Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:00 (odpre se čez 11:54).
Cristian Mungiu: premiera filma MRI in pogovor z romunskim avtorjem

Cristian Mungiu: premiera filma MRI in pogovor z romunskim avtorjem

Kinodvor je obiskal romunski režiser Cristian Mungiu. Udeležil se je premiere svojega zadnjega filma MRI in nas v pogovoru po projekciji popeljal globoko v zakulisje svojega ustvarjalnega procesa in razmišljanja onkraj nastajanja filma. V nadaljevanju vabljeni k ogledu pogovora, v katerem je prejel tudi veliko vprašanj gledalcev.

Z režiserjem se je po premierni projekciji pogovarjal Koen Van Daele, programski vodja Kinodvora.

Cristian Mungiu bi moral Kolodvorsko obiskati že januarja 2017, vendar so bili zaradi neugodnih snežnih razmer tik pred njegovim prihodom vsi leti iz Bukarešte odpovedani. Tako smo se na premieri njegovega prejšnjega filma Matura (Bacalaureat) z njim pogovarjali preko Skypa.

Spomnimo tudi, da sta se v Kindovoru premiere njegovega filma Daleč za griči (După dealuri) marca 2013 udeležili glavni igralki iz filma Cosmina Stratan in Cristina Flutur, ki sta za svoji vlogi v Cannesu prejeli nagrado za najboljši igralki, Mungiu pa jo je prejel za najboljši scenarij.

Vsi ustvarjalci

Fotografije

MRI R.M.N.

Cristian Mungiu

Film, postavljen v multietnično transilvansko vas, raziskuje, kako se človek sooča z neznanim v kriznih časih. Prvak romunskega novega vala Cristian Mungiu (4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, Matura) je svoj peti celovečerec premierno predstavil na festivalu v Cannesu.

Matura Bacalaureat

Cristian Mungiu

Prvak romunskega novega vala Cristian Mungiu se v trpki, realistični moralni drami o vrednotah, vzgoji, kompromisih in korupciji loti težavnega vprašanja, ali cilji upravičujejo sredstva, ko je posredi dobrobit naših otrok. Nagrada za najboljšo režijo v Cannesu.

Daleč za griči După dealuri

Cristian Mungiu

Nenavadno ljubezensko zgodbo, postavljeno v odmaknjen samostan, je navdahnil primer eksorcizma, ki je pred nekaj leti polnil stolpce romunskih časopisov. Daleč za griči je po besedah avtorja film »o ljubezni in svobodni volji, o napakah, storjenih v imenu vere, in o najhujšem grehu izmed vseh: grehu brezbrižnosti«. Režiser, dobitnik zlate palme za 4 mesece, 3 tedne in 2 dneva, je v Cannesu tokrat slavil z nagradami za najboljši scenarij in najboljši igralki.

Kinodvor. E-novice.

Bodite obveščeni! Prijavite se na naše e-novice in prejmite informacije o prihajajočih filmih, dogodkih in festivalih.