Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 07:23).
Poletni večeri s filmi na prostem

Poletni večeri s filmi na prostem

S poletnimi večeri prihaja čas filmskih projekcij na prostem. Tudi letos bomo v Kinodvoru sezono filmov na prostem pričeli s Kinodvoriščem, letnim kinom v atriju Slovenskih železnic, s katerim bomo v mestnem kinu na Kolodvorski poskrbeli za poletno vzdušje od 9. junija do 10. julija s projekcijami vsak večer ob 21.30.

Kinodvorišče odpiramo v četrtek, 9. junija, s premiero filma Luzzu (Luzzu, Alex Camilleri, 2021), ki jo pripravljamo v sodelovanju s festivalom Kino Otok. Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahteve sedanjosti.

Na intimnem prizorišču v atriju Slovenskih železnic bomo junija premierno predstavili še dva filma. Pariz, 13. okrožje (Les Olympiades, 2021) Jacquesa Audiarda, zgodba o ljubezni, seksu in prijateljstvu v času družabnih omrežij, bo na sporedu od 15. junija. S festivala Kino Otok 29. junija na naš redni spored prihaja Memoria (Memoria, 2021) tajskega poeta Apichatponga Weerasethakula, ki nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na osebno in skupnostno popotovanje po Kolumbiji, ki ga sproži skrivnostni pok.

Kinodvorišče bo tudi prizorišče letošnjega sodelovanja s festivalom Druga godba, ko bomo v juniju prikazali dva glasbena dokumentarca: 23. junija vabimo k ogledu filma Hir vi muv hir vi gruv (Here We Move Here We Groove, Sergej Kreso, 2020), v katerem se DJ Robert Soko, ki je kot najstnik pobegnil iz vojne v Jugoslaviji, v iskanju »novega zvoka Evrope« srečuje z begunci iz Sirije in Afganistana. Projekciji, tudi delu Festivala migrantskega filma, sledi pogovor z Robertom Sokom, ki nas bo nato zazibal v ritmih filma. 30. junija pa se bomo v Kraljih rumbe (The Rumba Kings, Alan Brain, 2021) prepustili kongovski rumbi v radostnem poklonu osvobajajoči moči glasbe.

Tudi julijski program bo pester: 1. julija bomo premierno predstavili Sončni zaton (Sundown, 2021). V od sonca razbeljeni zgodbi o premožni britanski družini na počitnicah v mehiškem Acapulcu in nenavadni odločitvi, zaradi katere privrejo na plan družinske napetosti, nastopata Tim Roth in Charlotte Gainsbourg. 8. julija bomo na Kinodvorišču gledali še eno filmsko klasiko iz cikla Novi Hollywood v Kinodvoru ter se z Williamom Friedkinom in Genom Hackmanom v Francoski zvezi (The French Connection, 1971) preganjali po ulicah New Yorka. Prvi del Kinodvorišča bomo 9. julija sklenili s premiero filma Lux Æterna (2019) v režiji razvpitega francoskega avtorja Gasparja Noéja. V psihedelični meditaciji o snemanju filmov in “sodobnem zažiganju čarovnic” navdušujeta Charlotte Gainsbourg in Béatrice Dalle.

Do konca poletja bomo s filmi na prostem še trikrat. Od 14. julija do 6. avgusta bo potekal Film pod zvezdami, letni kino na Grajskem dvorišču, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom. Med 9. in 20. avgustom se bomo z večernimi projekcijami vrnili na Kinodvorišče, poletje pa med 22. in 25. avgustom zaključili z brezplačnimi projekcijami Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu.

Vhod na Kinodvorišče je skozi Dvorano Kinodvora. V primeru slabega vremena je projekcija ob isti uri v Dvorani. Vstopnice za Kinodvorišče si lahko zagotovite pri blagajni Kinodvora ali po spletu.

Partnerja Kinodvorišča sta Zavarovalnica Triglav in Slovenske železnice.

Sporočilo za javnost (pdf) (pdf)

Fotografije

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Pariz, 13. okrožje Les Olympiades

Jacques Audiard

Film Jacquesa Audiarda (Prerok, Rja in kost) je zgodba o ljubezni, seksu in prijateljstvu v času družabnih omrežij.

Hir vi muv hir vi gruv Here We Move Here We Groove

Sergej Kreso

Robert Soko ve, da če hočeš preživeti, moraš biti nenehno v gibanju. Kot najstnik je pobegnil iz vojne v Jugoslaviji, postal taksist v Berlinu, nato pa se prelevil v DJ-ja ter z mešanico zahodne glasbe in balkanskih ritmov osvojil evropsko klubsko sceno. V dokumentarcu ga spremljamo pri vrnitvi v njegove rodne kraje, kjer se v iskanju navdiha – novega »zvoka Evrope« – srečuje z begunci iz Sirije in Afganistana.

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Francoska zveza The French Connection

William Friedkin

Prižgali so kamere, vžgali avto in speljali. Na polno. In Hickman je potem 26 ulic predrvel s hitrostjo 145 kilometrov na uro – divjal je skozi rdeče luči, pritiskal pedale, zaviral in zavijal, norel skozi promet, brez dovoljenj, brez zaščite, smrtno nevarno. Tega ne bi nikoli odobril noben studio. “Ogrozil sem življenja ljudi,” pravi Friedkin. Toda s tem je pokazal obsedenost, kakršno v Francoski zvezi izkazuje Popeye. In kakršno v Melvillovem Moby-Dicku izkazuje kapitan Ahab. In kakršno v Conradovem Srcu teme izkazuje polkovnik Kurtz. Brez te obsedenosti ni umetnosti.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.