Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odpre se čez 03:19).
Delavnice optičnih igrač Slon

Delavnice optičnih igrač Slon

Optične čarovnije za najmlajše

Otroci prve korake v spoznavanju animiranega filma najlaže storijo prek optičnih igrač. Na delavnici skozi igro spoznavajo, kako nastaja gibljiva slika. Ob pomoči optičnih igrač (taumatrop, zoetrop, flipbook …) otrokom nazorno predstavimo nastanek in osnove animiranega filma. V praktičnem delu otroci optični igrači izdelajo tudi sami.

Podrobnejši opis
Potem ko so si otroci v kinu ogledali animirani film, jih v vrtcu obišče mentor Društva Slon. Pogovor v krogu se dotakne animiranega filma, ki so si ga ogledali, in tako utrdi njihov spomin na filmsko izkušnjo. Optične igrače to izkušnjo še razširijo in otrokom pomagajo razumeti, kaj je animacija. Kaj se zgodi, ko trak z dvanajstimi različnimi risbami konja vstavimo v zoetrop in napravo zavrtimo? Čarovnija, odgovorijo otroci, ko zamaknjeno zrejo skozi reže zoetropa in gledajo konje, še prej negibne, kako naenkrat galopirajo v krogu. Dokaz, koliko korakov je potrebnih, da oživijo tudi risbice, lutke in predmeti, je čisto pravi filmski trak, tako dolg, da obkroži še tako veliko skupino otrok – in vendar je na njem le nekaj sekund filma! Otroci izvejo, da je za eno samo sekundo filma potrebnih kar 24 sličic in da je, če so zelo pozorni, na sličicah mogoče opaziti majhne razlike. Sličice se ob hitrem premikanju strnejo v povezan prizor: o tem se otroci prepričajo ob ogledu posebne knjižice, flipbooka, ki jo v slovenščini prismuknjeno imenujemo slikofrc.

V drugem delu delavnice imajo otroci priložnost, da razmislijo o spremembi, ki bi jo radi ušpičili na svoji risbici, in tudi sami izdelajo preprosto, dvostransko različico slikofrca. Vzgojitelji vnaprej pripravijo barvice, flomastre in bele, dovolj tanke liste A4 formata. Krajšo stranico listov razdelijo na tri dele in liste razrežejo na podolgovate trakove.

Delavnice priporočamo predšolskim otrokom. Izvajajo jih strokovno usposobljeni mentorji Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon.
Cena: 6 € na udeleženca (20 udeležencev oz. razred, 2 šolski uri).

 

Fotografije

Delavnica Navihane igrače

Delavnica animacije za vrtce v programu Kinobalon MOL generacije

Za šole. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na e-novice za šole in prejmite informacije o prihajajočih filmih in dogodkih programa.