Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:30 (odpre se čez 09:27).
Animateka 2017

Evropske šole animiranega filma: Animacijski studio Akademije za likovno umetnost na Dunaju Evropske šole animiranega filma: Animacijski studio Akademije za likovno umetnost na Dunaju

razno

10 LET ANIMIRANIH TRKOV
Animacijski studio Akademije za likovno umetnost na Dunaju

Izbor filmov študentov in alumnov iz obdobja 2007–2016

Po dveh delavnicah animiranega filma v razredu za grafiko Gunterja Damischa na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju sem pozimi leta 2006 uvedel prvi redni seminar za animirani film. Odtlej se je animacijski studio leto za letom širil, saj je umetnost animiranja zanimala čedalje več študentov. Zadnjih pet let ima studio svoje prostore in je dokaj dobro opremljen za potrebe »analogne animacije«. Študenti prihajajo iz zelo različnih smeri: grafike, slikarstva, fotografije, kiparstva, videa, performansa ipd., zato se njihovi izdelki precej razlikujejo in vsak nosi močan individualni pečat. Vabljeni k ogledu izbora animiranih filmov, ki so jih ustvarili dunajski študenti animiranega filma v zadnjih desetih letih.

Mag. Thomas Renoldner, višji predavatelj, vodja animacijskega laboratorija pri dunajski Akademiji za likovno umetnost

Autosafari
Markus Dressler
Avstrija/Austria, 2007, digital, 9’00”

Film ceste nas odpelje na psihedelično popotovanje po zaporednih drobcih sveta nekje vmes, na spoju resničnosti in fantazije. To je avtobiografski spomin, sen in fantazija, ki se odsekano zaključi v avditoriju Akademije za likovno umetnost – ta se je medtem spremenil v soparno džunglo, v kateri živijo orjaške mačke.

Guitar String Marked Fingerprints
Dust Covered Carpet
Avstrija/Austria, 2010, digital, 3’19”

Glasbeni videospot za avstrijsko skupino Dust Covered Carpet. Prekrasna bitja se v vse bolj zastrupljenem svetu borijo za preživetje.

Never Starting Story
Anastasiya Yarovenko
Avstrija/Austria, 2010, digital, 1’15”

Kura ali jajce – ta logični paradoks nima začetka in zato tudi konca ne.
Film je poskus razrešitve te vzročne dileme in odgovor na metafizično vprašanje o prvi kuri ali jajcu, odpira pa tudi splošna vprašanja o razvoju življenja in vesolja.

Tinamv1
Adnan Popović
Avstrija/Austria, 2011, digital, 4’15”

Glasbeni videospot za dunajski elektronski dvojec KILO. Posamezne semple upodabljajo predmeti, slike in risbe, ki se gibljejo v različnih ritmih.

The Way To M
Zsuzsanna Werner
Avstrija/Austria, 2011, digital, 7’20”

Postmoderni film ceste. Informatik sedi v postmodernem nebotičniku sredi mesta in opravlja svoje delo. Vsakdanji pripetljaj s šefom v njem sproži duhovno izkušnjo z videnji, v katerih spozna M. M., muzo vesolja.

M-jeva smrt / Der Tod Des M / The Death of M
Klemens Waldhuber
Avstrija/Austria, 2012, digital, 3’40”

Dva kosa mila na podlagi zgodovinskih dejstev o umoru francoskega revolucionarja Jean-Paula Marata leta 1793 uprizorita dogodek v držalu za milo, pri tem pa zasnujeta drugačen, bolj »teatralen« konec.

The River
David Kellner
Avstrija/Austria, 2013, digital, 6’

Nemi film o možu, ki od pisanja knjige svojega življenja preide k praktični uporabi.

Groteskno žvrgolenje / Groteskes Gezwitscher / Grotesque Chirp
Mariela Schöffmann
Avstrija/Austria, 2013, digital, 3’31”

Krilo, prostor in zbledele meje resničnosti čakajo, da se konča noč. Da bi se v tihi svetlobi dneva spet vrnili v mir brez sanj.

Nočna izmena / Nachtschicht / Night Shift
Kathrin Pordzik
Avstrija/Austria, 2013, digital, 3’03”

V filmu s precej mračnim tonom gledalec spremlja tipično dolgo nočno izmeno medicinske sestre v bolnišnici.

365
Lorenz Friedrich
Avstrija/Austria, 2014, digital, 1’

V enem letu je bilo izrezljanih 365 lesenih miniatur. Od 8. 12. 2010 do 7. 12. 2011. Kratka zgodba dolgega teka.

Obred barve / El Ritual Del Color / The Ritual of Color
Maria Luz Olivares Capelle
Avstrija/Austria, 2015, digital, 5’

Brezčasna filmska čarovnija, kratek esej o iluziji barve na filmu. Eksperimentalni trik, ki temelji na kombinaciji v nasprotni smeri predvajanega ročno razvitega filma in digitalne animacije.

Voller Kanton
Patrick Schabus
Avstrija/Austria, 2015, digital, 4’43”

Glasbeni videospot za pesem zasedbe Wladiferoff Brothers, ki združuje v tehniki rotoskopije animirane plesalce in igrane posnetke. Pri risanju plesalcev je sodelovala režiserjeva sedemletna hči. Igrani posnetki so nastali po navdihu črno-belih džezovskih filmov iz 30. let 20. stoletja.

Birmingham
Gudrun Fürlinger
Avstrija/Austria, 2016, digital, 4’18”

Glasbeni videospot za pesem Birmingham dunajske skupine Starpilots. Navdih za risbe v tušu so bile fotografije iz filmov, ki so v animacijo tudi vključene. Animirana sekvenca se z obledelimi risbami in fotografijami zlije v igrano sekvenco.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Grace Jones Grace Jones: Bloodlight and Bami

Sophie Fiennes

ponedeljek, 25. 06. 2018 / 16:15 / Dvorana

Po filmskih izletih s Slavojem Žižkom (Perverznežev filmski vodnik, Perverznežev vodnik po ideologiji) nas Sophie Fiennes odpelje na ekscentrično popotovanje s še eno popkulturno ikono.

Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach

Igor Zupe

ponedeljek, 25. 06. 2018 / 18:30 / Mala dvorana

Film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.

Jupitrova luna Jupiter holdja

Kornél Mundruczó

ponedeljek, 25. 06. 2018 / 18:45 / Dvorana

Nadrealistični, distopični znanstvenofantastični triler, postavljen nekam vzdolž meja trdnjave Evrope, je senzacionalna, akcije polna, vizualno osupljiva politična alegorija, v kateri se čudeži prodajajo za drobiž.