči otok, Tarantinove Neslavne barabe, Nepremagljiv veterana Clinta Eastwooda;

odlični filmi, ki so morda prezgodaj izginili z ljubljanskih platen: komedija bratov Coen Zresni se, Razmetane postelje Alexisa dos Santosa, aktualni dobitnik oskarja za najboljši dokumentarec Skriti zaliv in prej omenjeni Lunapark;

Slovenijo v letošnjem programu Filma pod zvezdami zastopa Slovenka Damjana Kozoleta;

Največja novost oziroma pridobitev letošnjega Filma pod zvezdami pa je rekordno število težko pričakovanih filmov, ki bodo tam prikazani premierno ali predpremierno: takšnih bo kar pet:
– v torek, 10. avgusta – 3 dni pred začetkom prikazovanja v ZDA – prihaja predpremiera akcijskega trilerja v režiji Sylvestra Stalloneja Plačanci z ekstravagantno igralsko zasedbo (poleg Stalloneja igrajo še: Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger in Dolf Lundgren);
– v sredo, 11. avgusta premiera filma Cesta, post-apokaliptične zgodbe o ljubezni in preživetju režiserja Johna Hillcoata, posnete po istoimenskem bestsellerju Cormaca McCarthyja;
– v torek, 17. avgusta: predpremiera huronsko smešnega, nadrealističnega in ekstravagantnega evropskega animiranega hita Panika na vasi;
– v četrtek, 19. avgusta: predpremiera drame Mati in hči, ganljive drame o treh ženskah, katerih življenje je usodno zaznamovalo dejanje posvojitve, z Naomi Watts in Samuelom L. Jacksonom;
– in v soboto, 21. avgusta, na zaključni večer Filma pod zvezdami, Vikendova predpremiera najnovejšega filma Michaela Winterbottoma Morilec v meni.

2. in 18. avgusta projekcij na Ljubljanskem gradu ne bo, ker bosta takrat premieri v Kinodvoru.

Organizatorji projekta Film pod zvezdami so Kinodvor, Festival Ljubljana in Mestna občina Ljubljana. Medijski partnerji so Delo – Vikend, TV3, Radio Center in Slovenia Times, partnerja pa Slovenske železnice in Tiskarna Januš. Pokrovitelj Kinodvora je SKB Banka, programa za otroke in mlade Kinobalon pa Ljubljanske mlekarne.

Vse poletje bo bogat program, filma Predmestni Krokodili in Viharno srce ter pester nabor brezplačnih ustvarjalnih delavnic ponujal tudi Kinodvorov program za otroke in mlade Kinobalon, ki vabi na poletne počitnice s Kinobalonom.

Kar se tiče preostanka poletnega programa, izpostavljamo še projekcijo filma Obrazi črk, ki potekajo kot del našega rednega sodelovanja s projektom Svetovna prestolnica knjige.

18. avgusta se bo v Kinodvoru pripetila premiera lanskoletnega zmagovalca festivala Kino Otok, ameriške neodvisne drame Princ Broadwaya.

23. avgusta se prične Teden sodobnega japonskega filma, ki ga letos že drugič organiziramo v sodelovanju z japonskim veleposlaništvom v Ljubljani in The Japan Foundation.

25. avgusta bomo premierno predvajali oskarjevskega nominiranca, ameriški dokumentarni film Hrana, d.d.

Več podrobnosti o naših poznopoletnih načrtih boste izvedeli konec avgusta, ko bomo ob zaključku poletne sezone in začetku nove redne sezone pripravili novo novinarsko konferenco.

Poletna shema 2010 – press – povzetek

Film pod zvezdami 2010

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.