Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:30 (za danes zaprto).

Projekcije filma

sobota, 09. 03. 2024 / 16:20 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
nedelja, 10. 03. 2024 / 15:15 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
sobota, 16. 03. 2024 / 16:45 / Dvorana

Kinobalon / Bobri

Brezplačne vstopnice v okviru festivala Bobri bodo na voljo za spletni prevzem od sobote, 9. marca od 9. ure dalje na www.bobri.si.

V Kinobalonu od 2. marca 2024

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux / Francija, Belgija / 2023 / 75 min / sinhronizirano / 6+

Projekcije filma

sobota, 09. 03. 2024 / 16:20 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
nedelja, 10. 03. 2024 / 15:15 / Dvorana

Kinobalon

Asset 1
sobota, 16. 03. 2024 / 16:45 / Dvorana

Kinobalon / Bobri

Brezplačne vstopnice v okviru festivala Bobri bodo na voljo za spletni prevzem od sobote, 9. marca od 9. ure dalje na www.bobri.si.

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

režija Benoît Chieux, scenarij Alain Gagnol, Benoît Chieux, animacija Susanne Seidel, Maria Blowers, Diane Coat, Marie-Liesse Coumau, Sandra Gaudi, glasba Pablo Pico, zvok Gurwal Coic-Gallas, glasovi Primož Pirnat (Široko), Maja Kunšič (Karmen), Lara Wolf (Julija), Vesna Pernarčič (Selma), Iztok Lužar (lesena igračka), Borut Veselko (župan), Gašper Jarni (županov sin), Niko Novak (matičar), Maša Derganc (mama), producenti Ron Dyens, Gregory Zalcman, Cilvy Aupin, distribucija Animateka

festivali, nagrade Annecy (nagrada občinstva).

IMDb

Fotografije

zgodba
Nežka, soseda štiriletne Julije in osemletne Karmen, piše otroške knjige, ki se dogajajo v domišljijskem svetu Kraljestva vetrov. Sestrici odkrijeta prehod, ki ju iz resničnosti pripelje v to skrivnostno vesolje. Tam se spremenita v mački in prebivalci kraljestva ju nasilno ločijo. Pokazati bosta morali veliko poguma in drznosti, da se spet združita. S pomočjo pevke Selme lahko navežeta stik s Širokom, gospodarjem vetrov in viharjev, ki pozna njuno pot nazaj domov. Toda o njem krožijo najstrašnejše zgodbe …

o avtorju
Benoît Chieux je francoski scenarist, režiser in animator. Kot sorežiser in scenarist je sodeloval pri dveh celovečernih filmih znanega studia Folimage Mia in Migou (2008) in Teta Hilda (2013). Leta 2014 je posnel svoj prvi kratki animirani film Tiger Tied Up in One Rope, leta 2016 pa mu je sledil še Midnight’s Garden, ki je bil nominiran za nagrado cezar v kategoriji najboljši kratki animirani film.

iz prve roke
»Ne zanimajo me klasične iniciacijske zgodbe, polne križev in težav, prek katerih junak odkrije samega sebe. Tak scenarij se mi zdi preveč obrtniški, preveč predvidljiv, brez presenečenj in na koncu koncev povsem nepristen. Široko je zgolj potovanje, z vsem, kar ta beseda pomeni v smislu nepredvidenega, naključnega in na videz nesmiselnega, kot so denimo tiste male čarovnice v filmu. Te ne igrajo nobene posebne vloge, pa vendar Julijino pajdašenje z njimi pusti trajen vtis. Gledalci si lahko o tem pajdašenju mislijo, kar hočejo. Menim, da je to bistvo življenja. Vsak dan se nam dogajajo banalna srečanja in včasih preizkušnje, ki nas gradijo in rušijo, ne da bi se tega takrat zavedali. Najudarnejši dogodki niso vselej tudi najpomembnejši.

Kot režiser sem obseden z uprizarjanjem nevidnega: upodobiti veter v animaciji je neznanski izziv! […] Ne zanima pa me samo veter kot tak, temveč vse, kar predstavlja. Veter je zrak, ki nas obdaja, dih, zaradi katerega lahko govorimo in pojemo. Brez dihanja ni življenja. In navsezadnje je tisto, čemur v katoliški veri pravimo »Sveti Duh«, obstaja pa tudi v vseh drugih religijah. Ta ideja je vsebovana v enem ključnih prizorov filma, ko Široko vdihne življenje Selmi, ne da bi se je dotaknil, in jo tako oživi. Veter je navzoč v različnih oblikah: kot prisotnost oblakov na nebu, kot poosebljenje viharja, zvoka, glasbe …«
– Benoît Chieux

Kako izmeriti veter?

Vihar čustev, ki jih doživlja Široko, vpliva na celotno Kraljestvo vetrov. Je možno veter ujeti in ga izmeriti?

torek, 13. 02. 2024

Premiera filma Široko in Kraljestvo vetrov

Premiera filma bo 2. marca ob 16. uri. Vstopnice so že v prodaji.

četrtek, 16. 11. 2023

Družinski program Slon na 20. Animateki

Program animiranih filmov za družine na 20. mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

torek, 05. 03. 2024 / 16:20 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

torek, 05. 03. 2024 / 17:30 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Ne misli, da bo kdaj mimo Ne misli, da bo kdaj mimo

Tomaž Grom

torek, 05. 03. 2024 / 18:45 / Dvorana

»Želel sem zorni kot, ki napeljuje na neko drugo prisotnost, ki ni prisotnost človeka, ki gleda, stoji, hodi. Film ima podnaslov: 25. 4.–26. 1. To sta datuma smrti in rojstva mojega sina. Zame dva pomembna mejnika. To sta tudi začetek in konec snemanja. Vmes je točno devet mesecev.« – Tomaž Grom