Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 10:37).
Kako izmeriti veter?

Kako izmeriti veter?

Vihar čustev, ki jih doživlja Široko, vpliva na celotno Kraljestvo vetrov. Je možno veter ujeti in ga izmeriti?

Vetrometer (ali anemometer) je naprava za merjenje hitrosti in smeri vetra. Običajno vsebuje več majhnih lopatic, ki se vrtijo zaradi delovanja vetra. Hitrost vrtenja lopatic nam pove, kako hiter je veter. Vetrometre uporabljajo meteorologi, pomorci in znanstveniki, izdelamo pa ga lahko tudi sami. Poskusi še ti – z njim lahko meriš veter na dvorišču ali balkonu, lahko pa za šalo izmeriš tudi zračni tok, ki se sprosti ob glasnem klicu veselja, jeze ali žalosti. Vertometer tako lahko postane tudi glasno-meter ali čustvo-meter: tako kot burna čustva preraščajo v pravi vihar v filmu Široko in Kraljestvo vetrov.

Prej pa še ena zanimivost: veš kaj pomeni široko? Široko ni le eden od likov v filmu, ampak tako imenujemo tudi topel veter, ki piha iz Afrike. Preko sredozemskega morja pride tudi v naše kraje. Imenujemo ga tudi jugo.

Kaj potrebujemo?
  • 5 papirnatih lončkov
  • svinčnik z radirko
  • karton
  • lepilo ali spenjač
  • škarje
  • manjše kamne
  • žebljiček
Pa gremo!

1. Iz kartona izreži dva trakova širine 4 cm in dolžine 35 cm. Uporabi lepilo ali spenjač, da povežeš oba kosa kartona, tako da tvorita križ.
2. Z lepilom ali spenjačem pritrdi  štiri papirnate lončke, vsakega na konico križa iz kartona. Pomembno je, da so vsi lončki obrnjeni v isto smer.
3. Izreži krog iz kartona v velikosti vrha lončka. Pomagaš si lahko tako, da lonček obrneš na glavo, položiš na karton in s svinčnikom obrišeš krog okoli njega ter izrežeš. V sredino kroga iz kartona naredi luknjo v velikosti svinčnika. Najbolj enostavno je, da s konico svinčnika prebodeš karton. Svinčnik obrnjen z radirko navzgor prilepi v luknjo.
4. Peti lonček, ki ti je ostal, napolni s kamenjem, nato krog iz kartona s svinčnikom prilepi na vrh lončka.
5. Križ z lončki z žebljičkom pritrdi na radirko svinčnika. V primeru, da se lončki ne vrtijo, razrahljaj pritisk žebljička v radirko.


Tako, vetromer je pripravljen!

Namig: enega od lončkov lahko pobarvaš ali oblepiš s pisanim lepilnim trakom. Nato anemometer odnesi ven, postavi na primerno mesto in preveri hitrost vetra. Za merjenje hitrosti vetra nastavi časovnik na 1 minuto. Če se lonček v eni minuti obrne 10- krat, je hitrost vetra približno 1,60 kilometra na uro.

Ustvarjamo še naprej …

Izdelajmo in pobarvajmo leseno lutko iz Kraljestva vetrov. Naj bo mali leseni možic tudi tvoj prijatelj. Izreži ga, pobarvaj. In če znaš, ga lahko tudi animiraš.

Izreži in pobarvaj

Lesena igračka iz Kraljestva vetrov – prva
Lesena igračka iz Kraljestva vetrov – druga
Lesena igračka iz Kraljestva vetrov – tretja
Lesena igračka iz Kraljestva vetrov – četrta

Vetrometer je pripravila Mateja Lukežič, fotografirala pa Urška Boljkovac. Leseni igračko je narisala Andreja Goetz.

Kinobalon. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa Kinobalon.

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.

Povezana vsebina

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Kinoigrišče

Vsebine za raziskovanje filma in kina, igranje in ustvarjanje. Skoči noter!