Galerija
V hodniku, ki se razteza od izhoda iz kinodvorane do vhoda v kino, domuje najbolj filmska galerija v mestu. Tu razstavljamo podobe, ki so nastale ob filmih, pred filmi in po njih. Podobe in predmete, prežete s filmom, zaljubljene v film, namenjene filmu. Njihovo poslanstvo je opozarjati na vsebine, ki sicer lahko ostanejo prezrte; na zgodbe, ki jih zameglijo druge zgodbe; na poglede, ki bi sicer ostali razdruženi. Razstave plakatov, fotografij, raznih artefaktov in video del se deloma prilagajajo programu Kinodvora, deloma pa izpovedujejo samosvojo zgodbo. S številnimi živimi dogodki v obliki otvoritev, vodstev po razstavah in pogovorov ob njih.
TRENUTNO NA OGLED:

Animateka / Joni Männistö: razstava »Od študenta animacije do filmskega profesionalca« 
od 5. do 11. decembra, 2016»Pripravil sem pregled svojega ustvarjanja od prvega šolskega filma do najnovejših del. Animacija kot oblika umetnosti pusti močan vtis, saj tehnika lahko podpre zgodbo in poudari učinek končnega izdelka. Ideja za film se mi porodi kot podoba ali vizualni prizor in pogosto določi tehniko, v kateri nato film izdelam.

Na razstavi je na ogled najrazličnejše gradivo, od zgodnjih skic do zgodborisov, od oblikovnih zasnov likov do izdelanih lutk. Risane sličice in poskusni posnetki za film Jata prikazujejo, kako je bila animacija videti, preden je bilo gradivo skenirano, pobarvano in v računalniškem programu sestavljeno v film. Fotografije in posnetki procesa dela dajejo vpogled v moj postopek izdelave stop animacije in dela s filmskim trakom. 35-milimetrski trak filma Re-Cycling ter skice in končna podoba za plakat Animateke 2016 razkrivajo tehnike, ki jih uporabljam za prikaz barv izpod črne površine. Razstava povzema prvih deset let mojega raziskovanja čudežne dežele animiranega filma.« 


- Joni Männistö....................................................................................


V NASTAJANJU: MUZEJ POMEMBNE KRAME

Ob predvajanju filma 20.000 dni na Zemlji, ki opisuje namišljeni dan v življenju glasbenika in kulturne ikone Nicka Cava, smo se v duhu filma in po zgledu The Museum of Important Shit v Kinodvoru odločili "zagnati" Muzej pomembne krame - to je muzej, ki ovekoveči vašo neuporabno sentimentalno kramo. Vsi hranimo doma kakšne nekoristne, čisto običajne predmete, ki imajo za nas veliko vrednost zaradi spominov, ki nam jih obudijo. V Kinodvoru bomo poskrbeli, da bodo te Proustove magdalenice primerno ovekovečene. Vašo kramo v obliki fotografije ali fizični obliki bomo zbirali od 6. januarja 2014 in dokler je ne bomo nabrali dovolj. Le-to bomo potem razstavili na razstavi "Muzej pomembne krame" v Kinodvorovi Galeriji. V nadaljevanju pa preberite, kako sodelovati!


_____________________________________________________

Pretekle razstave: