Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 07:46).

Dekle Girl

Lukas Dhont / Belgija, Nizozemska / 2018 / 105 min / angleščina, flamščina, francoščina

Prvenec belgijskega režiserja Lukasa Dhonta je gledalce na filmskem festivalu v Cannesu navdušil z zgodbo o transspolnem dekletu, ki želi postati balerina.

režija Lukas Dhont, scenarij Lukas Dhont, Angelo Tijssens, fotografija Frank van den Eeden, glasba Valentin Hadjadj       , montaža Alain Dessauvage, igrajo Victor Polster (Lara), Arieh Worthalter (Mathias), Katelijne Damen (dr. Naert), Valentijn Dhaenens (dr. Pascal), Oliver Bodart (Milo), Tijmen Govaerts (Lewis), Magali Elali (Christine), Alice de Broqueville (Loïs), Alain Honorez (Alain), Chris Thys (Hannah), Angelo Tijssens (Hendricks), Marie-Louise Wilderijckx (Marie-Louise), Virginia Hendricksen (Alainova asistentka)

festivali, nagrade Cannes 2018 (najboljši prvenec, kvirovska palma, najboljši igralec v sklopu Posebni pogled), Sydney 2018, Karlovi Vari 2018, Jeruzalem 2018, Gent 2018

Petnajstletna Lara je odločena, da bo postala poklicna balerina. Z očetovo podporo bo naredila vse, da bi dosegla svoj cilj, zato se z družino preseli v novo okolje, kjer se lahko šola na eni najslovitejših belgijskih plesnih akademij. Njene najstniške frustracije in nepotrpežljivost pa se vse bolj stopnjujejo, ko začne postopoma odkrivati, da se njeno telo tako zlahka ne ukloni zahtevam strogih učiteljev. Lara je bila namreč rojena kot fant.

»Leta 2009 sem v belgijskem časopisu prebral članek o mladem dekletu, rojenem v deškem telesu, katerega edina želja je bila postati baletka. Zgodba me je takoj prevzela, neprestano sem premišljal o njej in se k njej dolgo vračal. Zaljubil sem se v to dekle. Predstavljalo mi je zgled poguma, dejal sem si: Če bom ustvaril celovečerni prvenec, želim, da govori o njej.« (Lukas Dhont)

Lukas Dhont
Rojen leta 1991 v Gentu, Belgija. Diplomiral je iz avdiovizualnih umetnosti na umetniški šoli KASK v Gentu. Njegova kratka filma Corps perdu in L’infini sta osvojila številne nagrade, slednji je bil tudi belgijski nominiranec za oskarja za najboljši kratki film. Redno sodeluje s koreografom Janom Martensom, s katerim je ustvaril tudi performans The Common People.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.