Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odprto še 05:14, tel: 01 239 22 17).
Kino, ki je preveč videl

Kino, ki je preveč videl

Dokumentarni film o kinu na Kolodvorski avtorja Marcela Štefančiča, jr.

Jubilejno Leto kina smo v decembru 2014 zaključili filmsko, s slavnostno premiero filma o kinu na Kolodvorski ulici, današnjemu Kinodvoru. Dokumentarni film o zgodovini Kinodvora z naslovom Kino, ki je preveč videl režiserja Igorja Pedička, je nastal v produkciji TV Slovenija.

Dokumentarec avtorja Marcela Štefančiča jr. pripoveduje zgodbo o kinu, ki je skozi svojih devetdeset let doživljal programske, arhitekturne in tehnološke spremembe, ob tem pa se je spreminjalo tudi njegovo ime – od Ljubljanskega dvora, kina Dvor do današnjega Kinodvora. Najdlje pa se ga je držalo ime, ki še danes privabi nasmeh na usta. Erotični kino Sloga je podiral tabuje v takratni Jugoslaviji in širše.

»Dokumentarec Kino, ki je preveč videl je mali hommage kinu, ki je preveč videl, jemal vid in omogočal pogled, potemtakem kinu, ki je hotel iti do konca – in ki je potem do konca tudi šel. Četrte stene ni bilo več. Sloga je odpravila samo sebe. Ko so si ljudje nabavili videorekorderje, so začeli porniče gledati doma, tako da Sloge niso več potrebovali. King Konga je ubila Lepota – Slogo so ubile Strasti.« – Marcel Štefančič, jr.

Slavnostne premiere so se udeležili tudi ustvarjalci filma in tisti, ki so in še pišejo zgodovina kina na Kolodvorski ulici.

 

Fotografije

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.