Danes je blagajna odprta od 13:20 do 22:15 (odprto še 03:49, tel: 01 239 22 17).
Mesto žensk v Kinodvoru

Mesto žensk v Kinodvoru

Kinodvor se tudi letos z izbranimi filmi in gostjami pridružuje Mednarodnemu festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk. Več o filmskem programu si preberite v prispevku.

Kinodvor se tudi letos z izbranimi filmi in gostjami pridružuje Mednarodnemu festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk.

V nedeljo, 3. oktobra vabljeni na matinejo Slava kraljici! režiserk Tatie Skhirtladze in Anne Khadzaradze. Pred filmom boste lahko v naši kavarni odigrali tudi partijo šaha s šahovsko velemojstrico Ano Srebrnič iz Šahovske zveze Slovenije. Ogledu filma pa bo sledil pogovor z režiserko Tatio Skhirtladze.

Dokumentarec pripoveduje o štirih legendarnih šahistkah iz Gruzije, ki so v času hladne vojne sprožile svetovno revolucijo v ženskem šahu in postale sovjetske ikone ženske emancipacije.

V ponedeljek, 4. oktobra vas vabimo na ogled “nežne, a radikalne, tihe, vendar jasne in glasne mojstrovineO vratih in puščavah. Po projekciji se bomo pogovarjali z režiserko Loredano Bianconi.

Film, ki ni le poetična umetnina, pač pa tudi luciden esej in dokumentarec, je nastajal več kot dve desetletji in predstavlja primere več sto posameznih beguncev.

V sredo, 6. oktobra bomo v okviru festivala premierno predsavili film Panj, ki po festivalu prihaja na naš redni spored.  Sledi pogovor z režiserko Blerto Basholli preko Zooma.

Posnet po resnični zgodbi kosovske vojne vdove in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi, je Panj prejel kar tri glavne nagrade na festivalu Sundance.

V četrtek, 14. oktobra bo na festivalu Kinotrip in v sodelovanju s 27. Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti – Mesto žensk potekala projekcija filma Nikoli redko včasih vedno režiserke Elize Hittman.

Nikoli redko včasih vedno

V torek, 19. oktobra bomo pokazali film Nike Autor Filmski obzornik 80 – Metka, Meki. Projekcija bo potekala tudi v okviru naše redne rubrike Zgodnja ptica: festival ob petih.

Filmski obzornik 80 – Metka, Meki beleži vsakdanje življenje danes 81-letne gospe, ki velikodušno in gostoljubno razume težko situacijo sodobnih popotnikov.

Letošnje Mesto žensk v Kinodvoru bomo sklenili s projekcijo filma Krajine upora, ki ji bo sledil pogovor z režiserko Marto Popivoda preko Zooma.

Film Krajine upora je bil premierno prikazan na festivalu v Rotterdamu in je prejel nagrado za najboljši dokumentarec v Sarajevu.

Festival Mesto žensk, ki združuje izjemne ženske z vsega sveta, ponuja edinstveno izkušnjo zlitja imenitnih umetniških podvigov z navdihujočimi razpravami. Festival vsako leto predstavi sodobno, drzno, eksperimentalno, kritično, družbeno angažirano, politično, transdisciplinarno in feministično kulturno produkcijo. 27. edicija festivala bo potekala od 2. do 18. oktobra.

 

Slava kraljici! Glory to the Queen

Tatia Skhirtladze, Anna Khadzaradze

Dokumentarec o štirih legendarnih šahistkah iz Gruzije, ki so v času hladne vojne sprožile svetovno revolucijo v ženskem šahu in postale sovjetske ikone ženske emancipacije.

O vratih in puščavah Des portes et des déserts

Loredana Bianconi

»Nežna, a radikalna, tiha, vendar jasna in glasna mojstrovina.«

Panj Zgjoi

Blerta Basholli

Film, posnet po resnični zgodbi kosovske vojne vdove in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi, je prejel kar tri glavne nagrade na festivalu Sundance: veliko nagrado žirije, nagrado za najboljšo režijo in nagrado občinstva.

Nikoli redko včasih vedno Never Rarely Sometimes Always

Eliza Hittman

Tiha, a silovita, minimalistična, a čustveno večplastna pripoved o ženski solidarnosti in pogumu je režiserki prinesla srebrnega medveda (veliko nagrado žirije) na Berlinalu.

Filmski obzornik 80 – Metka, Meki Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

Nika Autor

Leto 1968 je za vedno zaznamovalo več kot pol milijona Jugoslovanov in Jugoslovank, med njimi Mariborčanko Metko Autor, delavko Metalne, ki je pri osemindvajsetih letih odšla v Nemčijo v upanju na boljši jutri. V filmu se med pripravo jedi v spominu vrača k izkušnji mariborskih »gastarbajterjev«. Filmski obzornik 80 tako beleži vsakdanje življenje danes 81-letne gospe, ki velikodušno in gostoljubno razume težko situacijo sodobnih popotnikov.

Krajine upora Pejzaži otpora

Marta Popivoda

Sedemindevetdesetletna Sonja Vujanović je bila ena prvih jugoslovanskih partizank in članica odporniškega gibanja v Auschwitzu. Ob poslušanju Sonjinih zgodb potujemo skozi pokrajine njene revolucionarne mladosti, njeni spomini pa se vse bolj prepletajo z lastnim spopadanjem avtoric filma z naraščajočim fašizmom v sodobni Evropi. Film je bil premierno prikazan na festivalu v Rotterdamu in je prejel nagrado za najboljši dokumentarec v Sarajevu.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.