Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (za danes zaprto).

Nadarjeni gospod Ripley The Talented Mr. Ripley

Anthony Minghella / ZDA / 1999 / 139 min / angleščina

Anthony Minghella (Angleški pacient) je film priredil po prvem iz serije romanov, ki jih je o svojem »najljubšem negativcu« napisala Patricia Highsmith. Nadarjeni gospod Ripley je dosegel kritiški in komercialni uspeh ter prejel pet nominacij za oskarja, tudi za najboljši prirejeni scenarij.

igrajo Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Philip Seymour Hoffman, Cate Blanchett, distribucija Park Circus

 

IMDb

Fotografije

zgodba
Tom Ripley je uglajen in bister mladenič, ki verjame, da je »bolje biti lažni nekdo kot pristni nihče«. Priložnost potrka na vrata, ko ga ameriški magnat Greenleaf pošlje v Italijo, da bi pripeljal nazaj njegovega razvajenega playboyskega sina Dickieja. A čedni mladenič in njegov brezskrbni življenjski slog Ripleyja kmalu povsem prevzameta …

iz prve roke
»Zdi se, da je Ripleyjeva osebnost zaznamovala skoraj vsak lik, ki ga je pisateljica kdaj ustvarila. Tudi sama je dejala, da je imela občutek, kot da bi Ripley sam napisal svoj roman. In ko je našla njegovo senzibilnost, se ji ni nikoli več odrekla. /…/ Zgodba me je vedno spominjala na pravljico o Pepelki. /…/ Zanimive so se mi zdele tudi vzporednice z drugimi leposlovnimi liki, na primer s Tujcem Alberta Camusa ali Macbethom – gre za pripoved o človeku, ki postane žrtev lastnih ambicij in se mora soočiti s posledicami svojih dejanj. /…/ V zgodbi je tudi nekaj Kajna in Abela, saj pripoveduje o ljubljenem in neljubljenem bratu; o zavisti in hrepenenju, ki ju en brat čuti do drugega; ter o posledicah te strupene ljubezni.«
– Anthony Minghella

kritike
»Anthony Minghella dokazuje, da njegov oskarjevski triumf ni bil naključje. Njegovo hipnotično, čutno priredbo zgodbe o fascinantno zahrbtnem morilcu  /…/ zaznamuje prav tista vrsta kompleksne očarljivosti, zaradi katere je bil Angleški pacient tako privlačen. /…/ Nadarjeni gospod Ripley ponuja diabolično iznajdljiva presenečenja, kamorkoli se ozreš.«
– Janet Maslin, The New York Times, 1999

»Najbolj inteligenten triler, kar smo jih lahko videli v letošnjem letu.«
– Roger Ebert, Chicago Sun-Times, 1999

»Minghella je ustvaril zapeljiv, inteligenten in vizualno domišljen film o skrajnih nevarnostih razredne zavisti in seksualne panike.«
– Lisa Schwarzbaum, Entertainment Weekly, 1999

sreda, 19. 04. 2023

V Kinodvoru dva filma ob svetovnem dnevu knjige

V nedeljo, 23. aprila bomo ob svetovnemu dnevu knjige v Kinodvoru predvajali dva filma: ob 16. uri bo na sporedu dokumentarec Ljubezni Patricie Highsmith, ob 19. uri pa bo v terminu za zamudnike sledil film Nadarjeni gospod Ripley.

ponedeljek, 27. 02. 2023

Ciklus Patricie Highsmith

Med marcem in majem si boste na našem platnu lahko ogledali pet filmov po literarnih predlogah mojstrice psihološkega trilerja. Marca ne zamudite fillmov Carol, Ljubezni Patricie Highsmith in Dva obraza januarja, aprila in maja pa bosta sledila še filma Nadarjeni gospod Ripley in Tujca na vlaku. Vstopnice za vse filme so že v prodaji, tudi po spletu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 21. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

petek, 21. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

petek, 21. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.