Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odpre se čez 13 minut).
v Kinobalonu od 22. septembra 2018

Gajin svet Gajin svet

Peter Bratuša / Slovenija / 2018 / 89 min / slovenščina / 8+

Mladinska romantična komedija z elementi kriminalke.

režija Peter Bratuša, scenarij Peter Bratuša, Špela Levičnik Oblak, fotografija Mirko Pivčević, montaža Tomislav Pavlic, glasba Sebastijan Duh, oblikovalec zvoka Matjaž Moraus Zdešar, igrajo Tara Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc, Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Lotos Vincenc Šparovec, Miha Brajnik, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Judita Zidar, Manca Dorrer, Katja Ogrin, Štefan Kušar, Jernej Tozon, Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek in Nejc Lukežič, producent Tilen Ravnikar in Peter Bratuša, produkcija Felina Films, RTV Slovenija, distribucija Karantanija Cinemas

zgodba
Gaja je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek. Živi z očetom Petrom in starejšo sestro Teo, saj se mama Nina pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume z Emo, svojo učiteljico saksofona. Rada se druži z najboljšim prijateljem Maticem, ki je sicer računalniški genij, a tudi večna žrtev močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani. Skupaj izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo, ki sta zaradi naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti …
Film na simpatičen in dostopen način opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

spletna stran filma
vadnica Gajin svet programiranja (Code Week)
učna ura Gajin svet (Safe.si)

iz prve roke
»Gajin svet je romantična komedija za mladino, ki bi jo morali videti tudi odrasli. To je zares film o pogumu, pozitivnem pogledu na svet in prepričanju, da je v življenju vedno mogoče najti rešitve. Gaja je nekakšna kombinacija Pike Nogavičke in Lise Simpson, ki stvari rada vzame v svoje roke, pa naj bodo to težave odraslih ali spletna zloraba, v katero se zaplete njena sestra.«
– Peter Bratuša, režiser

»Gaja mi je v resnici zelo všeč in želim si, da bi bila navdih za punce. No, tudi fante. V filmu je jasno prikazano, kaj se lahko zgodi, če komuniciramo zgolj preko spletnih družbenih omrežij. Zelo bi bila vesela, če bi Gajin svet gledalce spodbudil, da bi se v glavnem pogovarjali v živo, iz oči v oči.«
– Tara Milharčič, glavna igralka

o avtorju
Rojen v Mariboru leta 1962. Absolvent filmske fotografije na akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Peter Bratuša se ponaša z več kot 30-letnimi izkušnjami na področju filma in fotografije. Kot direktor fotografije je sodeloval pri snemanju več kratkih filmov in pri dveh celovečercih, Babica gre na jug in Gipsy eyes. Ob tem je snemal in režiral televizijske oglase ter ustanovil produkcijsko hišo Felina Films, ki je v več kot 20 letih delovanja posnela prek 350 reklamnih filmov. Leta 2013 je posnel odmevno nanizanko v šestih delih Življenja Tomaža Kajzerja, pri kateri se je prvič podpisal kot soscenarist. Kot režiser in scenarist je posnel tudi dva kratka filma – 10 let in Dva Ena ter dva celovečerca, Prebujanja in Gajin svet.

kritike
»Lik Gaje je ne samo posrečena kombinacija Pike Nogavičke in Kevina iz Sam doma, temveč tudi najboljša otroška glavna vloga po Maticu iz Sreče na vrvici
– Marko Crnkovič, FokusPokus

petek, 05. 10. 2018

Kinobalon na obisku v Pediatrični kliniki

4. oktobra 2018 smo obiskali otroke, ki se zdravijo v Pediatrični kliniki in jim predvajali filma Gajin svet in Pikica, Koko in divji nosorog.

ponedeljek, 24. 09. 2018

Obisk ekipe filma Gajin svet

23. septembra nas je na predpremierni projekciji obiskala ekipa filma Gajin svet. Pogovoru je sledilo druženje z obiskovalci in podpisovanje filmskih plakatov. Oglejte si tudi posnetek pogovora.

četrtek, 13. 09. 2018

Na predpremieri filma Gajin svet z nami tudi filmska ekipa

Novi slovenski film Gajin svet predpremierno predvajamo 22. in 23. septembra. Spoznajte režiserja in igralsko zasedbo v živo!

Delavnica Gajin svet programiranja in pogovori z ustvarjalci

Spremljevalni program za šole ob filmu Gajin svet in spored šolskih predstav

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells

sreda, 17. 04. 2024 / 10:00 / Dvorana

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Radikal Radical

Christopher Zalla

sreda, 17. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

sreda, 17. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.