Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 03:47, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

četrtek, 14. 11. 2019 / 19:15 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

Razbijalka sistema Systemsprenger

Nora Fingscheidt / Nemčija / 2019 / 118 min / nemščina

Projekcije filma

četrtek, 14. 11. 2019 / 19:15 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

Pretresljiv prikaz nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo, prežet z neprizanesljivo šokantnostjo in toplo človečnostjo.

režija Nora Fingscheidt, scenarij Nora Fingscheidt, fotografija Yunus Roy Imer, glasba John Gürtler, montaža Stephan Bechinger, Julia Kovalenko, igrajo Helena Zengel (Benni), Albrecht Schuch (Michael Heller), Gabriela Maria Schmeide (socialna delavka Bafané), Lisa Hagmeister (Bianca Klaaß), Melanie Straub (dr. Schönemann), Victoria Trauttmansdorff (Silvia), Maryam Zaree (Elli Heller), Tedros Teclebrhan (Robert)

festivali, nagrade Berlinale 2019 (nagrada Alfred Bauer), Jeruzalem 2019

IMDb

Benni je prav posebna deklica. Z nebrzdano energijo, s katero kot za šalo ustrahuje svoje vrstnice (in odrasle), je obsojena na svojevrstno osamitev. Mama je ne more obvladovati, zato jo preda socialni službi. Socialne službe ne vedo točno, kaj z njo narediti, saj se je otepajo vse vzgojno-varstvene ustanove. Zdi se, da jo lahko obvladuje le Michael, ki že leta uspešno izvaja programe za prilagajanje problematičnih najstnikov. Za nekaj dni, ki jih z njim preživi v osamljeni koči sredi gozda, se zdi, da je Benni pripravljena na uspešno socializacijo, a ponovna vrnitev v civilizacijo – in nezadržna otroška želja po materini bližini – jo ponovno pahneta v začarani krog, iz katerega ni izhoda.

»Predvsem nisem želela okriviti sistema. /…/ Ljudje, ki sem jih spoznala, se vsi trudijo pomagati, vendar je pot trnova in navsezadnje neuspešna. Da ne omenjamo, kako jo otežijo tudi okoliščine; ko imaš eno Benni v skupini desetih otrok, kaj storiš s preostalimi devetimi? Zaščititi jih moraš. Lahko sem razumela njihovo dilemo. Glavni konflikt prihaja iz Benni, ne od zunaj. Zaradi tega se mi je zdela ta zgodba zanimiva.« (Nora Fingscheidt)

Nora Fingscheidt
Rojena leta 1983 v Braunschweigu, Nemčija. Odraščala je v Nemčiji in Argentini ter si prvih filmskih izkušenj nabirala kot igralka. Študirala je režijo na filmski akademiji Baden-Württemberg in diplomirala z dokumentarnim filmom Ohne diese Welt. Je priznana režiserka kratkih filmov in ena od vidnih sooblikovalk berlinskega filmskega prizorišča. Razbijalka sistema je njen prvi igrani celovečerec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

četrtek, 14. 11. 2019 / 17:00 / Dvorana

Igrano-dokumentarni film o neverjetni reševalni akciji otrok, ki se je med drugo svetovno vojno dogajala v Zagrebu. Veliki zmagovalec letošnjega puljskega festivala, ki je iz arene odnesel kar šest nagrad.

Pritisk Push

Fredrik Gertten

četrtek, 14. 11. 2019 / 18:15 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

LIFFe / Perspektive

Razbijalka sistema Systemsprenger

Nora Fingscheidt

četrtek, 14. 11. 2019 / 19:15 / Dvorana

Pretresljiv prikaz nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo, prežet z neprizanesljivo šokantnostjo in toplo človečnostjo.