Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 12:41).
Ena lastovka ne prinese pomladi, zato pa pomlad prinese festival Kinotrip!

Ena lastovka ne prinese pomladi, zato pa pomlad prinese festival Kinotrip!

Na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru so mladi člani Kinotripovega filmskega kluba skupaj z vodjo festivala Živo Jurančič predstavili program 2. mednarodnega filmskega festivala Kinotrip – mladi za mlade. Festival se bo v Kinodvoru odvil med 29. 3. in 1. 4. 2017.

Kinotrip je Kinodvorov filmski program, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, mednarodni filmski festival Kinotrip pa njegov največji dogodek. Ta na platno Kinodvora že drugo leto prinaša filmske zgodbe o mladih in za mlade. Tudi letošnji filmski program so skrbno izbrali mladi filmski ljubitelji, člani Kinotripovega filmskega kluba. Iskali so filme raznolikih zvrsti, žanrov, vsebin, barv in okusov ter držav sveta, program pa dodatno začinili z nekaj kratkimi filmi mladinskih filmskih ustvarjalcev. Kot so povedali sami: »Izbirali smo raznolike filme o mladih – od resnejših dram do iskrive komedije – z aktualno vsebino, kakovostne produkcije, v katerih se mladi lahko najdemo. Pri tem pa nam je bilo pomembno tudi, da mladim kino predstavimo kot prostor druženja.«
Kinotripova filmska avantura se bo pričela v sredo, 29. marca, s filmoma Sonita (Rokhsareh Ghaem Maghami, Nemčija / Švica / Iran, 2015) in Žalejka (Zhaleika, Eliza Petkova, Nemčija, 2016), ki bosta mlade potnike odpeljala v svet pogumnih in samosvojih deklet.V četrtek, 30. marca, bodo mladi filmski popotniki zajadrali v razburkane mladostniške vode. Na sporedu bosta igrani film Eden od nas (Einer von uns, Stephan Richter, Avstrija, 2015) in animirani film Psihonavta (Psiconautas, los niños olvidados, Alberto Vázquez, Pedro Rivero, Španija, 2015), ki vsak na svoj način prikazujeta različne pasti odraščanja in iskanja samega sebe.V petek, 31. marca, se bomo najprej podali na napet ulični nogometni turnir s filmom Igrišče (Korobka, Eduard Bordukov, Rusija, 2016). Sledila mu bo humorna zgodba o vrtiljaku najrazličnejših čustev, ki nas lahko preplavijo kadarkoli, a še največkrat Pri sedemnajstih (The Edge of Seventeen, Kelly Fremon Craig, ZDA, 2016). Večerna projekcija pa bo namenjena ljubiteljem srhljivega žanra, ki se bodo lahko odpravili na iskanje morilca po sledi črne sluzi v filmu Nisem serijski morilec (I Am Not a Serial Killer, Billy O’Brien, Irska / Velika Britanija, 2016).Tudi letos so na festivalski program mladi umestili film iz zakladnice filmske zgodovine. Tokrat so, zapeljani na krilih poezije, izbrali Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society, Peter Weir, ZDA, 1989). Za poetične in nostalgične filmske duše bo film na sporedu v soboto, 1. aprila.Na posameznih projekcijah se nam bodo pridružili tudi filmski ustvarjalci; pogovore z njimi bodo vodili mladi Kinotripovci. Na otvoritveni projekciji filma Žalejka pričakujemo glavno igralko Anno Manolovo, na projekciji filma Eden od nas igralca Jacka Hoferja, ob ogledu filma Nisem serijski morilec pa se nam bo pridružil režiser Billy O’Brien. Podrobnejši program pogovorov s filmskimi ustvarjalci (v živo ali preko Skypa) bomo sproti objavljali na naši spletni strani in družbenih omrežjih.
Festival Kinotrip se širi v vse smeri – kot pravo vesolje

Letošnjega filmskega festivala mladi Kinotripovci ne bodo izvedli sami, temveč v sodelovanju s številnimi vrstniki iz različnih organizacij.

Posamezne celovečerne filmske projekcije bodo uvedli kratki filmi mladih filmskih ustvarjalcev, ki so že tekmovali na festivalih mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija in ZOOM.

Mladi bodo poskrbeli tudi za uradni animirani festivalski napovednik, skrbno beleženje festivalskih utrinkov in zapisovanje filmsko-kritiških misli, raznolike filmske pogostitveizvajanje športnih manevrov in trikov na skejt rampah različnih velikosti in knjižnico stihov.

Že pred začetkom festivala pa bodo dejavni na treh predfestivalskih delavnicah: Mini videospotiKino vesolje in Stripolis. Prva delavnica se začne 18. marca; za posamezne delavnice je nekaj prostih mest še na voljo.

Pestro dogajanje 2. festivala Kinotrip se bo zaključilo v soboto zvečer, 1. aprila ob 20. uri, s projekcijo filma Igrišče, ki ji bo sledila Kinotripova zaključna zabava. Na zadnji večer bomo letos prvič podelili Kinotripovo nagrado občinstva, med obiskovalci, ki bodo glasovali za svoj najljubši film, pa izžrebali srečnega dobitnika skejta RelaxCrew, ki ga podarja Urban Roof.

Letošnji festival Kinotrip se tako s številnimi sodelujočimi mladimi in partnerskimi organizacijami širi v vse smeri – kot pravo vesolje. Zato skejt pod noge in naj vas film odpelje po Kinotripovih galaksijah!

Partnerji in podporniki 2. mednarodnega festivala Kinotrip:

Mestna občina Ljubljana – ustanoviteljica Javnega zavoda Kinodvor
Slovenski filmski centerAvstrijski kulturni forum, Javni zavod Mladi zmaji, Nogometna zveza Slovenije, Ruski center znanosti in kulture, Veleposlaništvo Irske, Veleposlaništvo Španije v Sloveniji, Veleposlaništvo Republike Bolgarije
Ljubljana
Biotehniški izobraževalni center, Continental film, Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, Festival žanrskega filma Kurja polt, Fingerbear fingerboards, IDFF Beldocs, KUD Pozitiv – Dijaški dom Ivana Cankarja, Društvo Novi dijak, Pionirski dom – Festival ZOOM, Rampa Lab, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana, Zavod Stripolis, Društvo ŠKUC, Urban Roof, Videomanija, Zavod Bob in Mladinski center Ulca

Festivalske vozovnice

Vozovnice za filmska potovanja je od 14. marca dalje mogoče kupiti pri blagajni Kinodvora na Kolodvorski 13 v Ljubljani (01 239 22 17, blagajna@kinodvor.org).

Vozovnica za posamezno projekcijo: 4,5 €
LONGBOARD vozovnica za skupine s štirimi in več potniki: 3 €
Paket SKEJTPARK: štiri vozovnice za različne filmske destinacije: 12 €
Vozovnica za člane kluba Kinobalon in Kinodvor: 3 €

Akreditacije

Novinarjem sta na voljo dve vrsti akreditacij:

  • šolski PRESS: za novinarje šolskih časopisov in radijskih postaj,
  • PRESS: za profesionalne novinarje.

Za obe akreditaciji pišite na kinotrip@kinodvor.org do 23. 3. 2017.

Več informacij in festivalski program

Vodnik po filmskih potovanjih je dostopen tukaj (pdf). Festivalsko dogajanje lahko spremljate tudi na Kinotripovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.