Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 01:59).

Kjer levinje rjovejo Luaneshat e kodrës

Luàna Bajrami / Kosovo, Francija / 2021 / 83 min / albanščina

Divje poetičen prvenec rosno mlade kosovske režiserke je zgodba o treh neustrašnih mladenkah, ki se odločijo izboriti si svojo svobodo.

režija Luàna Bajrami, scenarij Luàna Bajrami, fotografija Hug Paturel, glasba Aldo Shllaku, montaža Michel Klochendler, igrajo Flaka Latifi (Qe), Era Balaj (Li), Uratë Shabani (Jeta), Andi Bajgora (Zem), Luàna Bajrami (Lena), producenta Valbone Rahmany, Pascal Judelewicz, produkcija OrëZanë Films

festivali, nagrade Cannes 2021 – Štirinajst dni režiserjev, Toronto 2022

IMDb

V odročni kosovski vasici tri odraščajoča dekleta vse težje prenašajo diskriminacijo in zlorabe, ki jih vsakodnevno doživljajo. Qe, Li in Jeta se odločijo, da ne bodo več le nemočne opazovalke krivic, ki dušijo njihove sanje. Povežejo se v tolpo. Skupaj so močnejše. Zdaj si bodo podredile svojo okolico in se maščevale vsem, ki so jim kdajkoli storili kaj slabega. Izborile si bodo svobodo in spustile na plan svoje najgloblje želje. A divja trojica kaj kmalu dobi zasledovalce …

»Okoliščine, v katerih se najdejo dekleta, so skrajne z namenom gledalca pozvati k razmisleku o nečem, kar kot odrasli pogosto pozabimo, in sicer gnevu, ki v nas vznikne, ko se zavemo svojega položaja. V vsakem od nas je gnev, ki se je že izrazil ali pa se še bo. Prevzel bo le različne oblike glede na okolje, v katero smo umeščeni. Prav ta zavest, ta gnev, zaznamuje to, kar splošno poimenujemo prehod iz otroštva v odraslost.«
– Luàna Bajrami

petek, 28. 10. 2022

Nominirani filmi za Kinotripovo nagrado na 33. Liffu

Pet filmskih naslovov iz različnih programskih sklopov festivala ~ s filmskimi uvodi Kinotripove žirije. Med 9. in 20. novembrom.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

sreda, 01. 02. 2023 / 13:00 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.

Korzet Corsage

Marie Kreutzer

sreda, 01. 02. 2023 / 15:45 / Dvorana

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 01. 02. 2023 / 17:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.