Danes je blagajna odprta od 16:15 do 20:00 (za danes zaprto).
Kinodvor z optimizmom v leto obletnic

Kinodvor z optimizmom v leto obletnic

Leto 2023 zaznamujejo kar tri za mestni kino Kinodvor pomembne obletnice: stoletnica kina na Kolodvorski, dvajsetletnica art kina in petnajstletnica Javnega zavoda Kinodvor. To simbolno pomembno leto za filmsko kulturo v mestu je dobra priložnost za praznovanje, pa tudi za razmislek o dosežkih in načrtovanje prihodnosti.

Obletnice bomo obeležili z vrsto dogodkov in raznolikim programom, s katerimi želimo ozaveščati o pomenu in vlogi mestnega kina kot urbanega kulturnega, ustvarjalnega in medgeneracijskega družabnega središča. Naši obiskovalci pričakujejo (kar dokazujejo tudi rezultati lanskega leta), da ima Ljubljana mestni kino, ki jim omogoča dostop do kakovostnega in raznolikega filmskega programa vse dni v letu, zato v leto obletnic stopamo z velikim optimizmom.

V letu 2022 smo v mestnem kinu kljub ukrepom, ki so bili v veljavi do sredine aprila, presegli pričakovanja o obisku, saj smo na projekcijah v kinu ponovno našteli preko 100 tisoč obiskovalcev, od tega preko 33 tisoč v Programu za mlada občinstva s filmsko vzgojo. Drugi najboljši rezultat obiska letnega kina smo dosegli tudi s 16.325 izdanimi vstopnicami za Film pod zvezdami, ki ga pripravljamo z Ljubljanskim gradom. Najbolj obiskan film s preko 4000 ogledi je bil slovenski celovečerec Prasica, slabšalni izraz za žensko, sledi pa mu Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness), ki je od konca novembra, ko je bil uvrščen na program, dosegel preko 3000 gledalcev. Film je še vedno na sporedu.

»Od poletja 2022 smo ponovno dosegali predkoronske številke. Odzivi naših obiskovalcev so nas že v času pandemije navdajali z optimizmom, saj so prišli v Kinodvor, ko je le bilo mogoče in kljub omejitvam. Pričakovali smo, da bo tako ostalo tudi naprej, kljub novi krizi, ki je sledila zdravstveni. Prepričani smo namreč, da v časih, ki jih zaznamujejo krize, velike spremembe in negotovost, vsi potrebujemo kulturo in umetnost bolj kot kadar koli. Z lanskim obiskom smo zelo zadovoljni in obenem hvaležni svojim obiskovalcem za zaupanje in zvestobo,« je rezultate leta povzela Metka Dariš, direktorica Kinodvora.

V letu 2023 bo kino na Kolodvorski ulici praznoval stoletnico: 15. oktobra 1923 se je odprl kino Ljubljanski dvor. To je bil prvi prostor, namensko projektiran kot kino, Ljubljana pa je z njim dobila razkošno »kinogledališče«, kakršna so v dvajsetih letih preteklega stoletja gradili po vseh evropskih mestih. Leto 2023 pa zaznamujejo obletnice še nekaterih drugih pobud in institucij, ki so pomembno prispevale k raznolikosti in vitalnosti filmske kulture v Ljubljani. Januarja 1923 se je odprl Kino Matica (v stavbi današnje Slovenske filharmonije). Julija 1963 je v dvorani na Miklošičevi ulici začela delovati Jugoslovanska kinoteka, zato bo Slovenska kinoteka v letu 2023 praznovala 60 let kinotečne dejavnosti. Oktobra 2003 je Slovenska kinoteka – v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Ministrstvom za kulturo RS – odprla prvi art kino v Ljubljani, poimenovan Kinodvor. Leta 2008 je Mestna občina Ljubljana ustanovila Javni zavod Kinodvor, oktobra istega leta pa je začel delovati mestni kino Kinodvor, ki bo v letu 2023 torej praznoval 15. obletnico.

To simbolno pomembno leto bomo zaznamovali s serijo dogodkov in posebnih programov. Začenjamo januarja z dvanajstimi najbolj obiskanimi filmi rednega sporeda mestnega kina Kinodvor. V programu Za zamudnike se bodo zvrstili vsako zadnjo nedeljo v mesecu, napovedujemo in predstavljamo pa jih tudi s priložnostno razstavo v naši galeriji. Prvi na sporedu bo 29. januarja film Lov režiserja Thomasa Vinterberga, ki je imel 4727 gledalcev na 58 projekcijah.

»Zadnja tri leta je bilo eno najpogosteje zastavljenih vprašanj, kakšna je prihodnost kina. To je bila tema številnih strokovnih srečanj, tudi zadnje mednarodne konference združenja kinematografov Europa Cinemas. Srečanje preko 600 predstavnikov je potekalo v pozitivnem in optimističnem vzdušju, saj se je na podlagi rezultatov znova pokazalo, da izkušnja ogleda filma v kinu ni izgubila svojega čara. V Kinodvoru tako nismo sami v svojem prepričanju, da kino ima prihodnost, tudi zaradi velikega deleža, ki ga med obiskovalci predstavljajo mlada občinstva. Teh je v Kinodvoru kar tretjina,« je zaključila Metka Dariš.

Podrobnejše informacije o poteku jubilejnih dogodkov in programu bodo sledile mesečno. Natančen pregled delovanja s podatki o obisku in poslovanju javnega zavoda Kinodvor bo zajet v Letnem poročilu za leto 2022, ki bo konec februarja dostopno na naši spletni strani v poglavju Informacije javnega značaja.

Za zvestobo in podporo se zahvaljujemo vsem našim gledalcem, pa tudi partnerjem in ustanoviteljici Mestni občini Ljubljana.

Sporočilo za javnost (pdf)

Fotografije

petek, 13. 01. 2023

Razstava: Za zamudnike: dvanajst nedelj, dvanajst najbolj obiskanih filmov

Leto 2023 bodo zaznamovale kar tri za kino na Kolodvorski pomembne obletnice (stoletnica kina na Kolodvorski, dvajsetletnica art kina in petnajstletnica Javnega zavoda Kinodvor).

Prasica, slabšalni izraz za žensko Prasica, slabšalni izraz za žensko

Tijana Zinajić

Alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Filmski prvenec Tijane Zinajić je s Festivala slovenskega filma odnesel kar sedem vesen, tudi za najboljši celovečerec in najboljši film po izboru občinstva.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.