Galerija
V hodniku, ki se razteza od izhoda iz kinodvorane do vhoda v kino, domuje najbolj filmska galerija v mestu. Tu razstavljamo podobe, ki so nastale ob filmih, pred filmi in po njih. Podobe in predmete, prežete s filmom, zaljubljene v film, namenjene filmu. Njihovo poslanstvo je opozarjati na vsebine, ki sicer lahko ostanejo prezrte; na zgodbe, ki jih zameglijo druge zgodbe; na poglede, ki bi sicer ostali razdruženi. Razstave plakatov, fotografij, raznih artefaktov in video del se deloma prilagajajo programu Kinodvora, deloma pa izpovedujejo samosvojo zgodbo. S številnimi živimi dogodki v obliki otvoritev, vodstev po razstavah in pogovorov ob njih.
TRENUTNO NA OGLED:

ENIGMA V KINODVORU
Od 21. januarja do 4. februarja. Kinodvor. Galerija.
Ob premiernem predvajanju filma Igra imitacije nam je Muzej novejše zgodovine Slovenije prijazno posodil šifrirni stroj Enigma, ki so ga nemške oborožene sile uporabljale med drugo svetovno vojno. Gre za edino javno dostopno enigmo oz. muzejsko enigmo v Sloveniji. Več o razstavi si preberite tukaj.


V NASTAJANJU: MUZEJ POMEMBNE KRAME

Ob predvajanju filma 20.000 dni na Zemlji, ki opisuje namišljeni dan v življenju glasbenika in kulturne ikone Nicka Cava, smo se v duhu filma in po zgledu The Museum of Important Shit v Kinodvoru odločili "zagnati" Muzej pomembne krame - to je muzej, ki ovekoveči vašo neuporabno sentimentalno kramo. Vsi hranimo doma kakšne nekoristne, čisto običajne predmete, ki imajo za nas veliko vrednost zaradi spominov, ki nam jih obudijo. V Kinodvoru bomo poskrbeli, da bodo te Proustove magdalenice primerno ovekovečene. Vašo kramo v obliki fotografije ali fizični obliki bomo zbirali od 6. januarja do 1. decembra 2015 in jo ob koncu leta 2015 razstavili na razstavi "Muzej pomembne krame" v Kinodvorovi Galeriji. V nadaljevanju pa preberite, kako sodelovati!


_____________________________________________________

Pretekle razstave: