Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odprto še 03:50, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Asset 1

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain / ZDA, Peru / 2021 / 94 min

Projekcije filma

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Asset 1
V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.

nastopajo Papa Wemba, Manu Dibango, Simaro Lutumba, Papa Noel, Pépé Felly Manuaku, Verckys, Roitelet, Guvano, Paul Mwanga, Brazzos, Manda Tchebwa, Clément Ossinonde, Jean-Pierre Nimy, Lubangi Muniania

IMDb Uradna stran

iz prve roke
»Imel sem srečo, da sem sedem let svojega življenja – med letoma 2007 in 2014 – preživel v Demokratični republiki Kongo. Tam sem delal kot snemalec za mirovno misijo Združenih narodov. Ko sem prišel v Kongo, sploh nisem poznal njegove velike glasbene tradicije, natančneje kongovske rumbe. Pojma nisem imel, da so imeli številni Afričani Kongo še pred nekaj desetletji za deželo glasbenih bogov. Nisem vedel, da so bile nekatere zvezde kongovske rumbe, na primer Franco Luambo in njegov OK Jazz orkester, v Afriki tako velike, kot je bila skupina The Beatles na Zahodu. /…/
Že ob prvem poslušanju kongovske rumbe Indépendance Cha Cha benda African Jazz sem se zaljubil v njen ritem, pa tudi v zgodbo, povezano s pesmijo. Zgodba je res neverjetna! Leta 1960 je sanjska ekipa kongovskih glasbenikov rumbe spremljala kongovske politike med pogajanji za neodvisnost. Pa ne le to, glasbeniki so imeli med pogajanji vsak večer koncerte, na katerih so politiki plesali! Poleg tega so o dogodku celo napisali pesem, ki je postala glasbena spremljava gibanja za neodvisnost ne le v Kongu, ampak v večini Afrike!
Ta odkritja so le majhen namig, kako pomembna je bila glasba za prebivalce Konga. Večkrat sem se spraševal, zakaj še nikoli nisem slišal za to neverjetno kongovsko glasbo. Moje zanimanje se je še povečalo, ko sem odkril, da je glasba kongovske rumbe predstavljala prostor upora in svobode proti kolonialnemu zatiranju, s katerim so se Kongovci soočali, ko so bili belgijska kolonija, in da je pozneje postala pravi simbol nacionalne identitete. Kot življenjsko poslanstvo sem si zadal, da to neverjetno zgodbo povem na čim bolj prepričljiv način.
Vsi vedo za ogromna rudna bogastva v Kongu in vojne, ki so jih te rudnine sprožale, le redki pa poznajo pravi zaklad Konga, kongovsko rumbo.«
– Alan Brain

www.alan-brain.com

Hir vi muv hir vi gruv je odprl cikel Druga godba v Kinodvoru

S projekcijo filma Hir vi muv hir vi gruv smo otvorili cikel glasbenih dokumentarcev Druga godba v Kinodvoru in zaključili Festival migrantskega filma. Ob tej priložnosti nas je obiskal protagonist filma in DJ Robert Soko, s katerim smo po projekciji na kratko pokramljali.

Poletni večeri s filmi na prostem

S poletnimi večeri prihaja čas filmskih projekcij na prostem. Tudi letos bomo v Kinodvoru sezono filmov na prostem pričeli s Kinodvoriščem, letnim kinom v atriju Slovenskih železnic, s katerim bomo v mestnem kinu na Kolodvorski poskrbeli za poletno vzdušje od 9. junija do 10. julija s projekcijami vsak večer ob 21.30.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

sreda, 29. 06. 2022 / 18:00 / Dvorana

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

sreda, 29. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Vse povsod naenkrat je odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.