Jerichow Jerichow

Christian Petzold / Nemčija / 2008 / 93 min / nemščina, turščina

Nemška različica kultne uspešnice Poštar vedno zvoni dvakrat je drama o hrepenenju, krivdi in neizživetih strasteh, ki protagoniste, zapletene v ljubezenski trikotnik, silijo k izdaji in prevari.

režija Christian Petzold, scenarij Christian Petzold, fotografija Hans Fromm, glasba Stefan Will, montaža Bettina Böhl, igrajo Beno Fürmann (Thomas), Nina Hoss (Laura), Hilmi Sözer (Ali Özkan), André Hennicke (Leon), Claudia Geisler (uslužbenka), Marie Gruber (blagajničarka), Knut Berger (policist), producenti Florian Koerner von Gustorf, Jochen Kölsch, Bettina Reitz, Andreas Schreitmüller, Michael Weber, produkcija Schramm Film Koerner + Weber

,

festivali, nagrade Benetke 2008

IMDb Uradna stran

Po materini smrti se nekdanji vojak Thomas vrne v rodni Jerichow, kjer si namerava poiskati službo in prenoviti materino hišo. Neke noči spozna turškega priseljenca Alija, ki ima v lasti verigo bistrojev s hitro prehrano. Thomas Aliju pri priči postane všeč, zato mu ponudi službo. Alijeva žena, čudovita svetlolaska Laura, se do njega sprva vede hladno, skoraj zaničevalno. Thomas opazuje razmerje med Alijem in Lauro, in čeprav se navidez vedeta kot vsi drugi pari, se mu zdi nekaj narobe. Nekega dne se, medtem ko se Ali predaja alkoholni pozabi, Thomas približa Lauri in tako nezavedno sproži tok dogodkov, ki za vedno spremenijo njihovo življenje.

»Tema iskanja doma me zanima kot tudi ljudje, ki navkljub nenaklonjenosti usode do konca vztrajajo pri uveljavitvi svoje volje. /…/ Ti ‘graditelji domov’ so pogosto zadržani. So kot otoki. Ideja o človeku kot otoku me spominja na Robinsona Crusoeja: trgovske poti, sodoben kapitalizem, hrepenenje ljudi po tem, da bi vse skupaj razumeli in začeli znova – nastane rekonstrukcija. To stori Robinson, svet znova poustvari. Ko v njegov svet vdrejo drugi ljudje, prijateljstvo in ljubezen, se sesuje.« (Christian Petzold)


Christian Petzold
Rojen leta 1960 v mestu Hilden, Nemčija. Leta 1981 se je preselil v Berlin, kjer je uspešno končal študij filma in gledališča. Zatem se je vpisal še na Akademijo za film in televizijo ter med študijem posnel številne kratke filme in dokumentarce. Za svoje filme je prejel številna priznanja in nagrade.

filmografija
1995 Pilottinen (TV)
1996 Cuba Libre (TV)
1998 Die Beischlafdiebin (TV)
2000 Die Innere Sicherheit (Notranji mir)
2001 Toter Mann (Mrtvec) (TV)
2003 Wolfsburg
2007 Yella
2008 Jerichow (Jerichow

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno