Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:30 (odprto še 01:50, tel: 01 239 22 17).

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain / ZDA, Peru / 2021 / 94 min

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.

nastopajo Papa Wemba, Manu Dibango, Simaro Lutumba, Papa Noel, Pépé Felly Manuaku, Verckys, Roitelet, Guvano, Paul Mwanga, Brazzos, Manda Tchebwa, Clément Ossinonde, Jean-Pierre Nimy, Lubangi Muniania

IMDb Uradna stran

iz prve roke
»Imel sem srečo, da sem sedem let svojega življenja – med letoma 2007 in 2014 – preživel v Demokratični republiki Kongo. Tam sem delal kot snemalec za mirovno misijo Združenih narodov. Ko sem prišel v Kongo, sploh nisem poznal njegove velike glasbene tradicije, natančneje kongovske rumbe. Pojma nisem imel, da so imeli številni Afričani Kongo še pred nekaj desetletji za deželo glasbenih bogov. Nisem vedel, da so bile nekatere zvezde kongovske rumbe, na primer Franco Luambo in njegov OK Jazz orkester, v Afriki tako velike, kot je bila skupina The Beatles na Zahodu. /…/
Že ob prvem poslušanju kongovske rumbe Indépendance Cha Cha benda African Jazz sem se zaljubil v njen ritem, pa tudi v zgodbo, povezano s pesmijo. Zgodba je res neverjetna! Leta 1960 je sanjska ekipa kongovskih glasbenikov rumbe spremljala kongovske politike med pogajanji za neodvisnost. Pa ne le to, glasbeniki so imeli med pogajanji vsak večer koncerte, na katerih so politiki plesali! Poleg tega so o dogodku celo napisali pesem, ki je postala glasbena spremljava gibanja za neodvisnost ne le v Kongu, ampak v večini Afrike!
Ta odkritja so le majhen namig, kako pomembna je bila glasba za prebivalce Konga. Večkrat sem se spraševal, zakaj še nikoli nisem slišal za to neverjetno kongovsko glasbo. Moje zanimanje se je še povečalo, ko sem odkril, da je glasba kongovske rumbe predstavljala prostor upora in svobode proti kolonialnemu zatiranju, s katerim so se Kongovci soočali, ko so bili belgijska kolonija, in da je pozneje postala pravi simbol nacionalne identitete. Kot življenjsko poslanstvo sem si zadal, da to neverjetno zgodbo povem na čim bolj prepričljiv način.
Vsi vedo za ogromna rudna bogastva v Kongu in vojne, ki so jih te rudnine sprožale, le redki pa poznajo pravi zaklad Konga, kongovsko rumbo.«
– Alan Brain

www.alan-brain.com

Hir vi muv hir vi gruv je odprl cikel Druga godba v Kinodvoru

S projekcijo filma Hir vi muv hir vi gruv smo otvorili cikel glasbenih dokumentarcev Druga godba v Kinodvoru in zaključili Festival migrantskega filma. Ob tej priložnosti nas je obiskal protagonist filma in DJ Robert Soko, s katerim smo po projekciji na kratko pokramljali.

ponedeljek, 06. 06. 2022

Poletni večeri s filmi na prostem

S poletnimi večeri prihaja čas filmskih projekcij na prostem. Tudi letos bomo v Kinodvoru sezono filmov na prostem pričeli s Kinodvoriščem, letnim kinom v atriju Slovenskih železnic, s katerim bomo v mestnem kinu na Kolodvorski poskrbeli za poletno vzdušje od 9. junija do 10. julija s projekcijami vsak večer ob 21.30.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinodvorišče / Prestavljeno v Dvorano

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

sreda, 12. 06. 2024 / 21:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

četrtek, 13. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Kinodvorišče / Zadnjič

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

četrtek, 13. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.