Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 09:24, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

četrtek, 15. 11. 2018 / 21:30 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Stotnik Der Hauptmann

Robert Schwentke / Nemčija, Francija, Poljska / 2017 / 118 min / nemščina

Projekcije filma

četrtek, 15. 11. 2018 / 21:30 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Po resnični zgodbi posnet film o dezerterju v zadnjih dneh Tretjega rajha. Stotnik pripoveduje o tem, kako je nacizem pokvaril samo jedro človečnosti Nemcev med vojno; je zgodba o človeku, ki se lahko iz žrtve čez noč spremeni v storilca.

režija Robert Schwentke, scenarij Robert Schwentke, fotografija Florian Ballhaus, glasba Martin Todsharow, montaža Michal Czarnecki, igrajo Max Hubacher (Willi Herold), Milan Peschel (Freytag), Frederick Lau (Kipinski), Bernd Hölscher (Schütte), Waldemar Kobus (Hansen), Alexander Fehling (Junker), Samuel Finzi (Roger), Wolfram Koch (Schneider)

festivali, nagrade San Sebastian 2017 (najboljša fotografija), Bari 2018 (najboljši film), Vilna 2018 (nagrada FIPRESCI), Toronto 2017, Rotterdam 2018, Hongkong 2018

V kaotičnih razmerah zadnjih dveh tednov vojne, aprila 1945, razcapani in sestradani devetnajstletni nemški vojak Willi Herold komaj pobegne pred streli svojih sovojakov. Ko poskuša na kmetiji ukrasti jajca, ubije kmeta – začne se njegova preobrazba iz obsojenca v sodnika, obupanega človeka, ki v sili tudi sam nima več nikakršnih zadržkov do zla. Kmalu najde zapuščen avto s stotniško uniformo, plaščem in čevlji. V preobleki stotnika zbere skupino dezerterjev ter z njimi še sam začne moriti in pustošiti po razdejani nacistični Nemčiji; vloga človeka, ki lahko odloča o življenju in smrti drugih, kakor se mu zazdi, mu je naenkrat pisana na kožo.

 

»Hotel sem posneti film o strukturni dinamiki nacionalsocializma. /… / Zanimivo se mi je zdelo povedati zgodbo iz tistega časa, v kateri glavni lik svojih dejanj ne počne zaradi ideologije ali ambicij, temveč zgolj zaradi želje po preživetju. Ta se s tem, ko lik pridobi moč, razvije v nekaj povsem drugega. Hotel sem posneti film o ljudeh, potisnjenih v določene okoliščine, in kako se v njih znajdejo.« (Robert Schwentke)

Robert Schwentke
Rojen 1968 v nemškem Stuttgartu. Leta 1992 je diplomiral na filmski šoli Columbia College Hollywood v Los Angelesu. Kot režiser in scenarist je zaslovel s filmi, kot so Pogrešana na letalu in Upokojeni, oboroženi, nevarni, ter Neupogljivi in Povezani iz trilogije Razcepljeni.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Perspektive

Stiks Styx

Wolfgang Fischer

četrtek, 15. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Alegorična eksistencialna drama o boju za preživetje sredi oceana otipljivo predstavi kruto izkušnjo begunca, ki ni več gospodar svoje usode.

LIFFe / Fokus

Mehko blato Es esmu šeit

Renārs Vimba

četrtek, 15. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Celovečerni prvenec obetavnega latvijskega režiserja gledalcem razkriva nezavidljivo usodo otrok, ki so jih starši v želji po boljšem življenju pustili v gospodarsko propadajoči domovini, hkrati pa izpostavlja moč in odločenost odraščajočega dekleta, da uresniči svoje sanje.

LIFFe / Predpremiere

Obraz Twarz

Małgorzata Szumowska

četrtek, 15. 11. 2018 / 19:15 / Dvorana

Zgodba o mladeniču, ki po nesreči ostane iznakažen in se mora soočiti z neprijetnimi odzivi okolja, sočutno, a pronicljivo razgalja dvoličnost katoliškega poljskega podeželja.