Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odprto še 21 minut, tel: 01 239 22 17).

V moji koži: Prikrito življenje razreda V moji koži: Prikrito življenje razreda

razno / Francija, Nizozemska, Slovenija, Belgija / 2023 / 68 min / podnapisi, nizozemščina, slovenščina, francoščina

Program prinaša izbor kratkih, kakovostnih avtorskih filmov na temo duševnega zdravja. Poudarek je na filmih, ki obravnavajo odnose med vrstniki. Filmi so primerni za učence od 12. leta, nekateri pa tudi za mlajše.

Kako se počutim v svoji koži? In kako je biti v koži drugega? Včasih nam stvari zlezejo pod kožo. Včasih se počutimo, kot da bi nas dajali iz kože. Ne moremo iz svoje kože. Potem počasi dobivamo trdo kožo in se, spet včasih, počutimo v svoji koži dobro. Program prinaša izbor kratkih, kakovostnih avtorskih filmov na temo duševnega zdravja. Filmi so primerni za učence od 12. leta, nekateri pa tudi za mlajše.

Za vogalom 10+
Martin Turk, Slovenija, 2022, 13 min, igrani film, slovenščina, distribucija Bela film
Enajstletni Nejc je priča medvrstniškemu nasilju. Marcel in Denis od Timija zahtevata, naj jima izroči telefon, in se z njim prerivata. Nejc situacijo zgolj opazuje in se ne vmešava. Kasneje Timija sreča v trgovini in ga reši iz zagate. Skupaj začneta preživljati prosti čas in se družiti. Ko se Marcel in Denis naslednjič spravita na Timija, se Nejc postavi na njegovo stran. Vendar kmalu zatem spozna, da ima zgodba še drugo plat.
Film je za nadaljnje pogovore po ogledu v kinu ali samostojno v razredu na voljo tudi brezplačno prek spleta: prijava za spletni ogled.  

#zgodbaonasilništvu ##pestverhaal 10+
Eef Hilgers z Rosalie, Nizozemska, 2018, 16 min, dokumentarni film, podnapisi
Ustrahovanje je pogost pojav, ki se začne na šolskem dvorišču, viralno pa postane na družbenih omrežjih. Režiserka Eef Hilgers v dokumentarnem filmu odpira prostor za prikrito: trinajstletna Rosalie pripoveduje o izkušnji nasilja, ki je prek spleta prodrlo celo v zatočišče njene otroške sobe. Zaradi ustrahovanja težko zaupa vrstnikom in nima prijateljev. Ko o tem začne odprto pripovedovati in nato prek YouTuba naveže stik še z drugimi mladimi, ki so doživeli podobno, se ji počasi vrača samospoštovanje.

Kožuh Fur 10+
Madeleine Homan, Nizozemska, 2022, 5 min, animirani film, podnapisi
Deklica išče stik s svojo sestro, ki jo je prekril nenavaden siv kožuh. Ta je mehak in hkrati čuden, čez njeno sestro se je razrasel od znotraj navzven in jo povsem prekril. Od takrat ni več taka kot prej – ni ji do igre, noče iz svoje sobe, ne mara ven, kjer jo motita hrup avtomobilov in gneča. Deklica se na vso moč trudi, da bi sestro razvedrila, da bi z nje strgala kožuh, a nič ne pomaga. Kožuh raste tudi med njima in ju ločuje. Deklica na koncu sprejme, da sestre ne more potolažiti, a že to, da je z njo in ob njej, ji je lahko v uteho.

Srce na pravem mestu Haut les coeurs 12+
Adrian Moyse Dullin, Francija, 2021, 15 min, igrani film, podnapisi
Petnajstletna Kenza se na družbenih omrežjih redno norčuje iz svojega trinajstletnega brata Mahdija. Med vožnjo z avtobusom Kenza naivnega in romantičnega mlajšega brata postavi pred preizkušnjo: izzove ga, naj izpove ljubezen Jadi, punci, v katero je zaljubljen. Mahdi pod pritiskom pristopi k Jadi in se najprej osmeši. Pred polnim avtobusom in vrstniki, ki snemajo njuno prvo interakcijo, njegova izpoved postane javna predstava. Toda to, kar je videti skozi zaslon, je včasih čisto drugačno od tistega, kar se zgodi v resnici.

******
dodatni film
Titan Titan 13+
Valéry Carnoy, Francija/Belgija, 2021, 19 minut, igrani film, podnapisi
Nathan je droben trinajstletnik; prav zato rad nosi preveliko jakno svojega brata in si sposoja njegov nož. Želi si, da bi postal član tolpe prijatelja Malicka, a mora pred tem prestati poseben obred. Nevaren in krut iniciacijski preizkus odlično opravi, zaplete pa se, ko vodja tolpe še kar nadaljuje s poniževanjem. Nathan je v stiski, a zbere pogum, da se upre vsiljenim pravilom, zahteva svoje stvari in zbeži. Zatočišče najde v varnem zavetju dóma. 
Čustveno in vizualno intenziven film Titan z močnim in toplim sporočilom je dodatni film v programu, namenjen 8. in 9. razredom. Ogled priporočamo tudi drugim skupinam v primerih, da se šola sooča s fizičnim nasiljem vrstniških skupin in bi želeli o tem spregovoriti tudi z mlajšimi učenci. 

******

Skupna dolžina filmov je 49 min, skupaj s filmom Titan pa 68 min. Ob filmih priporočamo pogovor.

—–
Več o projektu Film in duševno zdravje. Projekt poteka v sodelovanju in s podporo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) – program MIRA.

ponedeljek, 04. 12. 2023

Nova pedagoška gradiva

Oglejte si nova pedagoška gradiva za filme v Kinodvorovem šolskem programu. V pomoč so vam pri pripravi in dejavnostih po ogledu filmov z učenci in dijaki.

Strokovno srečanje: Film in duševno zdravje

Posnetek strokovnega srečanja za pedagoge. Ogledali smo si program kratkih filmov na temo duševnega zdravja, sledil je pogovor z dr. Robijem Krofličem in Mašo Gril.

Film in duševno zdravje

Šolsko leto 2023/2024 posvečamo povezavi med filmsko umetnostjo in duševnim zdravjem. Dejavnosti za otroke, mlade in pedagoge potekajo v Kinodvoru in drugih kinematografih AKMS po vsej Sloveniji.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!