Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 04:14).
Kinodvor prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši program 2019

Kinodvor prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši program 2019

Na 21. konferenci mednarodne mreže Europa Cinemas je Kinodvor prejel prestižno nagrado Europa Cinemas za najboljši program 2019. Mednarodne prepoznave kakovosti in inovativnosti, ki nas uvršča v sam vrh evropskih kinematografov, se še posebej veselimo v pričakovanju izgradnje novega mestnega minipleksa.

Nagrado so v Lizboni prevzeli direktorica Kinodvora Metka Dariš, pomočnik direktorice za program Koen Van Daele in Nina Peče Grilc, nekdanja direktorica Kinodvora. Za podporo in sodelovanje se v Kinodvoru ob tem zahvaljujemo ustanoviteljici Mestni občini Ljubljana, pokroviteljici Zavarovalnici Triglav in vsem programskim partnerjem, filmskim distributerjem ter soorganizatorjem festivalov in dogodkov.

Mednarodna mreža Europa Cinemas združuje 3123 filmskih platen 1194 kinematografov v 43 državah oziroma 724 mestih, ki sledijo smernicam mreže. Te vključujejo: posvečanje posebne pozornosti evropskemu filmu, razvijanje iniciativ, namenjenih otrokom in mladim, promoviranje raznolikosti ter razvijanje mreže kinodvoran, kar omogoča skupne iniciative na nacionalni in evropski ravni.

Nagrada Europa Cinemas za najboljši program je ena izmed treh, ki jih mreža podeljuje. Spomnimo, da je že leta 2010 z nagrado Europa Cinemas za najboljši program za otroke in mlade okronala pionirsko delo na področju filmske vzgoje v prvih dveh letih delovanja ljubljanskega mestnega kina.

Nagrade Europa Cinemas 2019 smo prejeli:
– najboljši program: Kinodvor, Ljubljana (Slovenija);
– najboljši program za otroke in mlade: Cinéma Lux, Caen (Francija) in Café des Images, Hérouville-Saint-Clair (Francija);
– najbolj domiseln podjetnik: Yanaki in Christo Dermendjiev – Lucky Cinema Home, Plovdiv (Bolgarija).

21. konferenca Europa Cinemas: Krepitev kulture obiskovanja kina v hiperpovezanem svetu

Konference mednarodne mreže Europa Cinemas potekajo vsako drugo leto. V Lizboni se je konference udeležilo preko 500 strokovnjakov s področja filma, med njimi predstavniki kinematografov, avdiovizualnih organizacij in združenj, distributerji ter predstavniki Evropske komisije. V uvodnem pogovoru so sodelovali predsednik Europa Cinemas Nico Simon, generalni direktor Europa Cinemas Claude-Eric Poiroux, predstavnik Creative Europe MEDIA in Evropske komisije Gabriele Bertolli ter državni sekretar za kinematografijo, avdiovizualne vsebine in medije na portugalskem Ministrstvu za kulturo Nuno Artur Silva.

Razprave in delavnice so se osredotočale na aktualne teme: celovit premislek o tem, kaj pomeni obiskati kino – zlasti v odnosu do »spletne generacije«; potrebe po prilagajanju spreminjajoči se filmski krajini, s poudarki na pametni obdelavi podatkov, digitalnih oglaševalskih strategijah in kinu kot odprtem, inkluzivnem ter trajnostno usmerjenem prostoru, pa tudi na prihodnost neodvisnega filma v dobi internetnega pretakanja avdiovizualnih vsebin. Konferenca je prav tako osvetlila različne primere dobrih praks evropskih filmskih prikazovalcev. Direktorica Kinodvora Metka Dariš je predstavila Kinotrip, filmski program, ki ga pripravljajo mladi za mlade.

Na konferenci so predstavili tudi knjigo Cinema Makers avtorjev Agnès Salson in Mikaela Arnala, v kateri je obravnavan tudi Kinodvor. Knjiga predstavi značilnosti 22 kinematografov, ki sta jih avtorja izbrala po obisku in ogledu več kot 100 kinematografov v več kot 20 mestih po Evropi. Nastala je s podporo Europa Cinemas.

Poleg Kinodvora so se konference udeležili tudi nekateri drugi slovenski kinematografi iz Art kino mreže Slovenije, ki so člani Europa Cinemas, ter predstavili desetletno delovanje mreže.

Sporočilo za javnost: Nagrada EuropaCinemas 2019

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.