Danes je blagajna odprta od 15:40 do 20:30 (za danes zaprto).
Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 33. Liffu

Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 33. Liffu

Pet filmskih naslovov iz različnih programskih sklopov festivala ~ s filmskimi uvodi Kinotripove žirije. Med 9. in 20. novembrom.

Mlade članice žirije Zoja Klemenčič, Ajda Simčič in Zarja Žagar. si bodo ogledale pet filmov iz različnih festivalskih programskih sklopov, ki prikazujejo zgodbe mladih, in najboljšega po svojem izboru razglasile na sklepni prireditvi festivala. Na posameznih projekcijah nominiranih filmov bodo poskrbele tudi za zanimive uvode. Več o festivalu na spletni strani www.liffe.si


NOMINIRANI FILMI:

Blizu Close
Lukas Dhont, 2022

Film o odraščanju, ki seže v srce.
Léo in Rémi sta neločljiva prijatelja. Fanta cele dneve preživljata skupaj in si ne predstavljata, da bi lahko karkoli prekinilo njun brezskrbni vsakdan. Ko se jeseni začne novo šolsko leto, sošolci opazijo njun tesni odnos in ju začnejo zafrkavati, da sta par. Léo si v jezi in sramu poišče nove prijatelje, tišina med nekdanjima sorodnima dušama pa postaja vse bolj mučna.

Čudovita bitja Berdreymi
Guðmundur Arnar Guðmundsson, 2022

Režiser filma Ognjišče, prejemnika Liffove nagrade občinstva, se vrača z magičnorealistično zgodbo o fantovskem odraščanju, nasilju in vdanosti.
Addi, deček z jasnovidno materjo, v svoj krog prijateljev sprejme Ballija, nad katerim se znašajo vsi po vrsti. Trije prijatelji začnejo preživljati vse več časa med zidovi Ballijevega nesrečnega doma. Ves čas ga zasmehujejo, a mu tudi pomagajo, kadar je treba. Njihovo tekmovanje in samodokazovanje v vse bolj nevarnih okoliščina postopoma dobi nove razsežnosti.

Falcon Lake Falcon Lake
Charlotte Le Bon, 2022

Zgodba o odraščanju, umeščena na ozadje legende o duhovih, ki tli nad počitniško kočo v Quebecu.
Bastien in štiri leta starejša Chloé z družinama preživljata poletje v koči ob jezeru, s katero naj bi bila povezana stara pripoved o duhovih. Bastien in Chloé se zabavata in žurirata, med preživljanjem poletnih dni med njima vse bolj raste privlačnost. Da bi si priboril prostor v njenem srcu, je fant pripravljen premagati svoje najgloblje strahove. Te počitnice tako postanejo prelomen trenutek v njegovem življenju.

Moja soba A Room of My Own
Ioseb ‘Soso’ Bliadze, 2022

Samozavesten portret mlade generacije v Tbilisiju raziskuje zakoreninjenost patriarhalne miselnosti v sodobni gruzijski družbi.
Tina se na novo preseli v Tbilisij, kjer komaj čaka, da se ji pridruži tudi njen fant Beka. Medtem pa se zbliža z novo sostanovalko, živahno Megi, ki je njeno popolno nasprotje. Po njeni zaslugi začne Tina odkrivati svet, osvobojen togih družbenih norm. Svet, v katerem lahko svobodno – brez moških! – sprejema lastne odločitve.

Kjer levinje rjovejo La colline où rugissent les lionnes
Luàna Bajrami, 2021

Divje poetičen prvenec je zgodba o treh neustrašnih mladenkah, ki se odločijo izboriti si svojo svobodo.
V odročni kosovski vasici tri odraščajoča dekleta vse težje prenašajo diskriminacijo in zlorabe, ki jih vsakodnevno doživljajo. Qe, Li in Jeta se odločijo, da ne bodo več le nemočne opazovalke krivic, ki dušijo njihove sanje. Povežejo se v tolpo. Skupaj so močnejše. Zdaj si bodo podredile svojo okolico in se maščevale vsem, ki so jim kdajkoli storili kaj slabega.


Producent festivala je Cankarjev dom.

Blizu Close

Lukas Dhont

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Čudovita bitja Berdreymi

Guðmundur Arnar Guðmundsson

Režiser filma Ognjišče, prejemnika Liffove nagrade občinstva, se vrača s še eno pripovedjo o krutem mladostništvu – z magičnorealistično zgodbo o fantovskem odraščanju, nasilju in vdanosti.

Moja soba Chemi otakhi

Ioseb 'Soso' Bliadze

Samozavesten, pristen portret milenijskih generacij v današnjem Tbilisiju raziskuje zakoreninjenost konservativne patriarhalne miselnosti v sodobni gruzijski družbi.

Kjer levinje rjovejo Luaneshat e kodrës

Luàna Bajrami

Divje poetičen prvenec rosno mlade kosovske režiserke je zgodba o treh neustrašnih mladenkah, ki se odločijo izboriti si svojo svobodo.

Kinotrip. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na Kinotripove e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih.