Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (odprto še 10:34, tel: 01 239 22 17).

Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood

Marta Frelih / Slovenija / 2016 / 82 min / slovenščina / 15+

Dokumentarec o prvi in največji slovenski filmski zvezdi smo si v Kinodvoru – kinu, kjer se je leta 1929 ob igralkini prisotnosti zgodila slavnostna premiera filma Erotikon – ogledali na njen 110. rojstni dan.

režija Marta Frelih, scenarij Marta Frelih, fotografija Rado Likon, montaža Snježana Gazdić, glasba Vojko Sfiligoj, produkcija Rado Likon, Cebram, koprodukcija RTV Slovenija, Slovenska kinoteka, finančna podpora Slovenski filmski center, distribucija Cebram

festivali, nagrade Festival slovenskega filma, Portorož. Festival nitratnega filma, Beograd.

zgodba
Ita Rina, rojena kot Ida Kravanja leta 1907 v Divači, se je v poznih dvajsetih letih z vlogo v filmu Erotikon povzpela med zvezde svetovnega slovesa. V Franciji so jo imenovali »velika umetnica« ter jo primerjali z Greto Garbo in Marlene Dietrich, v Latviji in na Hrvaškem so jo opevali v pesmih, Čehi pa so jo imeli za »veliko tragedinjo filmskega platna«. Na vrhuncu kariere pa je namesto Hollywooda izbrala družinsko življenje in njena slava je počasi začela bledeti.

Dokumentarec o prvi in največji slovenski filmski zvezdi smo si v Kinodvoru – kinu, kjer se je leta 1929 ob igralkini prisotnosti zgodila slavnostna premiera filma Erotikon – ogledali na njen 110. rojstni dan.

zanimivosti
Ob stoletnici rojstva Ite Rine leta 2007 je Slovenska kinoteka pripravila retrospektivo njenih filmov, izdali pa so tudi knjigo Ita Rina: prva slovenska filmska zvezda.

O igralki sta bila doslej posneta dva dokumentarca: Deklica s frnikulami (Silvan Furlan, Slovenija, 1998) in Se spominjate Ite Rine? (Sećate li se Ite Rine, Vladimir Ilja Slani, Srbija, 2007).

V Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači je od leta 1998 na ogled stalna razstava, ki prikazuje igralkino življenjsko in poklicno pot. http://www.muzejdivaca.si/razstave/stalna_razstava_ita_rina/

iz prve roke
»Kdo je ta pogumna, trmasta in muhasta filmska zvezda? Kaj jo žene in kaj stoji za njenimi nenavadnimi življenjskimi odločitvami? Zakaj je Slovenci dolgo ne sprejmejo? Zakaj zavrne Hollywood in visoki znesek v pogodbi? Kakšne so njene ambicije? Kakšen je njen odnos s strogo mamo, ki ima čisto drugačno predstavo o življenju? Kakšno je moževo mnenje o njenem delu? Kaj so o njej pisali mediji in kako jo vidijo njeni oboževalci? V filmu hočem odgovoriti na vsa ta vprašanja. /…/ Zanima me predvsem fantastična, skoraj ‘pravljična’ zgodba o dekletu iz province (male Divače), ki ji uspe kot filmski zvezdi osvojiti Evropo in svet, potem pa vse to zavrže, in kako poteka njeno življenje potem. /…/ Zgodovina se je vedno pisala iz moške perspektive. Mislim, da je napočil čas, da ženske spregovorimo o ženskah, ki so v svojem življenju ogromno naredile, pa še danes ne vemo veliko o njih. Skrajni čas je, da stopijo v ospredje.«
– Marta Frelih

portret avtorice
Marta Frelih je diplomirala iz kostumografije in modnega oblikovanja na Neue Kunstschule v Zürichu ter iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Končala je magistrski študij na ljubljanski AGRFT ter prejela doktorat na kölnski Fakulteti za humanistične študije. Kot kostumografka in scenografka je ustvarjala za številne operne, gledališke in baletne predstave ter kabarete, pripravila pa je tudi trinajst samostojnih fotografskih in kostumografskih razstav. Leta 2008 je posnela svoj filmski prvenec Ivana Kobilca – portret slikarke, kmalu zatem pa še film Alma Karlin – samotno potovanje, ki ji je prinesel vesno za najboljši dokumentarec in kostumografijo na festivalu v Portorožu. Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood je že tretji avtoričin film o pomembnih Slovenkah.

kritike
»Dokumentarni film Marte Frelih nam predstavi več pogledov na prvo jugoslovansko filmsko zvezdo. O njej spregovorijo filmski zgodovinarji, časopisni članki in kritike ter zadnji režiser, s katerim je snemala; najzanimivejši pa je prav pogled igralke same, ki jo spoznamo prek zasebnih pisem in intervjujev za javnost, ob katerih nimamo občutka, da gre za ikono nekega drugega časa, temveč se nam zdi, kot da poslušamo ambiciozno in moderno mlado žensko, za katero v nekem obdobju ni bilo nič nemogoče.«
– Urša Menart, Kinotečnik

Erotikon

Pred petnajstimi leti nas je prehitro zapustil ustanovitelj in prvi direktor Slovenske kinoteke Silvan Furlan. Brez njegovih dolgoletnih prizadevanj mestnega kina Kinodvor danes preprosto ne bi bilo. V poklon Silvanu vabimo k ogledu klasike nemega filma Erotikon, v katerem nastopa ena njegovih neugasljivih strasti: prva slovenska filmska zvezda Ita Rina.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

sobota, 13. 04. 2024 / 11:30 / Dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Dodatna projekcija

Oppenheimer Oppenheimer

Christopher Nolan

sobota, 13. 04. 2024 / 13:20 / Dvorana

»Bogovi so kaznovali Prometeja, ker je ljudem prinesel ogenj.« Christopher Nolan (Tenet, Dunkirk, Izvor) prinaša epsko zgodbo o J. Robertu Oppenheimerju, ki ga pogosto označujejo za očeta atomske bombe.

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

sobota, 13. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.