Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (odprto še 9 minut, tel: 01 239 22 17).
Kinodvor v 2014: Več kot kino v Letu kina

Kinodvor v 2014: Več kot kino v Letu kina

Leto 2014 je bilo za Kinodvor izjemno – od oktobra 2013 do decembra 2014 smo v vseh programskih sklopih v kinu in skupaj s partnerji na številnih lokacijah po Ljubljani praznovali Leto kina, 90-letnico kina na Kolodvorski ulici. Kljub napovedim, da je Slovenija v preteklem letu, po še neuradnih podatkih, ponovno zabeležila upad obiska v kinematografih, smo v Kinodvoru že tretje leto zapored presegli obisk 120.000 gledalcev.

Kinodvor danes velja za prepoznaven mestni kino, ki obiskovalcem pomeni več kot kino, s pomembnim poudarkom na filmski vzgoji in programih za mlada občinstva. V letu 2014 smo tako skupno našteli 120.119 gledalcev na 1892 javnih projekcijah, ki jih Kinodvor izvaja v dveh kinodvoranah s skupno 218 sedeži, ter lokacijah mobilnega kina zunaj kinematografa. Izdanim vstopnicam dodajamo še približno 1700 gledalcev, ki so se udeležili treh brezplačnih projekcij letnega kina na Kongresnem trgu ter številne obiskovalce razstav in drugih odprtih dogodkov Leta kina.

Leto kina: Včeraj – danes – jutri
V Letu kina smo raziskovali zgodovino kinematografa na Kolodvorski in sočasnega živahnega dogajanja na področju filma v Ljubljani. Prespraševali smo vlogo kina danes in Kinodvora kot novega tipa kinematografa, ki ob kakovostni svetovni filmski produkciji ponuja prostor za srečanja raznovrstnih ljubiteljev filma in umetnosti. Pripravili smo blizu trideset različnih dogodkov po navdihu naše filmske preteklosti, za zaključek pa so se nam uresničile želje, saj je v produkciji Dokumentarnega programa RTV Slovenija nastal film o zgodovini našega kina, dokumentarec Kino, ki je preveč videl, katerega avtor je Marcel Štefančič jr.

Kot del raziskave zgodovine našega kina je nastala tudi javno dostopna podatkovna baza s celotnim filmskim repertoarjem od odprtja kina Ljubljanski dvor leta 1923, skozi dolgoletno in barvito obdobje kina Sloga, do kina Dvor in današnjega Kinodvora.

Družabno filmsko stičišče je z Letom kina pridobilo nove programe, ki so jih gledalci odlično sprejeli: že 14. februarja se bo »ponovil« Valentinov večer v bivši Slogi s programom epskih razsežnosti v noči erotičnega filma Kinosloga. Retrosex. Še naprej bomo filmske projekcije ponesli iz naše kinodvorane: poleti bomo znova pripravili letni kino na Kongresnem trgu in filmsko platno razvili tudi na izbranih lokacijah nekdanjih kinematografov, ki smo jih popisali v publikaciji Kino zemljevid.

Leto kina v mestu s tradicijo
Raziskovanje preteklosti je pokazalo, kako pestro zgodovino kina ima Ljubljana. Skoznjo se je namreč v prestolnici filmski trak vrtel na več kot sedemdesetih lokacijah oziroma kino prizoriščih, v več kot dvesto različnih kinematografih. V Letu kina smo tako odkrili Kino zemljevid in film ponovno umestili v dvorane Grand hotela Union – nekdanjega kina Union, ljubljanske Opere – nekdanjega Kina Central in Kina Šiška, pa tudi na Kongresni trg, kjer smo po vzoru velikih kino prizorišč na osrednjem trgu v Bologni in Locarnu v treh večerih pričarali veličasten letni kino z brezplačnimi projekcijami filmskih klasik.

Svojo razstavno dejavnost smo v Letu kina iz naše Galerije razširili na različna prizorišča po Ljubljani in pripravili kar deset razstav, med njimi Kolodvorska ulica – od popotništva do kina v Slovanski knjižnici – Centru za domoznanstvo in specialne humanistične zbirke, mednarodno premiero fotografske razstave Nostalgija (Tarkovsky’s Nostalghia – The Journey Within) na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju in kino-izložbo v veleblagovnici Nama v Ljubljani in Škofji Loki.

Leto kina za otroke in mlade
Tudi program za otroke in mlade Kinobalon se je praznovanju visokega jubileja pridružil s posebnimi dejavnostmi: Leto kina je obeležil s sloganom Moj kino, ki otroke spodbuja k razmisleku, kako deluje kino. Izšel je Moj kino dnevnik, v katerega lahko beležimo obisk predstav, izvedli smo Moj kino delavnico, v kateri so se otroci preizkusili v vlogah osebja v kinu (sami so prodajali vstopnice, napovedali in predvajali film). Prav tako pa smo postavili Moj kino razstavo, ki predstavlja zgodovino delovanja kinematografa na Kolodvorski. Prav zdaj je znova na ogled do 8. februarja. Izšla je tudi brezplačna knjižica Moj kino v zbirki Kinobalon, ki je na voljo tudi v spletni različici.

V novi sezoni Kinobalon nadaljuje premislek z vprašanjem, kaj je bistvo filma. Skupaj z nacionalnim filmsko-vzgojnim programom, ki ga vodi Art kino mreža Slovenije, bomo spomladi izdali knjižico Kaj je film. O novostih na področju filmske vzgoje v Kinodvoru pa boste obveščeni v posebnem obvestilu za javnost 16. februarja.

Mednarodna strokovna dejavnost
V okviru projekta smo kot nadaljevanje Kinodvorove mednarodne dejavnosti organizirali dve mednarodni konferenci, ki sta prespraševali prihodnost kinematografije. Naj spomnimo: že novembra 2009 smo v Kinodvoru priredili mednarodno strokovno srečanje z naslovom Mreže in digitalizacija art kinematografov, ki je spodbudilo formalno ustanovitev Art kino mreže Slovenije (AKMS), združenja kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma Slovenije, ter sprožilo oblikovanje nacionalnega načrta digitizacije art kinematografov v Sloveniji. Danes sta tako že več kot dve tretjini članov AKMS opremljeni z digitalno filmsko opremo.

Prva konferenca v okviru Leta kina je bila konferenca Mesto kina, ki se je v Kinodvoru odvijala oktobra 2013, na njej pa so predstavniki različnih evropskih kinematografov in filmski strokovnjaki razpravljali o pomenu in vlogi, ki ju ima kino danes, ter skušali odgovoriti na vprašanja o njegovi prihodnosti. Konferenca je imela pomemben vpliv tudi na spremembo zavesti in podobe kinematografov v javnosti, ki so danes pomembni prostori umetniških, kulturnih, družbenih in družabnih dejavnosti, ne zgolj zgradbe s filmskim platnom, sedeži in blagajno. Predstavitev programa, udeleženci in zaključki konference so zbrani v pdf datoteki.

Razmislek o vlogi kina pri izvajanju filmske vzgoje pa je bil v fokusu druge mednarodne konference, imenovane Filmska vzgoja v kinu, ki je v Kinodvoru potekala maja 2014. Na konferenci so se zbrali tako slovenski filmsko-vzgojni delavci kot tudi mednarodni strokovnjaki; odgovoriti so skušali na praktična vprašanja, ki se porajajo pri njihovem vsakdanjem delu: kako v kino privabiti najstnike – s čim jih privabiti v njihovem prostem času? Kako razumeti današnjo uporabo novih medijev in jo v program filmske vzgoje tudi vključiti? Kakšno naj bo sodelovanje filmskih prikazovalcev z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami? Kako misliti film skupaj z otroki in mladimi? Oziroma: kaj zares pripomore k razvijanju občutljivosti za film? Na naših spletnih straneh smo zbrali v pdf datoteki.

Publikacije Leta kina
V Letu kina smo se priključili tudi bralnemu projektu Mesto bere … mesto gleda, ki je v ospredje postavil knjigo in film, svojo dejavnost pa dopolnili še z založništvom. Izdali smo namreč kar devet različnih publikacij, med njimi Kino zemljevid, ki je služil tudi kot osnova za projekt revitalizacije nekdanjih kino prizorišč, zbornik Retrosex: Nekoč v Slogi, knjigo Odstiranje pogleda / Spomini, izkušnje, spoznanja avtorice Mirjane Borčić, v kateri pionirka filmske vzgoje na Slovenskem na oseben način spregovori o smislu in namenu filmske vzgoje, različnih pristopih, ciljih in metodah, nazadnje pa je v okviru 25. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe izšel zbornik Filmi, ki jih nočete videti nikjer drugje kot v kinodvorani, ki je pospremil festivalsko tematsko retrospektivo Veliko platno.

Leto kina in 5 let Kinodvora – mestnega kina bomo popisali tudi v posebni publikaciji, katere izid je predviden še letos.

Zahvala partnerjem Leta kina
Za uresničitev jubilejnega projekta Leto kina se iskreno zahvaljujemo vsem pokroviteljem in partnerjem:

Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica Kinodvora, Slovenska kinoteka – sonosilka projekta Leto kina, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Archivio Fotografico Cinemazero Images, Art kino mreža Slovenije, Blitz Film & Video Distribution, d.o.o., Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, Demiurg, Dramska šola Barice Blenkuš, Emzin, Europa Cinemas, Europlakat, d.o.o., Festival Ljubljana, Film ob jezeru (KUD E-nota), Film pod zvezdami (Ljubljanski grad), Fivia, d.o.o., Gideon Bachmann Fund, Grand hotel Union, d. d., Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, Karantanija Cinemas, d.o.o., Kino Šiška, Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri (Slovensko mladinsko gledališče), Ljubljanski mednarodni festival LIFFe (Cankarjev dom), Mednarodni festival animiranega filma Animateka (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta), Mednarodni festival gorniškega filma Domžale (Društvo za gorsko kulturo), Mednarodni festival Lutke (Lutkovno gledališče Ljubljana), Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema (Zavod za razvijanje filmske kulture Otok), Mednarodni grafični likovni center, Mestna knjižnica Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Nama, d.d., NLB Galerija Avla, NUK, Riko, d.o.o., RTV Slovenija, Slovanska knjižnica, Slovenske železnice, d.o.o., Slovenski etnografski muzej, Slovenski filmski arhiv, Slovenski filmski center, Slovensko mladinsko gledališče, SNG Opera in balet Ljubljana, Staragara, Turizem Ljubljana, UMco d.d., Ustanova Silvana Furlana, Val 202, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike, Zavarovalnica Triglav, d.d., Zgodovinski arhiv Ljubljana.

Kinodvor v 2014: Številke in filmi

Kinodvor je v letu 2014 zabeležil 120.119 gledalcev na 1892 javnih projekcijah.

Obisk Kinobalona, Kinodvorovega programa za otroke in mlade, se je v letu 2014 v primerjavi z letom 2013 občutno zvišal. Našteli smo 33.351 gledalcev, od tega 14.540 na 277 rednih in 18.811 na 171 šolskih projekcijah (v letu 2013 smo našteli 30.730 gledalcev).

Najbolj gledan film lanskega leta je kinetična krimi-komedija Grand Budapest hotel (The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson; distribucija Blitz Film & Video Distribution), ki je zabeležila kar 8716 gledalcev. Drugo mesto zavzema film Okus po ljubezni (Dabba, Ritesh Batra; distribucija Demiurg) s 4222 gledalci, sledi pa mu film Poti (Tracks, John Curran; distribucija Cinemania group) s 3381 gledalci. Na četrto mesto se je uvrstila Abeceda (Alphabet, Erwin Wagenhofer; distribucija Demiurg) s 3298 gledalci. Od tega si je kar 2783 gledalcev film ogledalo v Mali dvorani, preostanek pa še na 5 projekcijah v Dvorani. Na peto mesto najbolj gledanih filmov lanskega leta se je uvrstil Kinobalonov film: Kako izuriti svojega zmaja 2 (2D) (How to Train Your Dragon 2, Dean DeBlois; distribucija Blitz Film & Video Distribution), ki je zabeležil 3130 gledalcev.

Izjemen obisk filma Grand Budapest hotel je povzročil tudi spremembo na lestvici naših 10 najbolj gledanih filmov od ustanovitve mestnega kina, saj je na prvem mestu zamenjal film Drevo življenja (The Tree of Life, Terrence Malick, distribucija Blitz Film & Video Distribution). Grand Budapest hotel, nominiran za 9 oskarjev, je tako že drugi film režiserja Wesa Andersona na lestvici 10 najbolj gledanih filmov v Kinodvoru od oktobra 2008 dalje.

Tudi Mala dvorana, ki je prvenstveno namenjena prikazovanju dokumentarcev in otroških filmov, še naprej dokazuje, kako pomemben je izkoristek sicer omejenega prostora za prikazovanje raznolikega programa: v dvorani z 21 sedeži smo našteli 3828 gledalcev na 267 projekcijah. Obiskovalci so v njej najraje gledali že omenjeni film Abeceda (Alphabet, Erwin Wagenhofer; distribucija Demiurg), ki je z 2783 gledalci prispeval levji delež obiska v dvorani, s katero rešujemo stisko pomanjkanja platen.

Lanski Film pod zvezdami, tradicionalni letni kino na Ljubljanskem gradu, katerega soorganizator je javni zavod Ljubljanski grad, nam vremensko v 24 zaporednih večerih ni bil naklonjen. So nam pa mrzlemu in muhastemu vremenu navkljub ostali zvesti gledalci, saj smo jih kljub skoraj tretjini odpadlih projekcij našteli 10.439. Dvakrat – na otvoritvenem filmu Razredni sovražnik (Rok Biček; distribucija Fivia – Vojnik) in na predpremieri filma Čarovnija v mesečini (Magic in the Moonlight, Woody Allen; distribucija Cinemania group) – je bilo Grajsko dvorišče razprodano, le dva sedeža pa sta ostala prosta za film Poti (Tracks, John Curran; distribucija Cinemania group).

Kinodvor je tudi v letu 2014 gostil dva mednarodna filmska festivala. Na 25. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu LIFFe, katerega producent je Cankarjev dom, smo v primerjavi z letom prej zabeležili porast obiska: na 63 Kinodvorovih projekcijah si je filme ogledalo 7861 gledalcev (7333 leta 2013). Posebna omemba velja tudi Kinobalonu na LIFFu: v tej festivalski sekciji se je število gledalcev lani občutno zvišalo – našteli smo jih kar 2319, medtem ko je ta številka v letu 2013 znašala 1970.

Na 11. Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, katerega koproducent je Kinodvor, smo na 44 projekcijah našteli 4115 gledalcev, kar v primerjavi z letom 2013 predstavlja rahel upad (4277 gledalcev v letu 2013).

Javni zavod Kinodvor je v letu 2014 pridobil 54 % lastnih sredstev, medtem ko je 46 % prispevala ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana. Prihodek z naslova prodaje vstopnic v letu 2014 predstavlja 56 % lastnih sredstev, v okviru lastnega deleža pa je zavod pridobil tudi 21 % tržnih sredstev.

Mestni kino se za sodelovanje pri doseganju letnih rezultatov iskreno zahvaljuje vsem starim in novim podpornikom, pokroviteljem, partnerjem in soorganizatorjem, ki z nami sooblikujejo program mestnega kina, še posebej pa ustanoviteljici Mestni občini Ljubljana ter njenim oddelkom: Oddelku za kulturo, Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje ter Oddelku za zdravje in socialno varstvo; sofinancerjem Europa Cinemas, Ministrstvu za kulturo in Slovenskemu filmskemu centru; finančnim pokroviteljem: A banki, Peugeotu Slovenija, Senčilom Bled in Zavarovalnici Triglav, številnim partnerjem pri zagotavljanju programa ter filmskim distributerjem: Blitz Film & Video Distribution, Cenex in Fivia – Vojnik, Cinemania Group, Continental Film, Demiurg, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in Karantanija Cinemas.

Gledanost filmov v Kinodvoru

Prvih 10 filmov po gledanosti v letu 2014

 Izvirni naslovSlovenski naslovNa sporedu odŠtevilo gledalcevDistributer
1The Grand Budapest HotelGrand Budapest hotel27. 3. 20148716Blitz Film & Video Distribution
2DabbaOkus po ljubezni9. 1. 20144222Demiurg
3TracksPoti 21. 5. 20143381Cinemania group
4AlphabetAbeceda2. 4. 20143298Demiurg
5How to Train Your Dragon 2Kako izuriti svojega zmaja 2 (2D)19. 6. 20143130Blitz Film & Video Distribution
6Razredni sovražnikRazredni sovražnik12. 9. 20133006Fivia – Vojnik
7Gone GirlNi je več2. 10. 20142711Blitz Film & Video Distribution
8The Two Faces of JanuaryDva obraza januarja14. 8. 20142656Cinemania group
9WadjdaZeleno kolo10. 11. 20132571Demiurg
10Le passéPreteklost16. 1. 20142270Demiurg

10 najbolj gledanih filmov vseh časov v Kinodvoru (od 1. 10. 2008 do 31. 12. 2014)

 Izvirni naslovSlovenski naslovNa sporedu odŠtevilo gledalcevDistributer
1The Grand Budapest HotelGrand Budapest Hotel27. 3. 20148716Blitz Film & Video Distribution
2The Tree of LifeDrevo življenja25. 8. 20117989Blitz Film & Video Distribution
3Moonrise KingdomKraljestvo vzhajajoče lune14. 8. 20127333Cinemania group
4Razredni sovražnikRazredni sovražnik12. 9. 20135602Fivia – Vojnik
5A Dangerous MethodNevarna metoda8. 2. 20125491Cinemania group
6En kongelig affæreKraljevska afera10. 12. 20125191Cinemania group
7PhilomenaPhilomena11. 12. 20135085Fivia – Vojnik
8JagtenLov24. 1. 20134727Cinemania group
9Die drei RäuberTrije razbojniki4. 9. 20094643Fivia – Vojnik
10AmourLjubezen10. 1. 20134254Continental film

Pogled naprej

Mestni kino Kinodvor je v dopolnjenem šestem letu delovanja utrdil svojo prepoznavnost filmske ustanove, zavezane prikazovanju kakovostnega filma, in ostaja priljubljeno filmsko središče in srečevališče – meeting-point; dodano vrednost predstavlja družabna naravnanost filmskih dogodkov oziroma kinodruženj, ki jih spremljajo filmsko-vzgojne dejavnosti, zlasti delavnice in pogovori s strokovnjaki ter filmskimi ustvarjalci. Zaradi učinkov raznolikosti programa mestnega kina kot tudi projektov spodbujanja njihove dostopnosti, kakršen je Leto kina, narašča zanimanje in potreba po tovrstnih programih, tako na strani producentov in distributerjev kot tudi na strani uporabnikov in javnosti.

Zato Kinodvor z ustanoviteljico, Mestno občino Ljubljana, še naprej sodeluje pri načrtovanju novega mestnega minipleksa, ki je na podlagi predloga za prenovo osrednjega dela Slovenske ceste umeščen v podhod Ajdovščina. Načrt za minipleks s tremi manjšimi in eno večjo kinodvorano, ki je v fazi usklajevanja za pripravo sprememb prostorskih planov mesta, zagotavlja prostorske pogoje, v katerih lahko resnično zaživi koncept mestnega kina kot ustvarjalnega kulturnega središča za vse generacije, s poudarkom na pridobivanju novega, zlasti mladega občinstva.

 

Leto kina: Pregled 2013 /2014

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.