Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).
Kinobalon na LIFFu 2023

Oktenksčau Okedoeibedankt

Nicole van Kilsdonk / Nizozemska / 2023 / 92 min / nizozemščina / 11+

Film, ki nam odpre vrata v svet gluhih in naglušnih. Gluha Jamie in njena naglušna prijateljica Imane se podata na razburljivo potovanje v Pariz, na katerem presežeta prenekatere ovire.

režija Nicole van Kilsdonk, scenarij Lilian Sijbesma, Nicole van Kilsdonk, glasba Wilko Sterke, fotografija Jeroen Kiers, montaža Michiel Boesveldt, igrajo Mae van de Loo (Jamie), Douae Zine El Abidine (Imane), Josephine Koning (Jamiejina sestra), Bente Jonker (Jamiejina mama), Arjan Bouwmeester (Jamiejin oče), Petra Karlas (babica), producent Rogier Kramer 

festivali, nagrade NYICFF – New York 2023, BUFF Malmö 2023, Kristiansand 2023, Schlingel 2023, BIKY – Busan 2023

IMDb

Fotografije

zgodba
Za dvanajstletno Jamie se začenja nova pot – šolanje nadaljuje v zavodu za gluhe in naglušne, kjer naj bi se lažje vključila v družbo. A Jamie je sramežljivo in zadržano dekle, zato prvi dnevi zanjo niso lahki. V podporo ji je babica, energična in odštekana gospa, ki je tako kot Jamie gluha in živi v Parizu. Ko babica pristane v bolnišnici, Jamiejina družina odhiti k njej, Jamie pa pustijo v internatu na Nizozemskem. Njeno zaskrbljenost opazi samozavestna in odločna sošolka Imane, ki predlaga, da se dekleti kar sami odpravita v Pariz. Stvari se hitro zapletejo in dekleti ostaneta brez vozovnic. Odločita se za štopanje, ki jima naproti pripelje mnogo zanimivih ljudi in postavi njuno prijateljstvo na preizkušnjo.  

o avtorici
Rojena leta 1965 v Velsenu na Nizozemskem. Po diplomi iz novinarstva je diplomirala še na Nizozemski filmski in televizijski akademiji. Ustvarja tako za otroška kot odrasla občinstva. Posebej odmevna sta njena družinska filma Ali-ali in Toen mijn vader een struik werd. V svojem delu se osredotoča na sodobne zgodbe, pri režiji pa ji največ pomeni delo z igralci.

filmografija (izbor)
2005 Johan  
2008 Hoe overleef ik mezelf? 
2011 Patatje Oorlog (Ali-ali)
2015 Ventoux 
2016 Toen mijn vader een struik werd
2023 Okedoeibedankt (Oktenksčau)

iz prve roke
»Oktenksčau je napet, kulski, lahkoten in čustven film ceste o odraščanju. Prekipeva od energije. Gluhost in naglušnost glavnih junakinj ključno določita njuno pot, kako se bo ali ne bo odvila. /…/ A to ni glavna tema filma, je le okolje, v katerega je zgodba postavljena. To je film o prijateljstvu, ki se razcveti na potovanju od Nizozemske, preko Belgije do Pariza in ob vseh raznolikih ljudeh, ki jih deklici srečata na svoji poti.«
– Nicole van Kilsdonk

ponedeljek, 16. 10. 2023

Kinobalon na 34. LIFFu

Ljubljanski mednarodni filmski festival predstavlja pet celovečernih filmov v sekciji Kinobalon.

ponedeljek, 02. 10. 2023

Kinobalon na LIFFu 2023 - za šole in vrtce

Začutite festivalsko vzdušje tudi s šolo ali vrtcem – praznični program s pogovori z režiserkami kar 3 filmov! Samo med 9. in 19. novembrom 2023.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

sreda, 06. 12. 2023 / 13:00 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

sreda, 06. 12. 2023 / 19:20 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«