Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 04:33).
Kinodvor o kinu prihodnosti

Kinodvor o kinu prihodnosti

Mestni kino Kinodvor nadaljuje svoje živahno mednarodno delovanje, ki je potekalo v različnih oblikah tudi v dveh s pandemijo zaznamovanih letih. Kot primer dobre prakse smo bili letos junija povabljeni na dve pomembni strokovni srečanji, ki sta bili posvečeni kinu prihodnosti.

Mednarodna konferenca Cinema Vision 2030 v Berlinu in seminar mednarodnega združenja kinematografov Europa Cinemas v Bologni sta omogočila srečanje prikazovalcev, distributerjev in prodajnih agentov, ki so skupaj razmišljali in razpravljali o pomembnosti kina ne samo za filmsko industrijo in za razvoj filmske kulture, ampak predvsem za skupnost, v kateri deluje.

Na dvodnevni mednarodni konferenci Cinema Vision 2030 je Kinodvor zastopala direktorica Metka Dariš, ki je skupaj s predstavniki iz Velike Britanije, Francije in Poljske sodelovala na panelu Programska raznolikost: Razvoj občinstev in pridobivanje mladih občinstev. Konferenco, ki je potekala v živo in preko spleta, so organizirala nemška združenja kinematografov (AG Kino – Gilde, Bundesverband komunale Filmarbeit in HDF Kino) in nanjo povabila strokovnjake iz desetih držav, da bi predstavili svoje projekte, izkušnje, praktične napotke in primere dobre prakse. Preko 300 udeležencev je lahko spremljalo raznolike teme: modeli in vizije kina prihodnosti, razvoj poslovnih modelov, marketinške in komunikacijske strategije, programiranje, strategije razvoja občinstev, izobraževanje in usposabljanje delujočih v kinu ter trajnost, inkluzija in raznolikost.

Cilj organizatorjev, da bi konferenca spodbudila udeležence, da pogledajo onkraj pandemije ter najdejo navdih za nadaljnje delo, je bil dosežen. Odziv udeležencev je bil velik, že med konferenco so po spletu prejeli tudi preko 180 vprašanj. Predstavniki nemških kinematografov, ki jim je bila konferenca namenjena, so z navdušenjem pozdravili pobudo za tesnejše sodelovanje.

»Lepo je bilo slišati kolege, ki so z zadovoljstvom ugotavljali, na kako raznolike načine lahko delujejo kini. To je lahko mali zasebni kino, ki je srečevališče lokalne četrti, ali kulturni dom, ki poleg kina ponuja še druge kulturne vsebine, ali pa programsko bogat in raznolik mestni kino, ki je oblikoval svojo močno kinoskupnost, pa tudi velik multipleks v nakupovalnem središču, ki ponuja največje filmske uspešnice, in še številne druge kombinacije. Prav vse pa povezuje film, nenadomestljiva izkušnja obiska kina in ogleda filma v kinodvorani,« je vtise s konference povzela Metka Dariš.

Prihodnosti kina pa je bil posvečen tudi najpomembnejši seminar Europa Cinemas Audience Development & Innovation Lab, ki ga pripravlja mednarodno kinematografsko združenje Europa Cinemas v sodelovanju s Cineteco di Bologna, tradicionalno v času filmskega festivala Il Cinema Ritrovato v Bologni. Petdnevno strokovno srečanje s predavanji, delavnicami in razpravami je vodila direktorica Kinodvora Metka Dariš, skupaj z Matthiasom Dammom, direktorjem kina Casablanca iz Nemčije. Seminar je obiskala tudi predstavnica Evropske komisije Maria Silvia Gatta, ki je v nagovoru udeležencem poudarila pomembno družbeno vlogo kina tudi kot prostora inkluzije, dostopa in trajnosti ter prostora skupnih evropskih vrednot.

Tudi na srečanju v Bologni so se ukvarjali s prihodnostjo kina, s pristopi in načini razvoja občinstev, izboljšanja izkušnje obiska kina ter ustvarjanja kinoskupnosti. Intenzivno delo z nadvse motiviranimi predstavniki kinematografov in prodajnih agentov je prineslo številna spoznanja, predvsem pa veliko zadovoljstva udeležencev, saj so spoznali, da imajo podobne skrbi in težave, da pa so vsi tudi iznajdljivi, ne odnehajo in predvsem – kadar dobro poznajo svoja občinstva – uživajo veliko podporo in zvestobo obiskovalcev. Bolonjski seminar je bil tako že peti po vrsti, ki ga je Metka Dariš so-vodila v zadnjih treh letih.

»Vsi sodelujoči na seminarju smo se na koncu lahko samo strinjali, da imamo najboljšo službo na svetu: kaj je boljšega kot delati v kinu, kjer se vse vrti okoli filmov in kjer je dobesedno naša glavna naloga, da svojim obiskovalcem omogočimo najboljšo kinoizkušnjo in prelepe filmske spomine,« je povedla Metka Dariš in dodala: »Kino bo tudi v prihodnosti nedvomno imel pomembno vlogo. V časih, ki jih zaznamujejo številne krize, velike spremembe in negotovost, bomo vsi potrebovali kulturo in umetnost bolj kot kadar koli.«

Več o Cinema Vision 2030: https://linktr.ee/cv2030
Več o Europa Cinemas Audience Development & Innovation Lab: https://www.europa-cinemas.org/en/news/labs/bologna-lab

Na fotografiji: Metka Dariš, direktorica (Kinodvor, Slovenija), Mateusz Możdżeń, vodja distribucije (New Horizons Association, Poljska), Martin Bidou, programski vodja (Haut et court, Francija); moderatorka Ute Soldierer.
Fotografije: Valentin Paster, AG Kino

Fotografije

Kinodvor o kinu prihodnosti
Kinodvor o kinu prihodnosti

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.