Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 01:03).

Čudovita bitja Berdreymi

Guðmundur Arnar Guðmundsson / Islandija, Švedska, Nizozemska, Danska, Češka / 2022 / 123 min / islandščina

Režiser filma Ognjišče, prejemnika Liffove nagrade občinstva, se vrača s še eno pripovedjo o krutem mladostništvu – z magičnorealistično zgodbo o fantovskem odraščanju, nasilju in vdanosti.

režija Guðmundur Arnar Guðmundsson, scenarij Guðmundur Arnar Guðmundsson, fotografija Sturla Brandth Grøvlen, montaža Andri Steinn Gudjónsson, igrajo Birgir Dagur Bjarkason (Addi), Áskell Einar Pálmason (Balli), Viktor Benóný Benediktsson (Konni), Snorri Rafn Frímannsson (Siggi), Anita Briem (Guðrún), Ísgerður Elfa Gunnarsdóttir (Hulda), producent Anton Máni Svansson, produkcija Join Motion Pictures

festivali, nagrade Berlinale 2022 (Europa Cinemas Label), Crossing Europe Linz 2022, Off Camera 2022 (nagrada FIPRESCI), Transilvanija 2022

IMDb

Addi, deček z jasnovidno materjo, v svoj krog prijateljev sprejme Ballija, zanemarjenega otroka nasilnega očeta, nad katerim se znašajo vsi po vrsti. Tudi prijateljstvo med Addijem, Konnijem in Siggijem prav toliko temelji na igrah moči in bojih za prevlado kot na vdanosti in solidarnosti. Trije prijatelji začnejo preživljati vse več časa med zidovi Ballijevega nesrečnega doma. Ves čas ga zasmehujejo, a mu tudi pomagajo, kadar je treba. Njihovo tekmovanje in samodokazovanje v vse bolj nevarnih okoliščinah postopoma dobi nove razsežnosti.

»Čeprav me ob pisanju scenarijev in ustvarjanju filmov vedno navdihujeta lastna izkušnja in okolica, je zgodba izmišljena. Obenem pa moram priznati, da sem bil kot mladostnik član skupine fantov, ki je mdr. kot sredstvo sporazumevanja uporabljala nasilje, nadvlado. Večinoma smo se nasilju vdajali za zabavo, da bi se medsebojno zbližali. Širše gledano se je [v začetku devetdesetih let] islandska družba spoprijemala z velikimi težavami ob mladostniškem nasilju in zlorabi mamil. Med raziskavami za film sem bil presenečen, da ta uničujoča moškost in nasilje med mladimi še vedno vztrajata, čeprav precej manj izrazito.«
– Guðmundur Arnar Guðmundsson

petek, 28. 10. 2022

Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 33. Liffu

Pet filmskih naslovov iz različnih programskih sklopov festivala ~ s filmskimi uvodi Kinotripove žirije. Med 9. in 20. novembrom.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

sreda, 01. 02. 2023 / 13:00 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.

Korzet Corsage

Marie Kreutzer

sreda, 01. 02. 2023 / 15:45 / Dvorana

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 01. 02. 2023 / 17:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.