Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:00 (odprto še 12 minut, tel: 01 239 22 17).
Od 20. oktobra 2023

Žival Animal

Cyril Dion / Francija / 2021 / 105 min / angleščina, francoščina

Bella in Vipulan potujeta na srečanja z znanstveniki in aktivisti po vsem svetu ter iščeta drugačen način sobivanja z drugimi vrstami – ne več kot plenilci, ampak kot sostanovalci na našem planetu. 

distribucija Fivia - Vojnik

 

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Fotografije

Žival

Bella in Vipulan sta šestnajstletnika, ki prihajata iz udobnih zahodnoevropskih okolij. Na razpolago imata vse, pa vendarle se borita – kot okoljska aktivista za prihodnost, za naravo, za svet. Podnebne spremembe so dejstvo, naš planet se utaplja v odpadkih, pregreva, duší, živalska in rastlinska raznolikost sta vsak dan manjši. Čez petdeset let življenje na Zemlji morda ne bo več mogoče. Kako prepričati ljudi, da so spremembe nujne? Režiser najstnika povabi na potovanje po svetu, na katerem srečata znanstvenike, aktiviste, politike, kmete, ekonomiste, raziskovalce – ljudi, ki so del problema, in ljudi, ki prinašajo rešitve. Bella in Vipulan zastavljata vprašanja in spoznavata, da smo ljudje le delček v mozaiku svetovnega ekosistema. Odkrivata, da je rešitev v prepoznavanju naše povezanosti in soodvisnosti z naravo. Le tako lahko vzpostavimo boljši, trajnostni odnos do sveta. 

Naj te film odpelje z žarkom upanja!

Film je v letu 2022 prejel nagrado mladega filmskega občinstva, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija. O prejemniku nagrade je glasovalo 3100 najstnikov iz več kot 40 držav.

iz prve roke
»Sprva smo se res želeli osredotočiti na pet glavnih vzrokov izumrtja in poiskati odgovore na vsakega od njih, vendar smo med snemanjem ugotovili, da sta bila na koncu najbolj zanimiva prav onadva, Bella in Vipulan, njuna pot.«
– Cyril Dion

vtisi mlade programske ekipe Kinotripa
»Čeprav je bilo posnetih že mnogo dokumentarcev o podnebnih spremembah, se mi je zdel Žival nekaj drugačnega od drugih. Redko kdaj smo mladi izpostavljeni v dokumentarcih in njun pogled na svet je bil nekaj novega in dobrodošlega. A v filmu je predstavljenih tudi mnogo drugih oseb, v drugačnih situacijah, z drugačnimi pogledi. Mislim, da film dobro prikaže kompleksnost nekaterih težav in da za njih ni enostavnih rešitev.«
– Anaïs Vrtunski, članica 8. generacije Kinotrip

»Film se me je dotaknil, predvsem s svojo zrelostjo, ki izhaja iz optimizma, s katerim se loti problematike soobstoja ljudi in živali. Kot omeni režiser, so podnebni dokumentarci pogosto depresivni in moreči, kar v gledalcu lahko pusti občutek brezupa, Žival pa mi je dal zagon, s kom naj govorim, kje lahko pomagam, kakšne proteste, peticije, način proizvodnje lahko podprem.«
– Lara Matos, članica 8. generacije Kinotrip

V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji.

petek, 29. 09. 2023

Filmski program 8. festivala Kinotrip

Šest celovečernih filmov s filmsko klasiko in program kratkih. Startali bomo globoko v džungli, zajahali bleščečo mavrico in preskočili vse meje, se z upanjem zazrli v prihodnost in v nemogočem iskali ljubezen. Celoten program po izboru mlade programske ekipe!

četrtek, 28. 09. 2023

8. filmski festival Kinotrip za šole

Srednje šole vabljene na 8. filmski festival Kinotrip, ki omogoča ogled kakovostnih filmov po izboru mladih. Filmi so na voljo za ogled med 19. in 21. oktobrom v Kinodvoru.

ponedeljek, 25. 09. 2023

8. mednarodni filmski festival Kinotrip

Med 19. in 21. oktobrom 2023: trije dnevi z raznolikimi filmskimi poslasticami in živahnim spremljevalnim dogajanjem – vse po izboru mlade programske ekipe. Filmski program je že objavljen!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Premiera

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

sreda, 29. 05. 2024 / 20:00 / Dvorana

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.

Samsara Samsara

Lois Patiño

četrtek, 30. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 31. 05. 2024 / 15:45 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.