Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:00 (odpre se čez 13:03).
Kinodvor 10: filmske klasike brezplačno na Kongresnem trgu

Kinodvor 10: filmske klasike brezplačno na Kongresnem trgu

S Filma pod zvezdami v Letni kino na Kongresnem trgu.

Film pod zvezdami, ki ga v Kinodvoru pripravljamo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, se izteka. Do zadnje julijske sobote lahko na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča ujamete še nekaj filmskih poslastic, med njimi v četrtek, 26. julija, posebno projekcijo filma Otok psov (Isle of Dogs) Wesa Andersona (Grand Budapest Hotel), ki se veličastno vrača k stop-motion animaciji, nabito polni suhega humorja in japonske pop kulture, z zvezdniško zasedbo v glasovnih vlogah. Gre za edinstveno priložnost za ogled filma, saj redna distribucija po slovenskih kinih ni načrtovana.

V soboto, 28. julija, se bomo od grajskih zvezd za eno leto poslovili s tradicionalno Vikendovo predpremiero filma Whitney (Whitney) v režiji oskarjevca Kevina Macdonalda (Marley). Presunljiv, odkrit in uradno avtoriziran dokumentarni portret pop glasbene ikone Whitney Houston je doživel svetovno premiero na festivalu v Cannesu.

Sezono kina na prostem pa v Kinodvoru nadaljujemo v avgustu z Letnim kinom na Kongresnem trgu. Filmsko platno pred pročeljem Slovenske filharmonije bodo vsak večer od 27. do 30. avgusta znova razsvetljevali vrhunci filmske umetnosti. Brezplačno prireditev Kinodvor pripravlja v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma in mesta, v znamenju desetletnice delovanja mestnega kina pa bo letos bogatejša za dodaten, četrti večer.

Letni kino na Kongresnem trgu bomo v ponedeljek, 27. avgusta, začeli s slavnostno projekcijo filma Franceta Štiglica Na svoji zemlji, posvečeno Štefki Drolc, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ob 70-letnici prvega slovenskega zvočnega celovečernega igranega filma. Otvoritveni večer pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Po zgodnji klasiki jugoslovanskega vojnega filma Dolina miru, ki jo je Kinodvor ob prisotnosti igralcev Tuga Štiglica in Eveline Wohlfeiler predstavil pred dvema letoma, se na Kongresni trg spet vrača France Štiglic. V epopeji o narodnoosvobodilnem boju Na svoji zemlji so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah, leta 1949 pa se je kot prvi slovenski film predstavil na festivalu v Cannesu.

V torek, 28. avgusta, bo na ogled prelomna in preroška vesoljska epopeja Stanleyja Kubricka 2001: Odiseja v vesolju, ki velja za enega najbolj vplivnih in večno provokativnih filmov vseh časov. Osupljiva mojstrovina znanstvene fantastike na filmu ter pionirskih posebnih učinkov, ki jo morate videti na velikem platnu, letos praznuje 50-letnico.

S projekcijo filma Poletje z Moniko v sredo, 29. avgusta, se tudi Ljubljana pridružuje praznovanju svetovnega jubileja, stoletnice rojstva švedskega filmskega mojstra Ingmarja Bergmana. Nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda v Stockholmu, s Harriet Andersson v prvi od mnogih Bergmanovih vlog, velja za zgodnjo mojstrovino in enega vplivnejših filmov velikega cineasta. V pričakovanju jesenske kinotečne retrospektive Ingmarja Bergmana bo film prikazan v sodelovanju s Slovensko kinoteko.

Letni kino na Kongresnem trgu se bo v četrtek, 30. avgusta, zaključil v glasnem duhu simboličnega leta kontrakulture: 1968. V filmu Monterey Pop je pionir direktnega filma D. A. Pennebaker ovekovečil legendarne trenutke glasbene zgodovine s slovitega kalifornijskega festivala na samem začetku prelomnega »poletja ljubezni«: od razbijanja kitare Peta Townshenda, kitarista in pevca skupine The Who, do Jimija Hendrixa, ki med pesmijo Wild Thing svojo kitaro na odru zažiga.

Z Letnim kinom na Kongresnem trgu se Kinodvor že peto leto zapored postavlja ob bok primerljivim projektom v evropskih mestih: Locarnu, Dunaju, Parizu, Londonu in Bologni. Brezplačne filmske predstave na Kongresnem trgu se začnejo ob 21. uri (tudi v primeru dežja). Filmi so predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Filmi, katerih jezik ni angleški, so podnaslovljeni tudi v angleščini.

Organizatorja Filma pod zvezdami sta Ljubljanski grad in Kinodvor ob podpori Mestne občine Ljubljana. Prikazani so filmi distributerjev 2i Film, Blitz Film & Video Distribution, Cinemania, Con Film, Demiurg, Famous Fox, Fivia in Karantanija Cinemas.

Medijski partnerji projekta so Planet TV, Vikend, Hit radio Center, Media bus, The Slovenia Times, Europlakat, partnerji pa Peugeot, Slovenske železnice, Grem z vlakom, Europa Cinemas, Tiskarna Januš ter Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Pri projektu Letni kino na Kongresnem trgu Kinodvor sodeluje s številnimi partnerji; med njimi so Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana, Zavarovalnica Triglav, Audi, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike, Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Val 202 in drugi.

Sporočilo za javnost (pdf)

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.