Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:52).
Kinodvor v 2015: povpraševanje po kakovostnih filmih največje do zdaj

Kinodvor v 2015: povpraševanje po kakovostnih filmih največje do zdaj

Vse odkar je Kinodvor oktobra 2008 pod okriljem Mestne občine Ljubljana odprl svoja vrata, mu obisk iz leta v leto narašča. V preteklem letu smo na 2123 javnih projekcijah v kinu ter na lokacijah mobilnega kina v Ljubljani našteli 128.973 gledalcev. Izdanim vstopnicam je treba prišteti še 3600 gledalcev treh brezplačnih filmskih projekcij Letnega kina na Kongresnem trgu ter številne obiskovalce razstav, delavnic in drugih odprtih dogodkov mestnega kina.

Kinodvor je tudi v letu 2015 ostal zvest svojemu temeljnemu poslanstvu – prikazovanju kakovostnih in raznolikih filmskih vsebin. Na ogled smo ponudili filme iz 49 držav sveta: 253 celovečercev in več kot 450 kratkih filmov v 56 programskih sklopih. 60 celovečercev smo prikazali premierno in jih uvrstili v redni program: 34 na redni spored, 14 v Mali dvorani in 12 kot del Kinobalonovega rednega programa. Kinobalon je v letu 2015 obiskalo 35.856 gledalcev, od tega je najmanj 25.000 obiskovalcev spremljalo filmsko-vzgojne uvode, daljše pogovore ob filmu in/ali filmske delavnice. Pri izvedbi programa je sodelovalo prek 40 različnih filmskih ustvarjalcev, pedagogov in drugih strokovnjakov.

V letu 2015 se je v Kinodvoru začel nov filmsko-vzgojni program Kinotrip, namenjen najstniški publiki, ki vključuje filmski klub in festival, šolski program ter dogodke med letom. V letu 2016 se bo tako med 24. in 27. marcem 2016 odvil prvi mednarodni filmski festival Kinotrip, skupina dvaindvajsetih mladih, starih od 13 do 19 let, pa se že od novembra 2015 redno druži na tedenskih srečanjih filmskega kluba, kjer snujejo festival – izbirajo filme in oblikujejo spremljevalni program festivala z gosti od blizu in daleč, pogovori, delavnicami in druženji. Novost, ki jo prinaša Kinotrip, je ta, da so mladi dejavno vključeni že v snovanje in izvedbo dejavnosti. Skupaj z uveljavljenim filmsko-vzgojnim programom Kinobalon za družine in šole predstavlja program za mlada občinstva in filmsko vzgojo v Kinodvoru, ki ga spremljajo tudi gradiva in publikacije. V letu 2015 smo izdali 12 novih pedagoških gradiv in 3 tiskane knjižice za otroke ter novi Katalog za vzgojno-izobraževalne ustanove. Vsa strokovna gradiva, ki jih v Kinodvoru pripravljamo za mlada občinstva in odrasle spremljevalce, so brezplačno dostopna na spletni strani. Kinodvor z dostopnostjo strokovnih gradiv nudi strokovno podporo v širšem nacionalnem kontekstu. V letu 2015 se je zaključil dvoletni Nacionalni program filmske vzgoje, ki ga je prek razpisa Nove karierne perspektive II ob Kinobalonovi strokovni podpori vodila in izvajala Art kino mreža Slovenije. Za izvajanje programa smo skupaj usposobili 6 filmskih pedagoginj in pripravili program ter gradiva. V letu 2015 smo zaključili tudi evropski projekt Evropske smernice filmske vzgoje, pri katerem je sodeloval tudi Kinodvor, vodil pa ga je Britanski filmski inštitut. Začrtali smo osnovne smernice filmske vzgoje, njena bistvena področja delovanja in glavne cilje. Dokument je objavljen na: www.bfi.org.uk/screeningliteracy.

Najbolj gledan film leta 2015 je v Kinodvoru s 6840 gledalci postal dokumentarec Amy. Ponudba dokumentarnega filma je bila v lanskem letu na splošno zelo pestra. Po enoletnem premoru smo znova gostili Festival dokumentarnega filma. Prva premiera v novem letu je pripadla dokumentarcu o Nicku Cavu 20.000 dni na Zemlji, ki mu je na rednem sporedu mestnega kina sledilo še 14 dokumentarcev. Z oskarjem nagrajeni Citizenfour je bil najbolj gledan film v Mali dvorani. V pričakovanju Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016 smo letni kino Film pod zvezdami (v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom) odprli z dokumentarcem o znamenitem brazilskem fotografu Sebastiãu Salgadu Sol zemlje. V Kinodvoru nam je bilo v čast gostiti tudi nekaj dokumentaristov, s katerimi smo se pogovarjali na slovenskih kinematografskih premierah njihovih filmov. Tako je pogovor z režiserjem Joshuo Oppenheimerjem ob filmu Pogled tišine na Kinodvorovo publiko naredil močan vtis.

Joshua Oppenheimer je bil le eden izmed številnih filmskih ustvarjalcev, ki so se udeležili premier svojih filmov. V letu 2015 so Kinodvor obiskali tudi hrvaški režiser Dalibor Matanić, ki je za film Zenit prejel nagrado žirije v sekciji Posebni pogled v Cannesu, in Jelena Kiseljova, ruska scenaristka prejemnika srebrnega beneškega leva Poštarjeve bele noči. Kinobalon je gostil režiserja Alêja Abreua s filmom Deček in svet, brazilskega nominiranca za oskarja za najboljši animirani film, ter švedsko režiserko Sanno Lenken in glavno igralko Rebecko Josephson iz filma Moja sestra suhica.

Z ustvarjalci, ki v Slovenijo niso mogli pripotovati, smo izvedli žive prenose pogovorov. Na takšen način smo se denimo na premieri filma Kamenje v mojih žepih, ki smo jo pripravili v sodelovanju s festivalom Mesto žensk, pogovarjali s Signe Baumane, latvijsko animatorko, ki živi v New Yorku. Kinodvor je bil del prve skupine evropskih kinematografov, ki so se pridružili projektu IFFR Live Mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu. Hkrati s festivalskim občinstvom so se gledalci v Kinodvoru udeležili evropskih premier dveh filmov (Melody, Hitra hoja). Projekcijam je sledil živi prenos pogovora z ustvarjalci na platnu, gledalci pa so jim lahko preko Twitterja zastavljali vprašanja.

Pri slovenskem filmu si Kinodvor prizadeva za komplementarno vlogo med prikazovalci. V tej luči mestni kino na svoj spored prioritetno umešča filme, ki prek običajnih distribucijskih in prikazovalskih poti le stežka dosežejo primerno javno izpostavljenost. Na rednem sporedu smo v letu 2015 tako prikazali 5 novih slovenskih celovečercev: prejemnika nagrade Art kino mreže Slovenije na Festivalu slovenskega filma Kaj pa Mojca?, nizkoproračunske Zgodbe iz sekreta ter dokumentarce Mama je ena sama, Čas za improvizacijo ter Doberdob – Roman upornika. Vsem premieram so prisostvovale filmske ekipe. Poleg tega smo na rednem sporedu prikazovali slovenske mednarodne koprodukcije: Ti me nosiš, Zenit in Kosec ter omnibus Should I Stay or Should I go?. Nadaljevali smo serijo programov slovenskih kratkih filmov Naši kratki, ki smo jo v lanskem letu izvedli trikrat. S tem programom si Kinodvor prizadeva, da bi se uveljavil kot prostor srečevanja domačih ustvarjalcev in filmskih delavcev ter vzpostavil prizorišče za spoznavanje s slovensko kratkometražno produkcijo. S polurnim »FB-jevskim« najstniškim filmom režiserja Dražena Štaderja Všečkana smo v Kinodvoru uspešno preizkusili Kino na zahtevo, inovativen način umeščanja projekcij na kinospored, ki se je pričel na Nizozemskem, na podoben način pa ga že preizkušajo tudi v drugih državah.

Ob rednem programu za vse generacije tudi festivali znatno prispevajo h Kinodvorovi programski raznolikosti. Poleg vsakoletnega sodelovanja s festivali LIFFe, Animateka, žanrskim festivalom Kurja polt, s Kino Otokom, Mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk, Festivalom migrantskega filma in Festivalom frankofonskega filma sta se v letu 2015 v Kinodvor vrnila Festival dokumentarnega filma in Festival LGBT filma, ki je v Kinodvoru gostoval z otvoritvenim filmom Od daleč, lanskim dobitnikom beneškega zlatega leva.

3D je skozi vrata mestnega kina veličastno vstopil že jeseni leta 2013 z razprodano projekcijo restavrirane 3D različice filma Kliči M za umor Alfreda Hitchcocka, enim izmed otvoritvenih dogodkov Leta kina, ko smo v sezoni 2013/2014 obhajali 90-letnico kina in filma na Kolodvorski. Tako je lansko pomlad Kinodvor kupil najnovejšo stereoskopsko opremo in njeno namestitev obeležil z mini festivalom Kino3Dvor: 3D prihaja v vaš mestni kino. Na njem so se zvrstila dela Jean-Luca Godarda, Wernerja Herzoga, Wima Wendersa, Henryja Selicka, Alfonsa Cuaróna (ter domača animacija KOYAA – Roža), s katerimi smo v Kinodvoru želeli pokazati, da je 3D veliko več kot le hollywoodska atrakcija. Da so najboljši 3D filmi tisti, ki jih je mogoče resnično izkusiti samo v 3D, smo dokazali tudi s predvajanjem drugih stereoskopskih filmov v teku leta. Tako smo osmo Noč grozljivk odprli z največjo 3D uspešnico 50. let in enim najsijajnejših dosežkov stereoskopske tehnike vseh časov Muzejem voščenih lutk, poleti na rednem programu prikazovali kontroverzno Ljubezen Gasparja Noéja, na ogled ponudili edini ljubljanski 3D projekciji filma Pan: Potovanje v deželo Nije, odprtje lanske Animateke pa je pripadlo restavriranim različicam 3D mojstrovin (Now is the Time in Around is Around) iz petdesetih avtorja Normana McLarena.

Poleg Animateke, ki v Kinodvor vsako leto pripelje več kot 50 posebnih programov in smetano svetovne produkcije animiranega filma, smo v letu 2015 našteli tudi 9 animacij v Kinodvorovemu rednem programu. Med njimi: film za vse generacije Bacek Jon film, ki je zavzel tretje mesto med najbolj gledanimi filmi lanskega leta, in oba nominiranca za oskarja za najboljši animirani celovečerec leta – Deček in svet ter Pesem morja.

Kinodvorovi projekti kina na prostem so se v letu 2015 odvijali v spremenjenih datumih: Film pod zvezdami v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom je potekal v juliju, na njem pa smo ob vrhuncih sezone prikazali tudi tri predpremiere. Letni kino na Kongresnem trgu, ki je prvič zaživel v letu 2014, se je odvil konec avgusta in s tem obeležil stoletnice rojstva Ingrid Bergman, Orsona Wellesa in technicolorja. Naše »domače« poletno Kinodvorišče v atriju Slovenskih železnic je oživelo že v začetku junija, tudi lani pa smo s Filmom ob jezeru gostovali na Bledu. Projektom kina na prostem se je v letu 2015 pridružil Film na ulici na šolskem igrišču v Zalogu, kjer smo s Četrtnim mladinskim centrom Zalog organizirali dvodnevni dogodek za mlada občinstva. Leto kina, praznovanje kina in filma, smo nadaljevali s projektom Leto kina + in edinstveno prizorišče Slovenske filharmonije, nekoč elitnega kina Matica, za en dan znova spremenili v kinodvorano s projekcijo dokumentarnega filma Pavla Jesih.

Javni zavod Kinodvor je v letu 2015 pridobil 54,5 % lastnih sredstev, 45,5 % pa je prispevala ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana. Prihodek z naslova prodaje vstopnic v letu 2015 predstavlja 59 % lastnih sredstev, v okviru lastnega deleža pa je zavod pridobil tudi 24 % tržnih sredstev.

V letu 2015 je Kinodvor pripravil novo Strategijo javnega zavoda Kinodvor 2016–2020, ki je objavljena na naši spletni strani.

Gledanost filmov v Kinodvoru

Prvih 10 filmov po gledanosti v letu 2015

 Izvirni naslovSlovenski naslovRežiserDržava izvoraNa sporedu odŠtevilo gledalcevDistributer
1Amy Amy Asif KapadiaVelika Britanija30. 7. 2015 6840Blitz Film & Video Distribution
2Turist / Force MajeureVišja silaRuben ÖstlundŠvedska14. 1. 20154726Demiurg
3Shaun the Sheep The MovieBacek Jon filmMark Burton, Richard StarzackVelika Britanija21. 2. 20154583Blitz Film & Video Distribution
4The Imitation GameIgra imitacijeMorten TyldumVelika Britanija21. 1. 20154526Blitz Film & Video Distribution
545 Years45 letAndrew HaighVelika Britanija2. 9. 20154043Fivia – Vojnik
6Mr. TurnerG. TurnerMike LeighVelika Britanija1. 1. 20153337Continental film
7The Salt of the EarthSol zemljeWim Wenders, Juliano Ribeiro SalgadoFrancija22. 4. 20152998Fivia – Vojnik
8She's Funny That WayTakšna pač jePeter BogdanovichZDA21. 5. 20152730Blitz Film & Video Distribution
9CitizenfourCitizenfourLaura PoitrasZDA18. 3. 20152327Demiurg
10YouthMladostPaolo SorrentinoItalija14. 12. 20152231Fivia – Vojnik

10 najbolj gledanih filmov vseh časov v Kinodvoru (od 1. 10. 2008 do 31. 12. 2015)

 Izvirni naslovSlovenski naslovRežiserDržava izvoraNa sporedu odŠtevilo gledalcevDistributer
1The Grand Budapest HotelGrand Budapest HotelWes AndersonVelika Britanija27. 3. 20149030Blitz Film & Video Distribution
2The Tree of LifeDrevo življenjaTerrence MalickZDA25. 8. 20117989Blitz Film & Video Distribution
3Moonrise KingdomKraljestvo vzhajajoče luneWes AndersonZDA14. 8. 20127333Cinemania group
4Amy*Amy*Asif KapadiaVelika Britanija30. 7. 2015 6840Blitz Film & Video Distribution
5Razredni sovražnikRazredni sovražnikRok BičekSlovenija12. 9. 20136155Fivia – Vojnik
6A Dangerous MethodNevarna metodaDavid CronenbergKanada8. 2. 20125491Cinemania group
7PhilomenaPhilomenaStephen FrearsVelika Britanija11. 12. 20135359Fivia – Vojnik
8Die drei RäuberTrije razbojnikiHayo FreitagNemčija4. 9. 20095237Fivia – Vojnik
9En kongelig affæreKraljevska aferaNikolaj ArcelDanska10. 12. 20125191Cinemania group
10Turist / Force Majeure*Višja sila*Ruben ÖstlundŠvedska14. 1. 20154827Demiurg

* Nov film na lestvici 10 najbolj gledanih filmov vseh časov v Kinodvoru

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.