Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 10:26).
Erotikon

Erotikon

Pred petnajstimi leti nas je prehitro zapustil ustanovitelj in prvi direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan. Brez njegovih dolgoletnih prizadevanj mestnega kina Kinodvor danes preprosto ne bi bilo. V poklon Silvanu vabimo k ogledu klasike nemega filma Erotikon, v katerem nastopa ena njegovih neugasljivih strasti: prva slovenska filmska zvezda Ita Rina.

Otvoritev art kina Kinodvor, 14. oktobra 2003. Od leve proti desni: nekdanje ministrica za kulturo Andreja Rihter, županja Ljubljane Danica Simšič in upravnica Kinodvora Špela Šmid ter direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan.

Na premieri v Ljubljanskem dvoru leta 1929 so gledalci lahko videli tudi Ito Rino, ki se je s filmom zapisala med zvezde svetovnega slovesa.

Z Erotikonom smo desetletja kasneje otvorili jubilejni projekt Leto kina – Kinodvor 90, leto praznovanja kina in filma.

V Bazi slovenskih filmov je danes še na voljo slovenski dokumentarec Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood, ki smo ga v Kinodvoru prvič predvajali na 110. rojstni dan slovite igralke.

Vabimo pa vas tudi na spletno stran Slovenske kinoteke, ki bo 15. obletnico Silvanovega odhoda obeležila v virtualnem svetu, kjer se bodo osrednje osebnosti slovenskega filma spomnili njegovi prijatelji in sodelavci.

Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood

Marta Frelih

Dokumentarec o prvi in največji slovenski filmski zvezdi smo si v Kinodvoru – kinu, kjer se je leta 1929 ob igralkini prisotnosti zgodila slavnostna premiera filma Erotikon – ogledali na njen 110. rojstni dan.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.