Galerija
V hodniku, ki se razteza od izhoda iz kinodvorane do vhoda v kino, domuje najbolj filmska galerija v mestu. Tu razstavljamo podobe, ki so nastale ob filmih, pred filmi in po njih. Podobe in predmete, prežete s filmom, zaljubljene v film, namenjene filmu. Njihovo poslanstvo je opozarjati na vsebine, ki sicer lahko ostanejo prezrte; na zgodbe, ki jih zameglijo druge zgodbe; na poglede, ki bi sicer ostali razdruženi. Razstave plakatov, fotografij, raznih artefaktov in video del se deloma prilagajajo programu Kinodvora, deloma pa izpovedujejo samosvojo zgodbo. S številnimi živimi dogodki v obliki otvoritev, vodstev po razstavah in pogovorov ob njih.
TRENUTNO NA OGLED:

SALÒ, ZADNJI FILM PIERA PAOLA PASOLINIJA
od 9. do 30. aprila
avtorica fotografij Deborah Beer

Letošnje leto zaznamuje štirideseto obletnico smrti Piera Paola Pasolinija in njegovega zadnjega filma Salò ali 120 dni Sodome (Salò o le 120 giornate di Sodoma, 1975), ki je svojo kinematografsko pot začel po režiserjevi smrti.


Kontroverzni film so zaplenili kmalu po njegovi »premieri« januarja 1976, mu spet dali dovoljenje za prikazovanje leta 1977, ga ponovno zasegli junija istega leta, nato pa ga februarja 1978 začeli predvajati v cenzurirani različici, v kateri so manjkale štiri sekvence. Leta 1985 je v kinematografe prišla nova, a še vedno nepopolna verzija. Po štiridesetih letih pomen filma še naprej raste.

Na fotografski razstavi je prikazan izbor izmed 6000 fotografij, ki jih je kot edina uradna fotografinja na setu posnela Angležinja Deborah Beer (1950–1994).

V NASTAJANJU: MUZEJ POMEMBNE KRAME


Ob predvajanju filma 20.000 dni na Zemlji, ki opisuje namišljeni dan v življenju glasbenika in kulturne ikone Nicka Cava, smo se v duhu filma in po zgledu The Museum of Important Shit v Kinodvoru odločili "zagnati" Muzej pomembne krame - to je muzej, ki ovekoveči vašo neuporabno sentimentalno kramo. Vsi hranimo doma kakšne nekoristne, čisto običajne predmete, ki imajo za nas veliko vrednost zaradi spominov, ki nam jih obudijo. V Kinodvoru bomo poskrbeli, da bodo te Proustove magdalenice primerno ovekovečene. Vašo kramo v obliki fotografije ali fizični obliki bomo zbirali od 6. januarja do 1. decembra 2015 in jo ob koncu leta 2015 razstavili na razstavi "Muzej pomembne krame" v Kinodvorovi Galeriji. V nadaljevanju pa preberite, kako sodelovati!


_____________________________________________________

Pretekle razstave: